Het Astridpark heet 'RSC Anderlecht' weer Welkom

10-08-2019 - Anderlecht lijkt weer op Anderlecht, al moeten Vincent Kompany & co de laatste en moeilijkste stap nog zetten.

Tegen KV Mechelen speelde Anderlecht in grote delen van de partij goed, ook al was het een helft lang tegen tien spelers, en we gaan niet mee in de scorebordjournalistiek van vele anderen. RSCA had een zevental kansen en had altijd met 2-0 of 3-0 moeten winnen. Het systeem van Kompany begint stilaan te werken met deze jonge spelers en als Michel Preud’homme een jaar kreeg om Standard naar zijn hand te zetten, dan krijgt de Rode Duivel zeker meer dan drie wedstrijden om Anderlecht op punt te zetten. De eerste 20-25 minuten waren indrukwekkend. Het Park danste van plezier en de sfeer was uitgelaten. Mooie combinaties, technische hoogstandjes, strak tempo, kansen… Alles was er, enkel geen doelpunt… En laat dat net nu het belangrijkste zijn in het voetbal. Daar heeft Anderlecht nog zeer veel werk, maar Kompany kan nu eindelijk met spitsen gaan trainen (Thelin en binnenkort Roofe). Het is het volgende puzzelstuk en pas als zij ingeburgerd zijn, kan er geoordeeld worden over de kansen die Anderlecht bij elkaar voetbalt. 

Voor deze partij beslisten we ons tussen de fans te zetten en te gaan opmeten hoe de fans reageren op het 'nieuwe Anderlecht'. Voor sommigen is het soms te veel gebrei, maar het merendeel geniet van de visie van 'Koning Kompany'. Anderlecht speelt weer voetbal zoals het hoort te spelen. De resultaten zullen op termijn wel gaan volgen, al denken we dat dit jonge Anderlecht nog niet voor de titel zal meestrijden. Geduld bestaat niet in het voetbal en zeker niet bij RSCA, maar het zal wel nodig zijn. Toch moet ook Kompany met Anderlecht na dit seizoen met het logo van de Europa League in de rangschikking staan.

Met jeugd win je geen prijzen horen we vaak, maar het is vaak een drogreden om jongeren niet op te stellen en te 'verbranden', zoals dat politiek correct noemt. Jongens als Sieben Dewaele en de debuterende Killian Sardella (17) maakten indruk, Jean Kindermans levert uitstekend werk in Neerpede. Yari Verschaeren (nog niet topfit nadat hij pas op 18 juli hervatte), Sieben Dewaele (doet denken aan de jonge Lucas Biglia), Killian Sardella (sterk debuut), Vincent Kompany (achterin nog steeds Europese topklasse), Samir Nasri (hij toont tekenen van beterschap, maar moet véél beter kunnen), Jérémy Doku (een ruwe diamant die nog geschaafd moet worden), Michel Vlap (moet leren zijn krachten te doseren) en Philippe Sandler (echte RSCA-speler)… 

De fans hebben jaren moeten wachten op zoveel technisch vermogen in de ploeg. En dan moet Sambi Lokonga, de sierlijkste centrale middenvelder in de kern, nog terugkeren. Peter Zulj blijft immers een risicopatiënt, ook al speelde hij zeker niet slecht tegen KV Mechelen. In een nagenoeg uitverkocht Lotto Park was na de partij applaus en gezang te horen, en ook in de tweede helft was er veel sfeer. De fans kunnen zich weer identificeren met deze ploeg. Dat is al jàren geleden, van de tijd dat Matias Suarez, Dieumerci Mbokani, Lucas Biglia en anderen in één ploeg speelden. Daardoor krijgen jongens van het ancien régime zoals Pieter Gerkens en Isaac Kiese Thelin zelfs de nodige steun van de aanhang. Het was ooit anders. De negativiteit is weg.

Met de terugkeer van Kemar Roofe en Landry Dimata zullen de goals wel volgen, het was geen toeval dat met de invalbeurt van Isaac Kiese Thelin – zeker geen indrukwekkende terugkeer van de Zweed – er al veel meer dreiging en ook kansen waren. Als Michael Verschueren en Frank Arnesen nog een goede flankaanvaller met scorend vermogen - Francis Amuzu moet stilaan progressie beginnen te maken - aan de kern toevoegen, zit er muziek in dit Anderlecht. Het Park spreekt weer. De heropstanding is ingezet met de waarden van Anderlecht, wat van grotere waarde is dan een 7 op 9 of 2 op 9. Op de langere termijn zullen de resultaten en prijzen volgen, op korte termijn zal het nog met de nodige ups en downs gaan, maar de fans zien weer 'hun' Anderlecht. En dat is voor hen op dit moment al veel waard.


Nieuws van de dag

21-08 - Alexis Saelemaekers en Adrien Trebel niet goed genoeg voor Kompany
21-08 - Kristal Abazaj praat met Kükesi
21-08 - Trebel wellicht terug naar A-kern
21-08 - Milic verdient 840.000 euro
21-08 - Vincent Kompany maakt voor het eerst gebruik van mental coach Ellen Schouppe
21-08 - Peter Vandenbempt: "Dit Anderlecht zal op termijn zijn goed voetbal koppelen aan resultaat"

Morren Motor

Meer nieuws

20-08 - Milic toch op weg naar Turkije?
20-08 - Jan Mulder: "Kompany maakt het trainerschap belachelijk"
20-08 - Weiler: "Ik zeg alleen: wat is het doel van voetbal? Doelpunten, toch"
20-08 - Paul Van Himst: "Kompany staat voor moeilijke keuzes"
19-08 - Aad de Mos: "Bellamy kent er niets van"
19-08 - Nasri: Competitie is geen sprint maar marathon"
19-08 - Peter Vandenbempt: "Goed van bestuur om bij eerste tegenslagen niet van Kompany systeem af te stappen"
19-08 - Voorzitter supportersclub: "Je kan niet verwachten dat alles in 1,2,3 op poten staat"
17-08 - Vlap: “Fouten moeten eruit”
17-08 - Chadli: “Het ging volledig fout in de tweede helft”
17-08 - Kompany: "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op mij"
17-08 - Kortrijk straft defensief geklungel van Anderlecht af
17-08 - Christian Wilhelmsson: "Ik ben ervan overtuigd dat Anthony kan terug komen"
16-08 - Michael Verschueren: "Anthony mag zich melden en mee trainen om weer voetballer te worden"
16-08 - Sydney Sam: "Mijn salariseisen waren echt niet overdreven"
16-08 - RSCA-Dames hopen haalbare tegenstander in CL.
16-08 - Kompany testte Chipciu als rechtsachter
16-08 - Vertrek Trebel nog niet voor eerstdaags
16-08 - Eddy Demarez: "Als iemand Vanden Borre op het juiste spoor kan zetten, is het Kompany"
16-08 - Kompany wil Vanden Borre terughalen
16-08 - Vandenbempt: "Vanden Stock moet niet klagen dat het voetbal om geld draait"
16-08 - Marc Coucke over RSCA-Dames: "Bij de beste 32 van Europa"
15-08 - Vader Kompany: "Een slechte start is beste wat Vincent kon overkomen"
14-08 - Hoe Uniek is de prestatie van onze RSCA-Dames
14-08 - Sven Kums op zoek naar nieuwe club
14-08 - Weer pech voor Emmanuel Sowah
14-08 - De 7 RSCA-transfers onder loep
13-08 - RSCA-Dames doen het onmogelijke met 9/9 naar 1/16e finales Champions League
13-08 - Extra Time: "Eigenlijk is het te gemakkelijk voor Kompany"
13-08 - Alexandru Chipciu mag binnenkort training hervatten

Nog meer nieuws in het archief...

Express VPN
Hagaard
Argenta Kortessem
WebBuildingFirm