Voorzitter Coucke: "Het financiële, ach als we speler verkopen ziet alles er anders uit"

10-01-2020 - Marc Coucke heeft gesproken. Het was niet zijn gewoonte, maar Marc Coucke (54) heeft héél lang gezwegen. Zijn Anderlecht kreeg nochtans zware klappen. Ondanks de komst van Vincent Kompany staat RSCA pas negende, de schulden lopen op tot 95 miljoen euro en de fans werd om geduld gevraagd in een open brief… Daarom vindt Coucke het tijd om eens de puntjes op de i te zetten. “Ik blijf nog jaren bij Anderlecht en we keren terug naar de top.”

Marc Coucke kijkt op training bewonderend naar Vincent Kompany. De zakenman is een dag eerder in Spanje aangekomen om de winterstage te volgen. “Vincent is toch een enorme inspiratie voor onze jongeren”, zegt Coucke. “Eigenlijk voor heel de club. Hij inspireert mij ook nog heel vaak. Alleen vallen de resultaten tegen.”

Hebt u afgezien het voorbije half jaar?  “Laat ons zeggen dat de voorbije vijf maanden precies vijf jaar leken. Anderlecht is niet gemaakt om negende te staan, hé. Ik begrijp de honderdduizenden fans wel die zondag vloekend voor tv zitten omdat we weer niet gewonnen hebben en dan afzien tot dinsdag. Al zijn er ook evenveel mensen die er plezier in hebben om ons zoveel te zien verliezen. Het is aan ons om dat momentum te veranderen.”

Had u niet meer verwacht van Kompany als coach? “Hij is niet onze coach. Dat is Frank Vercauteren.”  Oké, maar dat was slechts een bijsturing?  “We hebben Kompany niet te veel macht gegeven. Het is fantastisch voor de Belgische competitie dat zo iemand hier neerstrijkt, maar we hebben ietwat moeten bijsturen omdat het niet liep zoals verwacht. Vercauteren was zo’n correctie, maar dat betekent geenszins dat we toegevingen doen op de filosofie die we volgen. Het is duidelijk dat ons niveau in de tweede helft van het seizoen omhoog zal moeten gaan willen we Europees voetbal halen. Waar we dan eindigen, dat zien we wel. Maar mijn gevoel is dat het een enorme meerwaarde zou zijn voor dit team, voor deze jonge spelers, voor de hele clúb, als we volgend jaar Europees voetbal zouden spelen. Op welke wijze ook.”

Marc Coucke geeft uitleg over de open brief. “Dat was zeker geen vlucht vooruit. In België wordt vaak één zin uit een tekst wordt gehaald en uitvergroot. Daar geven dan 27 analisten, specialisten en columnisten hun gedacht over. Ik weet ook niet of de verontwaardiging over die open brief zo breed zat. Je zag dat de eerste reacties overwegend positief waren. Daarna kregen we de ganse pers op ons dak en dan gingen mensen het anders zien.”

Marc Coucke heeft het ook over het 'overgangsjaa'r.  “Overgangsjaar, ik haat dat woord zo fel. Maar als je puur naar het voorbije jaar kijkt, dan was het geen overgangsjaar. Wel een verloren jaar. Je hebt soms in bedrijven dat je een tegenvaller hebt en waar je moet bijschaven, maar waarin je wel de juiste richting uitgaat. Dat gevoel heb ik bij Anderlecht ook. Door omstandigheden duurt het wat langer, maar we mogen niet afwijken van het traject dat we voor ogen hebben.”

Marc Coucke heeft er integendeel nooit aan gedacht te stoppen. “Ik heb er nooit aan gedacht om ermee te kappen. Absoluut niet. Het is ongelofelijk hoeveel mensen nu hopen dat deze club er weer bovenop komt en terug komt waar ze verdient te zijn. Al zijn er ook nooit zoveel mensen geweest die er plezier in hebben wanneer we nog eens verloren hebben.  Wat ik al allemaal niet gehoord heb... Dat Kompany de club zou overnemen, dat hij betaald wordt in aandelen: niets is waar. Zelf zal ik hier nog jaren blijven, want ik ben niet iemand die het schip snel verlaat. Oké, KV Oostende was een uitzondering omdat Anderlecht overnemen een unieke kans was. Maar in al mijn andere bedrijven word ik geapprecieerd omdat ik niet iemand ben die exits zoekt. Bij Omega Pharma zat ik 23 jaar.”

Marc Coucke over de rode cijfers. “Of ik dat verlies van 27 miljoen euro zag aankomen? Natuurlijk. Wij hebben twee jaar geleden de grootste kapitaalverhoging in de geschiedenis van het Belgisch voetbal gedaan. We hebben vorig jaar fel geïnvesteerd in nieuwe spelers. We hebben dat dit jaar opnieuw gedaan. Als het dan opnieuw niet lukt, en dan spreek ik over volgend seizoen, is het duidelijk dat we het op een andere manier zullen moeten aanpakken. En dat financiële, ach. Als we een speler kunnen verkopen voor een topbedrag, ziet dat er meteen helemaal anders uit.  Gelukkig is Anderlecht voor mij geen financieel project. Helemaal niet. We zijn hier om wat de club te bieden heeft en voor die honderdduizenden supporters. Wees gerust: de dag dat Anderlecht er terug staat, zal het feest ongezien groot zijn.”

Marc Coucke heeft het ook over de komende transferperiode. “Dat is de verantwoordelijkheid van de mensen die de transfers doen. Ja, er zullen nog zaken gebeuren in deze transferperiode. Neen, ik ga daar nu geen info over geven.”  Maar is er nu in januari geld voor een nieuwe spits of linksback? Moet Verschueren niet eerst iemand verkopen voor veel geld.  “Dat zijn interne analyses. We weten wat we willen en hoe we dat kunnen realiseren. Sommige jongens kunnen vertrekken voor een correct bod, maar je moet op de wintertransfermarkt ook niet te veel forceren. Er zal zo veel gebeuren in mei, juni en juli. Als we nu versterkingen halen moeten het ook gerichte versterkingen zijn.”

Heeft u de overnamen van Anderlecht niet onderschat? De verwachtingen, de loonmassa,... “Ach, loonmassa en budgetten zijn geen probleem, hoor. Al had ik natuurlijk ook niet verwacht dat we na twee jaar pas negende zouden staan. Maar wat ik misschien wel het meest onderschat heb, is hoe moeilijk het is voor spelers om voor Anderlecht te voetballen. Continu worden er geruchten en intriges gelanceerd. Je moet ook op elk woord letten. Zoiets bestaat alleen maar in het voetbal bij Anderlecht.”

Amuseert u zich eigenlijk nog? “Minder, hé. Je kunt toch niet verwachten dat ik content ben als we verliezen of 0-0 gelijkspelen. Maar ik haal voldoening uit onze interne werking. Als ik zie hoe we een front vormen om terug te vechten: chapeau. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is ook erg groot.”

Marc Coucke over de jeugd van RSCA. “We zijn veruit de club met het hoogst aantal jongeren, het hoogst aantal Belgen en het hoogst aantal zelf opgeleide spelers in onze opstelling. De grootste club van het land heeft daarin het voorbeeld. Dan verschiet ik als ik zie hoe weinig dat belicht wordt. Volgens mij is dat de weg waar het Belgische voetbal naartoe moet.”

Ondertussen loopt Club Brugge verder weg. Een nieuw stadion, miljoenentransfers...  “De kloof is groot, maar in het voetbal kan het snel gaan. Op één punt hebben we sowieso nog een voorsprong: onze zelfopgeleide talenten. Het is absoluut een uitdaging om de kloof met Club Brugge te dichten. Alleen blijft voetbal een extreme sector. Je zit ofwel in een positieve vicieuze cirkel ofwel in een negatieve vicieuze cirkel. Als het goed gaat, dan is het makkelijk om een club te besturen. Je krijgt veel tv-geld, je ontvangt enorme bedragen voor Europees voetbal en ze komen met fortuinen voor je spelers. Heb ik van horen zeggen, hé.”  In die cirkel zit Club, maar Anderlecht zit in de negatieve vicieuze cirkel.  “Ja. Als er mindere resultaten zijn heb je minder tv-geld, geen Europese inkomsten en krijg je minder voor je spelers. Wij moeten die vicieuze cirkel doorbreken met een goed beleid. Wij moeten nu tonen tot wat we in staat zijn.”

Ondertussen moet u wel spelers als Musona en co met verlies verkopen. “Zo mag je niet redeneren. Je moet de klok weer op nul durven zetten. Soms is het een goeie zaak om iemand te verkopen met veel verlies om dan een andere te kunnen houden waar je straks veel winst op kunt maken. Dat is zoals op de beurs. Cut your losses and let your profits run. Dat is ook in het voetbal een goeie strategie.”


Nieuws van de dag

27-01 - The Flash; Didillon toch naar Genk/...

Morren Motor

Meer nieuws

26-01 - The Flash; Zwak Anderlecht / Anderlecht opent vanaf dinsdag een rouwregister/....
26-01 - Purple-Spirit.be eert 'ROBBY' op gepaste wijze
25-01 - RSCA-Selectie voor duel tegen Cercle
25-01 - Jan Mulder: "Ik verlies een vriend"
25-01 - Vandenbempt: "Rensenbrink was een grootheid maar ook een lieve man"
25-01 - Beste buitenlander in België
25-01 - Boskamp: "Robbie kon een pijpje voetballen"
25-01 - Raymond Goethals: "Even sterk als Cruijff"
25-01 - Anderlecht en Oranje rouwen om slangenmens Robbie Rensenbrink
25-01 - Anderlecht en Oostende hebben nog geen akkoord over Sanneh
25-01 - Robin Van Persie: "Kompany was er zeker van dat ik hem kon helpen bij Anderlecht"
24-01 - Franky Vercauteren: "We moeten punten pakken willen we nog bepaalde doelen behalen"
24-01 - Zulj: "Kompany zag mij als nummer zes, terwijl ik daar nooit speelde"
24-01 - Anderlecht wellicht opnieuw met jeugdige Colassin in de spits
24-01 - Thomas Didillon zwaar ontgoocheld na gemiste transfer
24-01 - Sanneh wordt door Anderlecht uitgeleend aan KV Oostende
24-01 - Beoogde transfer Carole nog enkele maanden buiten strijd
23-01 - Kompany: "Tonen dat ze ons niet klein krijgen, laten zien wie laatst lacht”
23-01 - Genk en Anderlecht hebben nog geen akkoord over Didillon
23-01 - Sambi Lokonga: "Saelemaekers is mijn beste maat in de kleedkamer, niet op het veld"
23-01 - Marc Coucke: "Ik was bij Anderlecht te operationeel betrokken, nu juiste mensen op juiste plaats"
23-01 - Lionel Carole in beeld bij Anderlecht
22-01 - RSCA: "Kleine ingreep om knie Trebel helemaal te laten genezen"
22-01 - Trebel moet onder het mes
22-01 - Anderlecht verhuurt doelman Thomas Didillon aan Racing Genk
22-01 - Verschueren heeft 10 dagen om 10 miljoen te vinden
21-01 - Adzic op huurbasis naar FC Emmen
21-01 - RSCA-supporters halen hun slag thuis
21-01 - Genk wil Thomas Didillon
21-01 - Jeugdcoördinator RSCA: "Colassin werd vrij laat ontdekt"

Nog meer nieuws in het archief...

Weeghmans
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings