Paul Van Himst: "Kompany staat voor moeilijke keuzes"

20-08-2019 - Anderlechticoon Paul Van Himst (75) juicht de positieve voetbal­filosofie van Vincent Kompany toe, maar hij ziet na een halfuur telkens weer dezelfde problemen opduiken. “Misschien moet hij toch op zoek naar een tussenweg.” 

“Ze spelen beter voetbal, maar ze winnen niet. Daarmee is eigenlijk alles gezegd.” Paul Van Himst heeft weinig woorden nodig om de 2 op 12 van Anderlecht te duiden. Maar wees gerust: er volgt een verduidelijking. “In het begin van de match zijn ze telkens goed, dan zie ik mooie bewegingen, van goeie voetballers. Maar na een halfuur is het op, dan zakken ze ineen. Er is maar één verklaring mogelijk: Anderlecht telt te veel spelers die al een hele tijd niet gevoetbald hebben en die geen anderhalf uur aankunnen. Je kan niet zeggen dat ze niet proberen te voetballen, maar het is geen toeval als in vier matchen telkens dezelfde symptomen naar boven komen. Het is geen avance een schone brief naar uw lief te schrijven als je die niet gaat posten. Met dat posten bedoel ik: het afmaken met goals. De kleinere ploegen waar Anderlecht tegen speelde, hebben zich in gesteld op wat je week na week ziet. Zij weten dat Anderlecht rap begint, ze komen dan niet. Ze weten dat ze kunnen wachten op het goeie moment om er uit te komen.” 

Ook na de 2 op 12 wil Kompany vast houden aan zijn filosofie. “Vincent zegt: ‘Ik pak alles op mij.’ Maar hij moét ook alles op zich nemen, want hij doet alles. Hij heeft deze manier van voetballen ingevoerd, hij heeft spelers laten komen en hij heeft de staf gekozen. Maar in de dubbele rol van speler-trainer wordt het moeilijk om uzelf te verdedigen als je zelf twee tot drie keer in de fout gaat. Ik vind dat hij achter zijn ideeën moet blijven staan, maar hij moet misschien toch op zoek naar een tussenweg, nu er een zwaar programma aankomt met Genk uit, Standard en Antwerp thuis en Club Brugge uit.  Tegen ploegen die er zelf voor willen gaan, kan het in principe iets gemakkelijker zijn, maar ik heb mijn twijfels, omdat ik denk dat die andere ploegen zich toch een beetje op de manier van voetballen van Anderlecht gaan instellen. Ander lecht zijnde kan je het er ook niet zomaar bijpakken dat je vier goals binnenkrijgt, zoals in Kortrijk. Zeker als er ‘scabreus’ wordt verdedigd, zoals we dat in Brussel zeggen: ze komen naar links als ze naar rechts hadden gemoeten, ze gaan naar voor als ze naar achter moeten en ze trappen de bal nog slecht weg ook. Dan wordt het moeilijk.”

“Vincent moet keuzes maken." Gaat Van Himst verder. "Hij is begonnen met al die jonge gasten, maar intussen zijn er andere, gerenommeerde spelers bijge komen. Mannen die een zekere klasse hebben, maar die op dit moment geen hele match aankunnen. Vincent heeft de namen in het elftal al dikwijls veranderd, maar nu moet hij een keuze maken: vasthouden aan dezelfde namen, of kiezen voor jonge spelers als Doku en Amuzu, die toch al getoond hebben dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Die hebben nog niet de klasse van de gasten die er bijgekomen zijn, maar zij hebben meer ritme en het zijn meer individualisten. Vincent moet zich afvragen: ‘Wat doe ik?’ Een moeilijke keuze.”

"Dat het zo rustig blijft, heeft alles te maken met het krediet van Kompany. Dat heeft alles te maken met het krediet van Kompany. Als een andere trainer zo’n catastrofale start had gemaakt, had zijn valies al half buiten de deur gestaan. Maar feit is dat het voetbal bij Anderlecht al een paar jaar niet goed was en dat je nu weer dingen terugziet die het publiek kan appreciëren en die echt goed zijn. Als ze met het programma dat nu komt één of twee matchen kunnen winnen, kan het dat het begint te rollen. Maar met een 2 op 12 weet je ook dat de ploeg niet op haar gemak is. In zo’n situatie kan je nerveus worden. Dan laat je dat daarom nog niet zien, maar in uw binnenste kan het moeilijk worden.”

“Hoe ik de toekomst in schat van dit Anderlecht, is moeilijk te zeggen, maar ik vind dat je Vincent zeker moet laten doorgaan. Hij staat voor moeilijke keuzes, maar het is niet in het nadeel van Anderlecht dat alle grote concurrenten Europees spelen. Niemand had verwacht dat Club Brugge thuis tegen Eupen punten zou verliezen, maar tussen twee belangrijke Europese opdrachten door gebeurt het toch. De volgende weken staan alle rechtstreekse tegenstanders voor Europese avonden, dat kan een rol spelen. Maar je moet zelf wel een keer kunnen winnen om de aansluiting met de rest niet hele maal te verliezen.”


Nieuws van de dag

19-02 - Pro League en Eleven Sports bespreken toekomst plannen
19-02 - Marc Coucke: "Ik voorzie geen problemen bij licentiecommissie 'that's my job' "

Morren Motor

Meer nieuws

18-02 - Nicolas Frutos op stage in Neerpede
18-02 - Alexandre Boucaut fluit Anderlecht - Eupen
18-02 - Dader bommetjes geïdentificeerd
18-02 - Zorgen over knieblessure Luckassen
18-02 - Vercauteren en Kompany praten met Doku die Eupen moet missen
17-02 - Anderlecht gaat wellicht korting geven op abonnementen volgend seizoen
16-02 - Franky Vercauteren: "Als één uitvalt moet je dat 200% extra toevoegen en winnen"
16-02 - Franky Vercauteren: "Hebben mijn spelers alles gegeven?"
16-02 - Hendrik Van Crombrugge: "Ontgoocheling,voor rode kaart controleerde we de partij"
15-02 - Franky Vercauteren: "Moeten ons niet verschuilen achter rode kaart"
15-02 - Kompany: "Als je jeugd laat spelen, betaal je leergeld"
15-02 - Tienkoppig Anderlecht gaat onderuit bij KV Mechelen
15-02 - Anderlecht kaapt sportief manager Peter Verbeke weg bij AA Gent
15-02 - Jérémy Doku: "Jürgen Klopp zag in mij opvolger Sadio Mané"
14-02 - Franky Vercauteren: "We moeten vooral naar onszelf kijken en winnen"
14-02 - Vercauteren: "Joveljic kent maar één ding voor de goal""
14-02 - Vincent Kompany en Elias Cobbaut in Mechelen terug inzetbaar
14-02 - Anderlecht wil onderhandelen met PSV over hoge prijs Luckassen
13-02 - Anderlecht slijt overbodige Saief aan de Poolse nummer 7
13-02 - Yari Verschaeren en Pieter Gerkens hebben deels training hervat
13-02 - Kemar Lawrence: "Misschien nog twee weken nodig, twee maanden niet gespeeld"
13-02 - Anderlecht-fans zijn boos: "Er wordt geen enkele moeite gedaan voor onschuldige fans"
13-02 - Broer Derrick Luckassen: "Hem aangeraden om bij Anderlecht te blijven"
13-02 - Eleven Sports: "Morgen praten met Pro Leaque om alles verder te bespreken"
13-02 - Amuzu, Lukassen en Doku krijgen bezoek van Ghanese bondscoach
13-02 - Michael Verschueren: "De kans is miniem dat Chadli zal blijven"
12-02 - Najar eerst op doktersbezoek in LA.
12-02 - Eleven Sports krijgt mediarechten
12-02 - Kompany en Vercauteren zitten op zelfde golflengte
12-02 - Anderlecht gaat niet in beroep tegen straf om deel van tribune af te sluiten

Nog meer nieuws in het archief...

Weeghmans
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings