Michel Vlap: "Het ontslag van Arnesen was best pijnlijk"

19-10-2019 - “Ik ben behoorlijk geil voor de goal”, aldus Michel Vlap (22) kort na zijn aankomst bij Anderlecht. Wel, de goal mag nog eens iets sexy aantrekken, want de sleur zit erin en de Brusselse topaankoop staat al maanden droog. Vlaps laatste treffer dateert al van 17 augustus op Kortrijk. Mogelijk brengt de nieuwe coach Frank Vercauteren daar verandering in. “Ik mik nog steeds op vijftien doelpunten, hoor.”

Michel Vlap is geen international. Daardoor werkte hij tijdens de voorbije interlandbreak al twee weken intensief samen met Frank Vercauteren. Hij zag hoe de ervaren coach zijn stempel drukte. “Soms kijk ik op training rondom mij en denk ik nog altijd: Jeetje, wat kunnen wij toch goed voetballen”, aldus Vlap. “Alleen ontbreken de resultaten te vaak. Tegen Genk, tegen Oostende: telkens domineerden we de wedstrijd, maar op het einde verloren we. Met de ervaring van Frank Vercauteren hadden we die matchen misschien wel gewonnen.”

Daarmee wil de Nederlander het project van Vincent Kompany niet afschieten. Integendeel. “Wij zijn Anderlecht. Wij gaan altijd verzorgd en dominant voetbal spelen volgens een bepaalde visie, maar we moeten volwassener zijn. Soms leed onze jonge groep dodelijk balverlies op plaatsen waar dat niet mocht, soms voerden we de gevraagde taken niet meer uit. Kijk naar Antwerp – dat gemiddeld zes jaar ouder is – en dan zie je hoe zij wel een wedstrijd gecontroleerd uitspelen. Voor Kompany was het ook niet makkelijk om een ploeg te bouwen met elf quasi nieuwe spelers. Iemand als Vercauteren heeft zoveel bagage en ervaring dat hij ons kan helpen in dat groeiproces.”

Bij Anderlecht is dat besef langzaam gegroeid. Het idee Trust The Process alleen volstond niet meer. Er moest ingegrepen worden. “Tegen Club Brugge zijn we met onze neus op de feiten zijn gedrukt. Anderlecht is daar totaal overklast, we zijn ook niet blind. Aan alles kon je zien dat Brugge meer ervaring had en al twee jaar samenspeelde. Daar moeten wij ook naartoe. Ondertussen weet ik ook wel wie Hans Vanaken is. (lachje) Ja, bij mijn voorstelling zei ik dat ik hem niet kende en daar kwam veel commentaar op, maar dat was heus niet om arrogant te doen. Ik kende hem echt niet. Leg de naam van een speler uit België voor aan 50 Nederlandse voetballers en er zijn er weinig bij wie het een belletje zal doen rinkelen. Met alle respect, maar Frank Vercauteren zei me tot voor kort ook niets.”

Vlap zelf pleit overigens ook niet onschuldig in de povere resultaten van Anderlecht. De spelverdeler begon goed met twee goals tegen KV Oostende, maar eentje werd afgekeurd voor offside. Op speeldag vier volgden nog een assist en penaltygoal tegen Kortrijk, maar daarna zakte hij weg. Zijn beruchte uitspraak “Ik ben behoorlijk geil voor de goal” verviel in het niets en hij belandde zelfs even op de bank. “Vorig jaar bij Heerenveen scoorde ik zestien keer en zat ik in de flow. Als die tweede goal tegen Oostende wel was goedgekeurd, hadden we misschien gewonnen en was ik in die flow gebleven. Het viel me op hoe beheerst ik daar was aan de bal. Alleen vielen de resultaten tegen en nadien begon ik te forceren. Ik wou overal op het veld zijn, met als resultaat dat ik scherpte miste voor doel.”

Ook dat is natuurlijk een kwestie van ervaring. Vlap is dan wel de topaankoop van deze zomer, maar hij is nog steeds maar 22 jaar. “Vergeet niet dat ik nog maar één volwaardig seizoen kende in de Eredivisie. Het is voor mij best wennen aan enkele zaken, want dezelfde bagage als Chadli of Nasri heb ik niet. Zo krijg je in Nederland als offensieve speler minstens twee scoringskansen per wedstrijd. In België krijgt een heel team soms maar twee echte kansen op 90 minuten. Daarbij komt dat de mensen door die transfersom van 8 miljoen euro ook erg veel van mij verwachten. Logisch, maar zelf vind ik die prijs soms nog ongelofelijk.”  Op de koop toe verloor Vlap met Frank Arnesen een vertrouwensman. De sportief directeur haalde hem naar Anderlecht, maar werd ontslagen. Arnesen lijkt gefaald te hebben. “Dat was best pijnlijk voor mij. Hij is zo’n warme man. Ik weet niet wat er exact gebeurd is, maar zo’n ontslag wens je niemand toe. Al zal hij niet gefaald hebben als ik straks vijftien goals maak, hé. Want dat is nog altijd mijn doel.”

De nummer 10 is er rotsvast van overtuigd dat het nog goedkomt met hem en Anderlecht. Daarvoor kijkt hij naar Vercauteren, maar valt hij eveneens terug op Kompany. “Vincent praat nog steeds veel met mij en de groep. Dat is mooi van hem. Hij adviseerde me om kalm te blijven en te blijven werken. Om beter mijn momenten kiezen om op te duiken voor de goal. Nu voel ik dat de rust in mijn hoofd terugkeert. Het geloof in Play-off 1 is er zeker nog. Al moeten we nu tegen Sint-Truiden, Eupen, Gent en Cercle minstens 9 op 12 pakken.”

Eigenlijk vindt Vlap dat het project Kompany overal in ons land zou moeten worden toegejuicht. Hij begrijpt niet dat rivaliserende fans Vince The Prince graag op zijn bek zien gaan. “Toen Robin van Persie terugkeerde naar Feyenoord, kreeg hij in elk Nederlands stadion een staande ovatie. Hij was een legende zoals Kompany dat hier is. Alleen is er in België zoveel jaloezie... Toen mijn vader daar eens een opmerking over maakte op Twitter, ontving hij zelfs een hele boel vervelende, nare reacties. Mijn pa is dan maar gestopt met tweeten over Anderlecht. Jammer, toch? Mijn familie gaat trouwens ook niet meer naar uitwedstrijden. Dat is zo slecht geregeld in België. Ze moeten steevast in het uitvak zitten. Alle Anderlecht-fans kennen ondertussen mijn ouders en vriendin. Dat is sympathiek, maar stel dat ik in de laatste minuut eens een beslissende penalty mis, dan lopen de emoties misschien zo hoog op en kunnen mijn ma en pa daarvan het slachtoffer worden. Dat wil ik niet. Ach, voor iedereen zou het beter zijn mocht Anderlecht weer snel veel matchen gaan winnen.”


Nieuws van de dag

14-11 - Frank Boeckx: "Alles moest er zo snel mogelijk uit nadat ik had gegeten"
14-11 - Elias Cobbaut: "Ik luister enkel naar mensen die dicht bij me staan"
14-11 - Advocaten Lokonga onderzoeken of clausule rechtsgeldig is

Morren Motor

Meer nieuws

13-11 - Sambi Lokonga: "Ik zie mezelf nog twee jaar blijven bij Anderlecht"
13-11 - Trebel reist naar Midden-Oosten of om te onderhandelen?
13-11 - Dimata zet revalidatie verder in Neerpede
13-11 - Sambi Lokonga in beeld bij Sevilla
13-11 - Kompany terug inzetbaar tegen Kortrijk
13-11 - Peter Vandenbempt: "Opmars Anderlecht te wijten aan Vercauteren en Roofe"
12-11 - Vercauteren: "Ik hoop op nog meer constanten in ons spel"
12-11 - Nacer Chadli paraat bij Rode-Duivels, Elias Cobbaut mogenlijk debuut
12-11 - Vincent Kompany: "Ik heb altijd geprobeerd om mensen aan werk te helpen of iets terug te geven aan de maatschappij"
12-11 - Trebel wil na winterstop alweer speelklaar zijn
11-11 - Ajax kwam Van Crombrugge scouten
11-11 - Arnesen aan de slag bij Feyenoord
10-11 - Annelien Coorevits: "Ik zie Olivier nog altijd heel graag"
10-11 - Kompany analist bij Sky Sports voor Liverpool en Man. City
10-11 - Anderlecht waarschijnlijk op winterstage naar Spaanse San Pedro del Pinatar
10-11 - Vercauteren: "Chadli heeft geen nieuwe blessure eerder krampen"
10-11 - Saelemaekers: "We kunnen Peter Zulj daar niet op afrekenen"
09-11 - Vercauteren: "Neen, ik ben niet verrast door selectie Cobbaut"
09-11 - BBC-journalist Simon Stone: "Situatie bij Anderlecht vergelijkbaar met Manchester United"
09-11 - Kemar Roofe: "Ik speelde vandaag niet goed"
09-11 - Indrukwekkend lijstje: deze Europese topploegen stuurden scout naar Zulte Waregem-Anderlecht
09-11 - Vercauteren: "Domme vergissing van Zulj maar heeft het goedgemaakt"
08-11 - Frank Vercauteren: "We waren efficiënt, defensief goed, maar er is nog veel werk"
08-11 - Olivier Deschacht: "Ik ben niet gelukkig met onze prestatie"
08-11 - Chadli: "Tevreden, met zoveel jonge jongens"
08-11 - Anderlecht heeft na zege op Zulte-Waregem top 6 in vizier
08-11 - RSCA-selectie zonder verassingen met Dewaele
08-11 - Nigeriaans talent van 17jaar op weg naar Anderlecht
08-11 - Martinez neemt ook Elias Cobbaut op in selectie Rode Duivels
08-11 - Anderlecht mag niet communiceren

Nog meer nieuws in het archief...

Express VPN
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings