Het einde van een tijdperk bij Anderlecht

Voetbalclub RSC Anderlecht staat te koop en er zijn op dit moment twee potentiële kopers: de Oezbeeks-Russische zakenman Alisjer Oesmanov en daarnaast Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens van bouwpromotor Ghelamco. Oesmanov was de eerste geïnteresseerde, maar de piste Vandenhaute-Gheysens is intussen de meest concrete.Het was in het voorjaar al dat Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock aan voetbalmakelaar Christophe Henrotay had gevraagd om op zoek te gaan naar potentiële kopers voor Anderlecht.
Henrotay kwam al gauw met de 64-jarige Alisjer Oesmanov op de proppen, een steenrijke zakenman die zijn geschat vermogen van een kleine 20 miljard euro verdiende in mijnbouw, metaalindustrie en telefonie.
Oesmanov is ook voor 30% aandeelhouder van de Londense club Arsenal, maar leeft daar al langer in onmin met de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Stan Kroenke. Beiden probeerden de voorbije tijd om elkaars aandelen te kopen. In mei bood Oesmanov nog 2 miljard euro voor het aandelenpakket van Kroenke.
Oesmanov is in eigen land niet onbesproken en zou volgens de BBC in het geheim ook aandeelhouder zijn van Everton. Wat tegen de regels is, want je kan geen aandeelhouder zijn van twee clubs in dezelfde competitie.
In mei bracht Henrotay Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck bij Oesmanov op zijn jacht in Monaco.
De zakenman bleek zeer geïnteresseerd en de vraagprijs van om en bij de 100 miljoen euro zou ook geen probleem zijn. Maar concrete onderhandelingen zijn er tot op vandaag met Oesmanov niet gevoerd.Dat is wel het geval met de andere kandidaten, Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens. Nadat Roger Vanden Stock op een aandeelhoudersvergadering half september het mandaat had gekregen om met potentiële kopers te onderhandelen, zaten beide partijen al enkele keren samen.
Het duo bereidt intussen een bod voor in de grootteorde van het gevraagde bedrag. Gheysens brengt het leeuwendeel van het kapitaal in, Vandenhaute zal op termijn de club leiden.
Het probleem dat Paul Gheysens op die manier twee clubs in handen zou krijgen – hij is ook eigenaar van Antwerp – zal wellicht opgelost worden door zijn kinderen in één van de twee clubs te laten stappen.De grote winnaars van een eventuele verkoop zijn alvast de aandeelhouders van Anderlecht. Toen de club in 2010 omgevormd werd tot een NV, brachten 13 aandeelhouders 10 miljoen euro aan kapitaal samen.
Zij zien hun inzet amper 7 jaar later bijna vertienvoudigd. Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin hebben 62 procent van de aandelen, Michel Verschueren 10 procent.
De verkoop van Anderlecht betekent ook het einde van een tijdperk: de club was bijna een halve eeuw in handen van de familie Vanden Stock. Constant nam in 1971 het roer over van Albert Roossens en in 1996 volgde Roger zijn vader op aan het hoofd van Anderlecht.Wouter Vandenhaute was 7 jaar geleden al geïnteresseerd om medeaandeelhouder te worden van Anderlecht, maar dat ging uiteindelijk niet door. Nu krijgt hij dus met de steun van Paul Gheysens een herkansing.
En door de mogelijke overname van Anderlecht door Paul Gheysens ontstaat er ook een totaal nieuwe situatie rond het nieuw te bouwen Eurostadion in Brussel.
Waar Anderlecht het voorbije jaar steevast liet weten dat het niet in dat stadion zou spelen, zal dat uiteraard nu wél het geval zijn. Dat is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van het stadion en dat vergroot de kansen dat het ook effectief gebouwd wordt. Of dat nog tijdig zal gebeuren voor het Europees Kampioenschap van 2020 is een andere vraag.

Sporza

vandenhaute gheysens vandenstock

Anderlecht gelinkt aan linksachter van Panathinaikos
RSCA boegbeeld ongemeen hard voor Anderlecht
Spelers en trainer werden in Neerpede tegengehouden door groep supporters
Vanhaezebrouck: "Juiste keuzes maken tijdens komende transferperiode"
Marc Degryse: "Hanni is geen leider en pakt de ploeg ook niet bij de hand"
Kara: "Hier zijn geen excuses voor"
Thomas Foket in beeld bij Anderlecht
Peter Vandenbempt: "Hoog tijd voor nieuwe bazen, lijkt me niets te vroeg"
Anderlecht excuseert zich bij supporters
Kums: "Ik denk dat we eens goed moeten samenzitten"
Hein Vanhaezebrouck: "Dit is een herhaling van vorige week"
Frank Boeckx: "Hebben de supporters in de steek gelaten"
Club Brugge deelt flinke tik uit aan Anderlecht
Kums, Kara en Trebel mogelijk toch speelklaar
Anderlecht heeft 3 miljoen euro over voor jonge Paraguayaanse middenvelder Josué Colman

Meer nieuws...