Hein Vanhaezebrouck: "Kums onzeker, Trebel heeft een wonder nodig"

De zorgen blijven zich ophopen bij Anderlecht voor de topper tegen Club Brugge. Sven Kums kreeg een trap op de kuit en is onzeker voor Club Brugge. De middenvelder kon net zoals Kara Mbodj, Adrien Trebel en Nicolae Stanciu niet trainen. Bovendien heeft Anderlecht met Olivier Deschacht en Lukasz Teodorczyk ook nog eens twee geschorsten, is Alexandru Chipciu om privéredenen niet beschikbaar en zijn Andy Najar en Emmanuel Sowah al langer out.


Vandaag geen Sven Kums op training bij Anderlecht. De middenvelder bleef binnen voor verzorging nadat hij een trap op de kuit kreeg. Hij is onzeker voor de topper tegen Club Brugge. Bijkomende zorgen dus voor trainer Hein Vanhaezebrouck, die ook nog steeds de vingers moest kruisen voor Kara Mbodj, Adrien Trebel en Nicolae Stanciu. Kara is ziek en heeft last van zijn adductoren en knieën, Trebel heeft een kuitverrekking en Stanciu moest gisteren de training stopzetten met last aan de adductoren.
Daarnaast zijn Olivier Deschacht en Lukasz Teodorczyk geschorst voor de topper na hun rode kaart tegen Charleroi. Andy Najar en Emmanuel Sowah zijn al een tijdje geblesseerd, terwijl Alexandru Chipciu nog steeds in Roemenië zit voor het overlijden van zijn vader.


“Het wordt puzzelen en afwachten. Als we vanavond de match hadden moeten spelen, dan hadden we problemen gehad”, zuchtte Hein Vanhaezebrouck op de persconferentie. “Kums heeft vandaag niet getraind nadat hij gisteren tik kreeg op training. Maar ik hoop dat we hem zullen kunnen recupereren, dat moet toch in drie dagen kunnen worden opgelost. Trebel komt voorlopig niet in aanmerking voor een selectie, hij heeft een klein mirakel nodig. Maar met Trebel weet je nooit. Kara heeft ook nog niet getraind, maar hij zal waarschijnlijk klaar zijn. Sowah waren we al een tijdje kwijt en is nog een tijdje out. Najar trainde mee maar die heeft jammer genoeg maandag met de beloften niet kunnen spelen omdat die match werd uitgesteld en had hij misschien een plaats in de selectie kunnen afdwingen, maar we moeten voorzichtig zijn. Alles lijkt goed te gaan momenteel en op training doet hij toch alles mee, volgende maandag speelt hij normaal zijn eerste wedstrijd met de beloften maar nu komt hij nog niet in aanmerking voor de selectie. Teodorczyck en Deschacht zijn geschorst. Stanciu ten slotte heeft één keer getraind maar is opnieuw uitgevallen met last aan de adductoren, ik denk niet dat hij de selectie zal halen.”


“Wat nu?". Lacht Hein Vanhaezebrouck.  "We zullen moeten aanvullen met enkele beloften op de bank. En ik dacht dat we zo een grote kern hadden?”, klinkt het cynisch. “Iedereen zei dat we onze kern moesten afslanken. Maar ik denk niet dat de groep hiermee bezig is. Wie bij Anderlecht speelt, heeft toch het idee dat hij zelf top is en zijn plaats heeft. Ook al zijn er drie-vier afwezigen, denken ze wel dat ze het kunnen opvangen. Bij andere ploegen werkt het misschien zo maar bij Anderlecht werkt die regel niet.”


“En een gebrek aan zelfvertrouwen? Waarom zouden we geen zelfvertrouwen hebben? We haalden 25 op 30 en waren de beste ploeg en nu zijn we de tweede beste ploeg met 25 op 33 en één puntje minder dan Club Brugge. Dus waarom zou er geen vertrouwen zijn? We hebben ook gewonnen in Celtic en hadden Bayern München kunnen kloppen. Oké, tegen Charleroi hebben we een uur gesukkeld maar hun eerste kans kwam er pas na een vrije trap in de 34e minuut waarop Deschacht rood pakte, terwijl wij daarvoor vijf mogelijkheden hadden gekregen. Ik ontken niet dat wij daarna dat wij daarna niet goed waren, maar iedereen focust daarop terwijl we daarvoor wél goed waren. We moeten ons daarop baseren.”“Bij Club Brugge zitten de externe factoren voorlopig altijd mee - denk maar aan die wedstrijd in Eupen - en bij ons zitten ze altijd tegen: dat scheelt toch in het aantal punten. Als alle wedstrijden een videoref hadden gehad, dan stond Club nog altijd op voorsprong maar wel met een kleinere voorsprong, daar ben ik zeker van… Bij Club hadden ze thuis ook enkel een videoref tegen STVV maar die sliep toen. Dat er nu geen videoref is, is niet de meest gelukkige situatie. Kijk maar naar Zulte Waregem, zij zitten ook niet toevallig in de hoek waar de klappen vallen op dat vlak. Misschien niet toevallig twee keer tegen Club Brugge en ik heb zelfs Francky Dury daar al commentaar over horen geven.”


Bij Brugge hebben ze blijkbaar ook hierboven iemand die ervoor zorgde dat de bekerwedstrijd tegen Charleroi door de regen niet kon doorgaan, terwijl ze zelfs niet meer in die beker hadden mogen zitten na die handsbal van Cools tegen Zulte Waregem bij een 2-1-stand een kwartier voor tijd: dat moest rood zijn met nog een kwartier te spelen maar ook daar hadden ze het nodige geluk aan hun zijde. Dat ze nu niet gespeeld hebben, interesseert me niet. Wij hebben wél alle matchen gespeeld en haalden toch nog 25 op 30. Iedereen zegt altijd dat dat niet evident is maar ons heeft dat geen punten gekost. Het was inderdaad niet altijd spectaculair maar het was zeker niet slecht. Ik denk ook niet dat deze wedstrijd beslissend zal zijn voor de titel, hier in België hebben we nu eenmaal play-offs. Pas als we ook in de resterende punten laten liggen, wordt het moeilijk.”


Over het veld van Brugge was de Anderlecht-coach kort: “Ik weet het niet: ik weet niet wat ik moet verwachten. Ik hoor dat ze er nu zand opgooien, maar Brugge ligt dan ook dicht bij de zee, dan kun je wel wat zand verwachten. En het enthousiaste publiek? We overleefden de 60.000 supporters in Glasgow en lieten ons niet beïnvloeden, en ook de scheidsrechter deed dat niet. Ik zal dan ook niet tevreden zijn als het invloed heeft op ons, want dat hebben we in eigen handen. De rest hebben we niet onder controle. Hun supporters zetten druk op de externe factoren - de tegenstander en de ref - en hebben mede daardoor een sterke thuisreputatie. Ze gebruiken dat, maar dat is hun goed recht en is ook de sterkte van Club Brugge. En de scheidsrechter… (fijntjes) Delferière was de scheidsrechter tegen Zulte Waregem met dat handspel van Cools, maar ik vind hem nog altijd de beste scheidsrechter die we momenteel hebben.


“Maar ik trek naar daar om te winnen, ik ben nooit tevreden met ene gelijkspel. Maar je weet dat het niet simpel wordt in Brugge. Ik wil er altijd iets moois van maken maar ik heb heel slechte ervaringen in Brugge op dat vlak, ook met Kortrijk”, besloot een Vanhaezebrouck die duidelijk al scherp stond voor de topper.

vanhaezebrouck brugge

Stanciu is medisch gekeurd, Sparta Praag en RSCA praten voort
Rudi Verkempinck: "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"
UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht
Anderlecht versterkt scoutingscel met data- expert
AEK Athene niet opgezet met protest actie van Vranjes
Sparta Praag stuurt officieel bericht over Stanciu de wereld in
Is Anderlecht bereid prijs Dendoncker te laten zakken?
Kara speelklaar voor Play-off1
Stanciu tekent vandaag contract van 3,5 jaar bij Sparta Praag
Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saïef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern München"

Meer nieuws...