Kums: "Ik snap wel dat er soms meer verwacht wordt van mij"

Negen maanden nadat hij met de grote trom werd binnengehaald, wacht Anderlecht nog altijd op de Sven Kums die AA Gent naar de titel leidde en het seizoen daarop furore maakte in de Champions League. Lagen de verwachtingen te hoog? “Ik snap dat er meer verwacht werd, maar ik speel hier in een andere rol”, verdedigt de middenvelder zichzelf. Gevangen in defensieve rol: “Iemand moet voor de balans zorgen”

31 wedstrijden, 0 doelpunten, 2 assists. Een echte goalgetter is Kums nooit geweest, maar dan nog ogen zijn statistieken dit seizoen bijzonder mager. Wat een contrast met zijn laatste seizoen bij AA Gent. Toen scoorde Kums 16 keer (waaronder negen penalty’s) en gaf hij 8 assists. “Maar bij AA Gent speelde ik in een andere rol. Met Neto had ik toen een pure zes naast me. Een man die alle gaten dichtliep, waardoor ik als offensieve draaischijf kon spelen.” Bij Anderlecht heeft Kums die luxe niet. “Trebel en ik zijn twee dezelfde types, maar iemand moet wel voor de balans in de ploeg zorgen. Omdat Adrien iets offensiever is ingesteld, speel ik vooral in een meer defensieve rol. Mijn kansen om mee te gaan zijn dus redelijk beperkt. Of ik dat jammer vind? Scoren is altijd leuk, maar ik ben niet iemand die leeft van goals. Resultaten zijn belangrijker. Ik denk vooral in functie van de ploeg en minder aan mezelf.”

Bij AA Gent was Kums de vaste man voor de strafschoppen. Bij Anderlecht laat hij die klus – met wisselend succes – over aan de anderen. “Tegen Moeskroen waren we met meerdere spelers aangeduid. Leander (Dendoncker.) moest van de coach als kapitein beslissen wie zou trappen. Hij koos voor Teo in de hoop dat een strafschop hem zou kunnen bevrijden. Het bleek een goede beslissing.” Het blijft wel vreemd dat een specialist als Kums dit seizoen nog geen enkele keer een penalty heeft opgeëist. “In de vorige matchen was ik nooit aangeduid. Als ik niet op de lijst sta, ga ik de bal ook niet opeisen. Als ik dan mis, zou er ook een heel gedoe zijn ontstaan. Ik heb al eens aan de coach gezegd dat ik ze wel wil trappen, maar de beslissing ligt natuurlijk bij hem. Bij AA Gent heb ik er ooit twee belangrijke in één week gemist tegen Club Brugge. Misschien speelt dat nog mee in zijn beslissing. Ik weet het niet.”

Na het gelijkspel tegen KV Mechelen hekelde Vanhaezebrouck het gebrek aan leiderschap in zijn team. Een sneer onder meer naar Sven Kums. Wanneer het niet loopt, slaagt de middenvelder er voorlopig niet in voorop te gaan in de strijd om het tij te keren. “Ik weet van mezelf ook dat het toen beter kon. Dat heeft de coach me achteraf ook duidelijk gemaakt. Ik snap wel dat er soms meer verwacht wordt van mij.” Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Zeker bij Anderlecht. “Ik ben toegekomen langs de grote poort. Dan is het normaal dat het publiek veel van je verwacht.”

Zelf had Kums zich zijn terugkeer naar het oude nest wellicht ook anders voorgesteld. De club beleeft het moeilijkste en meest turbulente seizoen sinds mensenheugenis, maar spijt van zijn beslissing heeft Kums niet. “Totaal niet. Ik speel hier bij wijze van spreken in mijn achtertuin. Bij de club waar ik ben opgegroeid en waar ik vroeger nog ballenjongen ben geweest. Ik ben nog altijd blij om hier te zijn. Natuurlijk had ik ook liever betere resultaten gezien. Je komt naar Anderlecht om zo veel mogelijk te winnen. Maar we mogen niet opgeven. Of ik nu zou tekenen voor een tweede plaats? Nooit. Het blijft wel Anderlecht. Ook al staan we er niet goed voor, we moeten het hoogste blijven ambiëren.”

Eén van de redenen waarom Kums afgelopen zomer voor Anderlecht koos, was om zich in de kijker te spelen voor het WK. Die hoop lijkt hij nu stilaan te hebben opgegeven. “Ik moet realistisch zijn: op dit moment zijn er betere spelers op mijn positie. Het WK halen wordt moeilijk. Op dit moment moet ik daar dus niet aan denken.” De voorbije weken sukkelde Kums met last aan de adductoren. “Ik volg een apart programma om het onder controle te houden, maar voor de rest train ik wel alles mee met de groep. Het gaat ondertussen ook al beter. Hopelijk blijft dat zo.”

Bron: HNB
Morren Motor

Reserven van Anderlecht spelen gelijk in oefenduel
Anderlecht biedt 6 miljoen voor Sanneh
Udinese brengt bod uit op Lukasz Teodorczyk
Elias Cobbaut toch twee maanden buiten strijd
Veldbestormer kost Anderlecht en Kortrijk 2.000 euro
RSCA laat goed hart zien tegen G-team van FC Maasland
Ook Nice toont interesse in Lukasz Teodorczyk
Vanhaezebrouck denkt aan Najar als vervanger van Cobbaut
RSCA-Jeugd oefent tegen Ajax
Morioka viel achterover van werkschema tijdens eerste weken
Lukasz Teodorczyk lijkt op weg naar Italiaanse Udinese
Didillon traint en warmt op met opvallende 'knipperbril'
Luka Adzic en Kristal Abazaj moesten wennen aan hoge trainingsintensiteit
Galatasaray hoopt Kara alsnog te huren
Jan Mulder: "Dit Anderlecht mist echt een Morioka"
Elias Cobbaut enkel niet gebroken wel ligamenten geraakt
RSCA-Dames winnen met 10-0, maar zijn wel uitgeschakeld
Santini en Dimata toppen klassement Gouden Stier
Mogi Bayat wil Lukasz Teodorczyk naar Udinese loodsen
Nog geen duidelijkheid rond blessure Cobbaut

Meer nieuws...

Vitamed
Balans Sportswear
Hagaard
Argenta Kortessem