Peter Vandenbempt: "Anderlecht blijft vraagteken"

Anderlecht begint zondagavond aan Play-off I met een thuiswedstrijd tegen AA Gent. Peter Vandenbempt blikt vooruit op de eindronde van paars-wit. "Er zijn veel vraagtekens bij Anderlecht", vindt de Sporza-voetbalcommentator.

Anderlecht heeft nu wel vertrouwen opgedaan door zijn laatste 3 competitiewedstrijden te winnen (5-3 tegen Moeskroen, 2-3 op Zulte Waregem en 2-1 tegen Antwerp), red). Die 9 op 9 is goed voor het moreel, maar Anderlecht blijft toch een vraagteken. Die overwinningen zijn er immers heel moeizaam gekomen. Het was vaak met de hakken over de sloot, al zag je in die matchen wel beter voetbal. Hoe je het ook draait of keert, is dat de basis om te gaan presteren. Ik laat me vertellen dat Hein Vanhaezebrouck de laatste weken hard heeft gewerkt aan de groepssfeer. Anderlecht heeft zeker niet de kwaliteiten van de laatste jaren, maar intern hebben ze wel de indruk dat de spelersgroep collectiever geworden is en naar elkaar is toe gegroeid. Als ze er hun hoofd gaan voorleggen, kan dat een belangrijke troef worden voor Anderlecht.

Er blijft natuurlijk het probleem van de kwaliteit. Achterin is een probleem gebleven. Gelukkig is Matz Sels op topniveau de voorbije weken. Komt Kara terug en als hij terugkomt op welk niveau? Ik durf te denken dat Anderlecht daar niet te veel op mag rekenen. Dan heb je het geval-Dendoncker, die in principe een zeer goede centrale verdediger zou kunnen zijn als hij helemaal fris is in zijn hoofd en benen. Maar de voorbije weken hebben aangetoond dat hij zich toch nog niet helemaal heeft kunnen herstellen na die gemiste transfer. Dendoncker staat voor een heel belangrijke periode. Hij zal zich moeten bewijzen in PO I om zijn selectie voor het WK te halen, want hij balanceert toch een beetje op de rand. Dat kan positief uitdraaien. Als hij vol gas geeft, heeft Anderlecht wel een betere verdediging. Maar als het negatief uitdraait en hij een beetje bezwijkt onder de druk…

De vraag is ook wie Vanhaezebrouck op rechts gaat zetten. Appiah is uitgevallen en Najar traint wel mee, maar is zó lang buiten strijd geweest. Het zou een mirakel zijn als hij op korte tijd plots het topniveau haalt dat nodig is om Anderlecht een meerwaarde te geven in PO I. Er zijn veel defensieve problemen voor Anderlecht. Misschien moet je op rechts met Chipciu of Bruno gaan spelen. Dat zijn toch jongens die al 8 maanden niet of nauwelijks gepresteerd hebben. Aan de andere kant: Teodorczyk lijkt helemaal terug nadat Marc Coucke hem wat in het oor gefluisterd heeft. Dat heeft in elk geval gewerkt. Als Teodorczyk dat niveau en die trefzekerheid kan aanhouden en die lijn doortrekt, is dat wel een belangrijke troef. Anderlecht heeft 13 van zijn 16 zeges in de competitie behaald met 1 doelpunt verschil. Dat had te maken met defensieve kwetsbaarheid, maar ook met een gebrek aan efficiëntie. Niemand scoorde en als Teodorczyk dat weer doet, kan Anderlecht misschien wel makkelijker wedstrijden gaan winnen. Na een wedstrijd of 3 gaat Anderlecht weten of het echt weer meedoet voor de titel óf dat het nog zal moeten knokken voor Europees voetbal.

Het is een gemiste kans voor Anderlecht en Charleroi dat zij geen punten goedgemaakt hebben in die periode waarin Club Brugge toch heel veel punten te grabbel gegooid heeft. Anderlecht is 6 punten dichter gekomen ja, maar dat hebben ze zelf niet moeten doen. Dat sterkt mij in de overtuiging dat Club Brugge die ploegen toch op afstand zal houden. De kansen zijn er geweest om punten goed te maken, maar het is helemaal niet gebeurd. De prestaties zijn ook de voorbije weken niet van die aard geweest dat je zegt dat Anderlecht plots een elftal is dat in Play-off I 7 of 8 wedstrijden kan winnen. Want dat zal misschien wel nodig zal zijn om Club Brugge eventueel te remonteren. Op dit moment zet ik daar geen geld op in. Maar ik houd altijd een slag om de arm. In PO I zijn al wel wat rare dingen gebeurd.

Bron: Sporza.be
Morren Motor

Santini en Dimata toppen klassement Gouden Stier
Mogi Bayat wil Lukasz Teodorczyk naar Udinese loodsen
Nog geen duidelijkheid rond blessure Cobbaut
Saief is bijna weer fit
Morioka ziet Zulte Waregem en Antwerp niet zitten
Ivan Santini: "Kunnen veel beter spelen dan vandaag"
Pieter Gerkens: "Doorgaan op dit elan en volgende keer beter voetballen"
Hein Vanhaezebrouck over blessure Cobbaut: "Ja het is erg,we vrezen voor een breuk"
Hein Vanhaezebrouck: "Spelen nu een moeilijke wedstrijd die we winnen"
Ivan Obradovic geniet belangstelling van Celtic
Udinese informeren naar Lukasz Teodorczyk
Nieuw koningskoppel brengt Anderlecht naast Club Brugge
Gouano wil naar Anderlecht
Hein Vanhaezebrouck: "Ivan Santini is altijd een killer geweest"
Leander Dendoncker kwam gisteren (vrijdag) afscheid nemen
Zondag primeur voor Hein?
Marc Coucke over verlies RSCA-Dames: "Nog altijd kans om door te gaan"
Musona: "Andere opties dan Anderlecht interesseerden me niet"
Dendoncker: "RSCA-supporters bedankt voor de steun die ik altijd gevoeld heb"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik ben blij voor Leander,hij heeft er lang op moeten wachten"

Meer nieuws...

Vitamed
Balans Sportswear
Hagaard
Argenta Kortessem