Anderlecht toont zich met tien man de sterkste in Clasico

05-05-2019 - Anderlecht klopt Standard na maar liefst tachtig minuten met een man minder! 2-1 is de einduitslag. We zagen een zowel onherkenbaar Standard als Anderlecht.

El Clásico, dat staat altijd garant aan spektakel. Ook zondag 5 mei 2019 was daar geen uitzondering op. Na de bizarre heenronde die maar dertig minuten duurde, vlogen beide teams er onmiddellijk in. Al was het vooral het Standard van Michel Preud'homme dat de beste intenties had. Na nog geen vier minuten konden de Luikenaren al ei zo na vieren. Carcela krulde de bal naar de verste paal. Didillon en de buitenkant van de paal voorkwamen een rampscenario voor paars-wit.  Al was dit maar uitstel van executie, want na tien minuten besloot ex-Rouche Adrien Trebel een ziekenhuisbal op Bornauw af te leveren. Carcela zat er met zijn kattenpootje tussen en Bornauw raakte vol het scheenbeen van de Marokkaan. De VAR oordeelde terecht dat Bornauw met rood kon gaan douchen. Anderlecht kon nog ruim tachtig minuten met tien verder. Maar vreemd genoeg sloeg Standard er na het rode karton niet meer in om voor de rust echt een uitgespeelde kans bij elkaar te voetballen. Halilovic trapte een trainingsbal op Didillon en Laifis kreeg de bal niet tot bij Emond na een indrukwekkende borstcontrole. Acht minuten voor rust waren het zelfs de Brusselaars die uit het niets op voorsprong kwamen. Een doelpunt dat letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen, want Yannick Bolasie liftte het leer listig over de Luikse verdediging. De infiltratie van Verschaeren was sluw, maar de controle met de hand was dat ook. Desondanks mocht de jonkie verder voetballen en de bal in doel deponeren. 1-0.

Standard startte de tweede helft dan ook als een gewond dier. RSCA kreeg nochtans de eerste kans. Verschaeren legde de bal op het hoofd van Santini, maar die kon zijn knik geen kracht meer meegeven. Ook Bolasie kon uit de draai het kader niet vinden. Dat zou paars-wit zich gaan beklagen, want er liep nog steeds ene Mehdi Carcela op het veld rond. Die tekende vijf minuten na rust voor de 1-1 aan. Lestienne liet de bal door de benen glippen en Carcela schoof met zijn linker in de verste hoek binnen. Geen buitenspel van Lestienne en dus alles te herdoen. Al was ook dat weer uitstel van executie, want paars-wit toonde zich voor het eerst in deze play-offs als ware gladiatoren. Er moest en zou gewonnen worden. Dat straalde van de gezichten van de spelers van de thuisploeg af. Het Constant Vanden Stockstadion herleefde als weleer. Trebel had dat in het snuitje. Het nummer 25 had natuurlijk iets recht te zetten na zijn onrechtstreekse verantwoordelijkheid voor de rode kaart van Bornauw en de roodharige middenvelder stelde zijn fans niet teleur. Nog voor het uur devieerde Santini een indraaiende vrije trap van Trebel voorbij Ochoa in doel. Pijnlijk voor Standard, dat met een mannetje meer al voor de tweede keer op achterstand kwam. Preud’homme probeerde wat meer vuur in zijn ploeg te krijgen, maar dat bleek vergeefse moeite. Het was Anderlecht dat nog de beste kans versierde: Verschaeren stuitte van dichtbij op Ochoa. Standard kreeg zelfs geen slotoffensief meer in elkaar gebokst, Anderlecht freewheelde naar zijn eerste zege in de play-offs en werd zowaar weer in de armen gesloten door het thuispubliek.

Ja, het was ongezien wat we van de ploeg van coach Michel Preud'homme zagen. De bezoekende trainer ergerde zich dood. Er werd geen druk gezet op Bolasie en co en ook Kara mocht de bal achterin rustig rondspelen. De Rouches konden Didillon amper bedreigen en de wedstrijd bloedde op zijn gemakje dood. Anderlecht staat met deze driepunter nu wat steviger op de vijfde plek. AA Gent weet zo wat hen te doen staat tegen Club Brugge.  

BESLUIT: Het is ronduit knap dat je een topteam als Standard na een bijna volledige match met tien man kan kloppen. De zege van Anderlecht is dus oververdiend. 

Man van de match was Elias Cobbaut. Velen denken misschien aan Verschaeren of Trebel, maar linksachter Cobbaut leverde een vijftal prachtige voorzetten af en de Belg gaf het volle pond tot zijn wissel. Secure match zonder fouten. 


Nieuws van de dag

22-09 - Marc Coucke niet aanwezig in Brugge
22-09 - Van Crombrugge: "Moeten objectieve en strenge analyse maken"
22-09 - Simon Davies: "Het ontbrak ons geregeld aan kwaliteit"
22-09 - Weinig beterschap merkbaar bij Anderlecht.
22-09 - Trebel en Luckassen in de basis
22-09 - Luckassen: "Moesten strijden en verdedigen"
22-09 - Club Brugge oppermachtig tegen Anderlecht
22-09 - Verschaeren: "Met Kompany op veld voor ons stuk makkelijker"
22-09 - Trebel en Kompany in selectie tegen Club-Brugge

Morren Motor

Meer nieuws

21-09 - Jan Mulder: "Het grote probleem bij Anderlecht is een woord 'spits' "
21-09 - Van Handenhoven: "Ik paste niet meer in profiel van Coucke, Kompany en Verschueren"
21-09 - Yari Verschaeren: "Vorig seizoen had ik meer vrijheid"
21-09 - Davies: "Het tij zal weldra keren"
20-09 - Nacer Chadli: "Trebel liet zijn kwaliteiten al vaak zien op training"
20-09 - Siebe Dewaele keert terug naar Club-Brugge
20-09 - Devroe: "Ik was te braaf en te loyaal aan Coucke"
19-09 - Roofe niet, Kompany onzeker tegen Club-Brugge
19-09 - Simon Davies: "We gaan onze speelstijl niet aanpassen"
19-09 - Roofe en Kompany trainen voluit met de groep
19-09 - Bellamy voetbalt bij Londerzeel
19-09 - Kompany hervat training
19-09 - Anderlecht krijgt boete van 1000 euro voor gezangen
18-09 - Roger Vanden Stock onderging hartoperatie
18-09 - Zowel Kompany als Roofe onzeker voor topper
17-09 - Alexandru Chipciu opnieuw geblesseerd
17-09 - Alexandre Boucaut fluit topper tegen Club Brugge
17-09 - Nederlanders over Anderlecht: "Oh wat is dat toch erg daar allemaal, vooral voor Vlap"
17-09 - Vist Kompany Trebel op tegen Club? Kompany zag Trebel aan het werk
17-09 - Trebel helpt RSCA-beloften aan ruime zege tegen OHL
16-09 - Verschueren spreekt supporters toe op café: “Ik ben zeker dat het goed komt”
16-09 - Peter Vandenbempt: "Systeem Kompany komt onder druk te staan"
16-09 - Vanden Borre: "Ik verwacht niets, maar hoop dat ik mijn club iets kan teruggeven"
16-09 - Vanden Borre belandt weer bij Anderlecht
16-09 - Slechtste competitiestart sinds 1926.
16-09 - Simon Davies: "Verwachten van ervaren spelers meer persoonlijkheid en leiderschap"
16-09 - Vincent Kompany en Kemar Roofe geraken fit tegen topper in Brugge
16-09 - Kompany geef spelers veeg uit de pan
15-09 - Thomas Didillon terug op de bank
15-09 - Nacer Chadli: "Rode kaart Sambi was kantelmoment"

Nog meer nieuws in het archief...

Express VPN
Closset
Argenta Kortessem
Tilkin Powder Coatings