Hein Vanhaezebrouck: "Winst moet, we willen reeks neerzetten"

RSC Anderlecht neemt het komend weekend op tegen KRC Genk. Hein Vanhaezebrouck staat inmiddels voor zijn derde wedstrijd als trainer van paars-wit. Hein Vanhaezebrouck is duidelijk over de match tegen Racing Genk: “Winst moet.” Maar dat moet mogelijk wel zonder Kums.


Sven Kums is vanwege een kuitblessure een vraagteken bij Anderlecht voor de komst van Racing Genk zondagavond. “Hij moet nog enkele onderzoeken ondergaan”, aldus coach Hein Vanhaezebrouck op zijn wekelijkse persbabbel. “Morgen zullen we meer weten. Hij is misschien inzetbaar, maar we kunnen hem evengoed twee weken kwijt zijn", aldus Vanhaezebrouck aan Het Nieuwsblad. "We moeten wachten op nieuws over Kums, dat zal pas morgen (zaterdag) duidelijk worden. Vandaag heeft hij nog een onderzoek. Als daaruit blijkt dat zijn blessure niet ernstig is, is hij misschien toch inzetbaar. Maar we kunnen hem evengoed twee weken kwijt zijn. Ik denk dat we hem maximaal twee weken kwijt zijn, veel langer dan dat denk ik niet."


"Wat als Kums en Spajic niet fit zijn? Ik heb veel opties. Dendoncker als middenvelder of in de verdediging? Dat beslis ik later wel. We moeten zien met wie we zullen schuiven, maar er zijn verschillende opties om het op te lossen", liet de coach nog niet in zijn kaarten kijken. 


Over Uros Spajic is er wel duidelijkheid: “Hij geraakt niet klaar. Misschien haalt hij Zulte Waregem wel.”
Een Waalse collega merkte nadien op dat Lukasz Teodorckzyk nog steeds zijn beste vorm zoekt. Ook tegen PSG miste hij enkele kansen, terwijl hij vorig seizoen nog 22 keer scoorde - het is niet meer de Teo van weleer. “Maar ik ben niet zo negatief als de buitenwereld”, nam Hein zijn Pool in bescherming. “Sommige mensen verwachten dat hij blijft scoren als tijdens zijn eerste maanden hier, maar je mag niet vergeten dat Teo ook hard werkt en hoog druk zet. Ook in het samenspel was hij tegen PSG nuttig. Niet enkel goals zijn van tel. Het gaat om het totaalplaatje voor mij.”Met Racing Genk treft Anderlecht zondag een team dat zijn competitiestart miste. “Genk is het seizoen gestart met grote ambities en heeft ook veel kwaliteit - bijna niemand is er in het tussenseizoen vertrokken, terwijl bijvoorbeeld Mata wel kwam. Maar als wij onze achterstand in de competitie niet groter willen laten worden... Kijk, als Club blijft winnen, moeten wij dat ook doen. In dat opzicht is de partij tegen Genk nog belangrijker dan die tegen PSG. We willen een reeks neerzetten.”
Tegelijk is Hein op zijn hoede: “Want in België zijn er geen gemakkelijke matchen. Qua spanning hebben wij één van de interessantste competities van Europa. We moeten ons ervan bewust zijn dat Genk een gevaarlijke tegenstander is. De riem mag er absoluut niet af na een toppartij tegen PSG.”Dendoncker heeft zichzelf altijd al gezien als een middenvelder maar werd wel achteruit getrokken. Tegen zijn zin, want hij vindt dat zijn kwaliteiten op het middenveld liggen. Maar is daar wel plaats voor hem? De komende wedstrijden misschien wel, aangezien Kums geblesseerd is. Maar daarna? Vanhaezebrouck is bijzonder tevreden over zijn twee pionnen voor de defensie: Trebel en Kums. Beiden liggen in de bovenste schuif. Ook Dendoncker, maar hij is wel de enige die zo polyvalent is. Vanhaezebrouck hoopt hem dan ook te sussen met het vooruitzicht op het WK. "Het is natuurlijk niet aan mij om de bondscoach daarover raad te geven. En ik vermoed ook niet dat ik de Rode Duivels ga coachen op het WK. (lacht) Maar gezien de manier waarop de nationale ploeg speelt en de problemen achteraan, kan het zijn kansen op het WK in Rusland wel verhogen. Thomas Vermaelen speelt niet, Kompany is altijd wel geblesseerd en dan is er altijd de discussie over Ciman. Dus ja."

vanhaezebrouck genk

Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saïef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern München"
Stanciu vandaag van Sparta Praag
Vranjes wil naar Anderlecht
Dames op winterstage in Valencia
RSC Anderlecht bezoekt morgen Autosalon
Frutos duikt weer op in Neerpede
Anderlecht doet bod Ognjen Vranjes van AEK Athene
Anthony Vanden Borre mag niet terug naar Anderlecht
Najar: "Ja ik heb geweend, het was een zware periode voor mij"
Scheidsrechter Luc Wouters bergt na 15 jaar zijn fluitje op

Meer nieuws...