Beloften van profclubs spelen vanaf 2019-2020 in amateurreeksen

De beloftenelftallen van de Belgische profclubs zullen vanaf het seizoen 2019-2020 kunnen deelnemen aan de competitie in de eerste, tweede en derde amateurklasse. Daarover heeft de Pro League donderdag unaniem een principeakkoord afgesloten.


Ook met de amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF is daaromtrent een akkoord bereikt. Over het aantal beloftenteams, de criteria die bepalen in welke reeks ze terechtkomen en organisatorische aspecten is evenwel nog geen duidelijkheid. Wel is al zeker dat er vanaf 2019-2020 vier beloftenteams in de eerste amateurklasse zullen kunnen deelnemen.


"We moesten dit principebesluit voor het einde van dit seizoen al nemen, zodat we tijd hebben om de regelgeving en andere praktische zaken duidelijk kunnen vastleggen tegen juli 2019", zei CEO Pierre François op een persconferentie. "In principe komen er enkel ploegen bij en zullen er dus geen amateurclubs plaats moeten ruimen. Maar het zal zeker niet zonder gevolgen blijven voor de amateurs. Het wordt een moeilijke oefening om alles piekfijn te organiseren, maar de gesprekken met ACFF en Voetbal Vlaanderen lopen vlot."


De integratie van de U21 van profclubs in de nationale amateurreeksen past in een reeks maatregelen om de Belgische talenten langer in eigen land te houden en zo op termijn ook meer Belgen in de hoogste afdelingen te krijgen. "Veel Belgische talenten vinden de beloftenreeksen te zwak en verlaten België daardoor te snel", zei François daar eerder al over. 

beloften

Stanciu is medisch gekeurd, Sparta Praag en RSCA praten voort
Rudi Verkempinck: "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"
UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht
Anderlecht versterkt scoutingscel met data- expert
AEK Athene niet opgezet met protest actie van Vranjes
Sparta Praag stuurt officieel bericht over Stanciu de wereld in
Is Anderlecht bereid prijs Dendoncker te laten zakken?
Kara speelklaar voor Play-off1
Stanciu tekent vandaag contract van 3,5 jaar bij Sparta Praag
Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saïef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern München"

Meer nieuws...