Herman Van Holsbeeck de 'Straatvechter'

12-09-2019 - Herman Van Holsbeeck (64) is een selfmade man. Een bescheiden voetballer die als goede technicus maar wegens te traag niet hoger reikte dan derde klasse. En dus baande hij zich als clubleider wel een weg naar de Belgische voetbaltop. Vooral de jongste jaren rezen er steeds meer vragen bij zijn innige band met de gecontesteerde makelaar Mogi Bayat.

We kregen de vraag gisteren nog. “Hoe komt dat hij de dans altijd ontspringt?” Tja. We hadden de gewezen Anderlecht-manager ’s middags nog aan de lijn gehad in verband met de arrestatie van de topmakelaar Christophe Henrotay, die verdacht wordt van witwassen bij de Anderlecht-transfers van Aleksandar Mitrovic en Youri Tielemans. Van Holsbeeck was héél ontspannen. “Ik weet waarvoor je belt maar laat het gerecht zijn werk doen”, zei hij rustig. “Ik weet niet waar het over gaat.” Nu is hij, net als 10 oktober vorig jaar met de operatie Propere Handen, ook nog maar alleen opgepakt voor ondervraging.

Herman Van Holsbeeck werkte in het bedrijf van de flamboyante gewezen RWDM- en Brussels-voorzitter Johan Vermeersch. Hij was er vastgoedmakelaar, bedreven in het verkopen van huizen. Die passie heeft hij nooit verloren. In heel zijn carrière als clubleider is het altijd het onderdeel geweest waar hij het meest garen bij spinde: kopen en vooral verkopen van spelers. Een goede uitgaande transfer die veel geld opleverde, bezorgde hem bijna evenveel plezier als het behalen van een titel. Zeker omdat het bestuur dan onveranderlijk applaudisseerde. Dat was zo toen hij in 1995 door Johan Vermeersch op het secretariaat van RWDM werd geposteerd. Van Holsbeeck klom op de hiërarchische ladder en profileerde zich als een workaholic. Lierse was in 1997 landskampioen geworden, wilde net als Van Holsbeeck de hemel bestormen en haalde hem in 2000 naar het Lisp.

Van Holsbeeck is een klinkende naam in ons voetbal maar hij heeft altijd in een ondergeschikte rol gewerkt. Bij RWDM in dienst van Johan Vermeersch, bij Lierse werkte hij voor het duo Freddy Van Laer-Gaston Vets en vanaf 2003 was Roger Vanden Stock bij Anderlecht zijn baas. Hij voerde uit.  Bij Anderlecht maakte Van Holsbeeck zijn naam. Al was het maar omdat hij erin slaagde één van zijn voorgangers, Michel Verschueren, naar het achterplan te drukken. Voorheen hadden onder meer Paul Courant en Alain Courtois hun tanden stukgebeten op de opvolging van de alomtegenwoordige Verschueren. De straatvechter in Van Holsbeeck – een omschrijving waar hij trots op is – won de strijd tegen Verschueren wel. Met de steun van Roger Vanden Stock. Van Holsbeeck en Verschueren zijn nooit vrienden geworden.

Van Holsbeeck werkte veertien jaar voor Anderlecht en werd zeven keer landskampioen. Hij onderscheidde zich met transfers waarbij Machiavelli naargelang te tijd vorderde steeds meer mee de regels bepaalde. Naargelang de marktsituatie richtte hij zich op Argentinië, Brazilië, Afrika, eigen jeugd, Nederland,… Er zaten mislukte transfers tussen. Vanden Stock steunde hem echter omdat Van Holsbeeck er op merkwaardige wijze in slaagde sportieve successen te koppelen aan het doorverkopen van spelers met enorme winsten. Nicolas Pareja in zijn beginperiode, maar ook Vincent Kompany, Romelu Lukaku en later Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba en Youri Tielemans bezorgden hem oneindig veel krediet bij het Anderlecht-bestuur. Gedreven door een grote geldingsdrang werkte hij zich te pletter, in zoverre dat hij het in 2012 zelfs even kalm aan moest doen na hartklachten.

Die hartklachten leken een keerpunt. Het voorval inspireerde hem om te delegeren. Niet naar mensen binnen de club maar naar spelersmakelaars. De scoutingscel op Anderlecht werd er wanhopig van. Rapporten van hun hand belandden zonder uitzondering in de onderste lade. Makelaars liepen er de deur plat. Christophe Henrotay was daarbij maar Mogi Bayat spande de kroon. De spelersmakelaar kreeg zelfs een sleutel van de kantoren in het oefencomplex in Neerpede. Bayat hielp Van Holsbeeck telkens weer overbodige spelers te verkopen, af en toe bewees Van Holsbeeck Bayat een wederdienst door een compleet overbodige speler van Bayat binnen te halen. Win-win, heet dat in het voetbaljargon. Pragmatisch als hij is, trok Van Holsbeeck zich niet veel aan van de aanzwellende kritiek op die ongezonde samenwerking. Net zoals hij zonder schroom de Zwitser René Weiler, die haaks stond op de waarden en speelstijl van Anderlecht, als trainer binnenhaalde. Hij werd kampioen, so what?

Het verbaasde niemand dat Marc Coucke, niet lang nadat zijn voorzitterschap van Anderlecht officieel werd, Van Holsbeeck in april 2018 opzij schoof. Coucke heeft sindsdien niet nagelaten te insinueren dat er onder het duo Vanden Stock-Van Holsbeeck zaken zijn gebeurd die niet in het belang van de club of de gemeenschap waren. Evenwel steeds zonder concreet te worden. Van Holsbeeck is voor vandaag intussen twee keer ondervraagd zonder gevolg. Als quasi enige ging hij vorig jaar zonder gevolg vrijuit in de verhoren rond operatie Propere Handen. Het stuitte op onbegrip omwille van zijn innige band met Mogi Bayat. Het is de vraag wat hem nu ten laste wordt gelegd.

Intussen heeft Van Holsbeeck zich deze zomer laten registreren als… spelersmakelaar.


Nieuws van de dag

16-02 - Franky Vercauteren: "Als één uitvalt moet je dat 200% extra toevoegen en winnen"
16-02 - Franky Vercauteren: "Hebben mijn spelers alles gegeven?"
16-02 - Hendrik Van Crombrugge: "Ontgoocheling,voor rode kaart controleerde we de partij"

Morren Motor

Meer nieuws

15-02 - Franky Vercauteren: "Moeten ons niet verschuilen achter rode kaart"
15-02 - Kompany: "Als je jeugd laat spelen, betaal je leergeld"
15-02 - Tienkoppig Anderlecht gaat onderuit bij KV Mechelen
15-02 - Anderlecht kaapt sportief manager Peter Verbeke weg bij AA Gent
15-02 - Jérémy Doku: "Jürgen Klopp zag in mij opvolger Sadio Mané"
14-02 - Franky Vercauteren: "We moeten vooral naar onszelf kijken en winnen"
14-02 - Vercauteren: "Joveljic kent maar één ding voor de goal""
14-02 - Vincent Kompany en Elias Cobbaut in Mechelen terug inzetbaar
14-02 - Anderlecht wil onderhandelen met PSV over hoge prijs Luckassen
13-02 - Anderlecht slijt overbodige Saief aan de Poolse nummer 7
13-02 - Yari Verschaeren en Pieter Gerkens hebben deels training hervat
13-02 - Kemar Lawrence: "Misschien nog twee weken nodig, twee maanden niet gespeeld"
13-02 - Anderlecht-fans zijn boos: "Er wordt geen enkele moeite gedaan voor onschuldige fans"
13-02 - Broer Derrick Luckassen: "Hem aangeraden om bij Anderlecht te blijven"
13-02 - Eleven Sports: "Morgen praten met Pro Leaque om alles verder te bespreken"
13-02 - Amuzu, Lukassen en Doku krijgen bezoek van Ghanese bondscoach
13-02 - Michael Verschueren: "De kans is miniem dat Chadli zal blijven"
12-02 - Najar eerst op doktersbezoek in LA.
12-02 - Eleven Sports krijgt mediarechten
12-02 - Kompany en Vercauteren zitten op zelfde golflengte
12-02 - Anderlecht gaat niet in beroep tegen straf om deel van tribune af te sluiten
12-02 - Hasi: "Najar had een hart voor Anderlecht"
11-02 - Lawrence Visser fluit Mechelen - Anderlecht
11-02 - Verschaeren hervat deels de training
11-02 - Najar op weg naar MLS
11-02 - Roofe is weer op komst en hervat training
11-02 - Voetzoeker kost RSCA één gesloten tribune en 5.000 euro boete
11-02 - Eleven Sports troeft concurrenten af
11-02 - Anderlecht vindt alsnog oplossing voor overbodige Saief
10-02 - Elias Cobbaut en Vincent Kompany opnieuw aan het trainen

Nog meer nieuws in het archief...

Weeghmans
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings