Anderlecht verlaat Europa met opgeheven hoofd en met een zege

Anderlecht heeft zijn eer in Europa kunnen redden. RSCA won zijn laatste groepsmatch in de Champions League bij Celtic Glasgow: 0-1. Het kon de derde plaats van de Schotten wel niet meer afsnoepen en is dus Europees uitgeschakeld.


Geen diepe spits, wel veel beweging en variatie met Onyekuru, Hanni en Gerkens als voorhoede: dat was het ietwat verrassende plan van Hein Vanhaezebrouck.
Celtic was alleszins niet goed voorbereid, want Anderlecht deed in de openingsminuten wat het wou. Paars-wit had na 2 minuten ook al op voorsprong moeten komen, maar Kums trapte een niet te missen kans toch nog op de Schotse doelman.
Een zeer matig Celtic stuurde bij en kon de dreiging van de bezoekers daarna een beetje ontmantelen. Anderlecht eiste de bal op, maar de balcirculatie was te traag om echt gevaarlijk te zijn. 0-0 halfweg, maar Anderlecht had het eerste bedrijf wel op punten gewonnen.Daar schoot het natuurlijk niet veel mee op - een overwinning met drie doelpunten verschil was nodig om de derde plaats nog van de Schotten af te snoepen. Maar de tweede helft leverde niet meteen aanvalsgolven van de bezoekers op. Meer nog, Celtic tapte uit een ander vaatje en oogde veel scherper. Het stak af en toe zijn neus aan het venster, al was het gevaar ook schaars.
Maar het doelpunt van Anderlecht net voorbij het uur viel toch uit de lucht: een voorzet van Appiah verdween via Gerkens en een Schots achterhoofd en de binnenkant van de paal in doel: 0-1.
Anderlecht had nog minstens twee doelpunten nodig, maar was niet meteen geneigd om de volgende stap te zetten. Celtic hield het tempo uit de wedstrijd, Anderlecht was vooral tevreden dat het die vervelende nul eindelijk kon wegpoetsen. De 0-1-zege is niet voldoende voor een Europese lente en dat is vooral het gevolg van de dramatische thuiswedstrijd tegen Celtic.


BESLUIT: Anderlecht was collectief goed, maar vooral Adrien Trebel speelde zich weer in de kijker.Wat als Sven Kums na twee minuten die enorme kans wel afmaakt? Celtic zag af in de eerste helft, maar kon toch een uur de nul vasthouden.

championsleague celtic

Van Holsbeeck: “Als we Teodorczyk afgelopen zomer verkocht hadden waren fans ontevreden"
Vanhaezebrouck: "Psycholoog ook nuttig als er geen problemen zijn"
Anderlecht zet Siebe Schrijvers op verlanglijstje
Vanhaezebrouck: "Door de overname zijn middelen beperkt"
Roger Vanden Stock wordt ereburger van Anderlecht
Anderlecht zonder Obradovic, Chipciu en Boeckx naar Genk
Vanhaezebrouck: "Operatie voor Onyekuru onafwendbaar"
Vanhaezebrouck praat met Vranjes
Anderlecht volgt spits van Standard
Anderlecht volgt drie alternatieven voor Vranjes
Charleroi wil aankoopoptie Lukebakio lichten
Anderlecht plant bod op Ghanese flankaanvaller
Pieter Gerkens: "Door het play-offsysteem is alles mogelijk"
Stanciu is medisch gekeurd, Sparta Praag en RSCA praten voort
Rudi Verkempinck: "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"

Meer nieuws...