Hein Vanhaezebrouck: "Winst moet, we willen reeks neerzetten"

RSC Anderlecht neemt het komend weekend op tegen KRC Genk. Hein Vanhaezebrouck staat inmiddels voor zijn derde wedstrijd als trainer van paars-wit. Hein Vanhaezebrouck is duidelijk over de match tegen Racing Genk: “Winst moet.” Maar dat moet mogelijk wel zonder Kums.


Sven Kums is vanwege een kuitblessure een vraagteken bij Anderlecht voor de komst van Racing Genk zondagavond. “Hij moet nog enkele onderzoeken ondergaan”, aldus coach Hein Vanhaezebrouck op zijn wekelijkse persbabbel. “Morgen zullen we meer weten. Hij is misschien inzetbaar, maar we kunnen hem evengoed twee weken kwijt zijn", aldus Vanhaezebrouck aan Het Nieuwsblad. "We moeten wachten op nieuws over Kums, dat zal pas morgen (zaterdag) duidelijk worden. Vandaag heeft hij nog een onderzoek. Als daaruit blijkt dat zijn blessure niet ernstig is, is hij misschien toch inzetbaar. Maar we kunnen hem evengoed twee weken kwijt zijn. Ik denk dat we hem maximaal twee weken kwijt zijn, veel langer dan dat denk ik niet."


"Wat als Kums en Spajic niet fit zijn? Ik heb veel opties. Dendoncker als middenvelder of in de verdediging? Dat beslis ik later wel. We moeten zien met wie we zullen schuiven, maar er zijn verschillende opties om het op te lossen", liet de coach nog niet in zijn kaarten kijken. 


Over Uros Spajic is er wel duidelijkheid: “Hij geraakt niet klaar. Misschien haalt hij Zulte Waregem wel.”
Een Waalse collega merkte nadien op dat Lukasz Teodorckzyk nog steeds zijn beste vorm zoekt. Ook tegen PSG miste hij enkele kansen, terwijl hij vorig seizoen nog 22 keer scoorde - het is niet meer de Teo van weleer. “Maar ik ben niet zo negatief als de buitenwereld”, nam Hein zijn Pool in bescherming. “Sommige mensen verwachten dat hij blijft scoren als tijdens zijn eerste maanden hier, maar je mag niet vergeten dat Teo ook hard werkt en hoog druk zet. Ook in het samenspel was hij tegen PSG nuttig. Niet enkel goals zijn van tel. Het gaat om het totaalplaatje voor mij.”Met Racing Genk treft Anderlecht zondag een team dat zijn competitiestart miste. “Genk is het seizoen gestart met grote ambities en heeft ook veel kwaliteit - bijna niemand is er in het tussenseizoen vertrokken, terwijl bijvoorbeeld Mata wel kwam. Maar als wij onze achterstand in de competitie niet groter willen laten worden... Kijk, als Club blijft winnen, moeten wij dat ook doen. In dat opzicht is de partij tegen Genk nog belangrijker dan die tegen PSG. We willen een reeks neerzetten.”
Tegelijk is Hein op zijn hoede: “Want in België zijn er geen gemakkelijke matchen. Qua spanning hebben wij één van de interessantste competities van Europa. We moeten ons ervan bewust zijn dat Genk een gevaarlijke tegenstander is. De riem mag er absoluut niet af na een toppartij tegen PSG.”Dendoncker heeft zichzelf altijd al gezien als een middenvelder maar werd wel achteruit getrokken. Tegen zijn zin, want hij vindt dat zijn kwaliteiten op het middenveld liggen. Maar is daar wel plaats voor hem? De komende wedstrijden misschien wel, aangezien Kums geblesseerd is. Maar daarna? Vanhaezebrouck is bijzonder tevreden over zijn twee pionnen voor de defensie: Trebel en Kums. Beiden liggen in de bovenste schuif. Ook Dendoncker, maar hij is wel de enige die zo polyvalent is. Vanhaezebrouck hoopt hem dan ook te sussen met het vooruitzicht op het WK. "Het is natuurlijk niet aan mij om de bondscoach daarover raad te geven. En ik vermoed ook niet dat ik de Rode Duivels ga coachen op het WK. (lacht) Maar gezien de manier waarop de nationale ploeg speelt en de problemen achteraan, kan het zijn kansen op het WK in Rusland wel verhogen. Thomas Vermaelen speelt niet, Kompany is altijd wel geblesseerd en dan is er altijd de discussie over Ciman. Dus ja."

vanhaezebrouck genk

Emilio Ferrera wordt trainer van de beloften
Anderlecht wint moeizaam tegen Moeskroen
Vanden Stock: "Ik ga niet meer commentaar geven"
Beloften blijven ongeslagen!
Anderlecht: "De club bestudeert de voorstellen minutieus"
Bekerduel tegen Standard is volledig uitverkocht!
Het einde van een tijdperk bij Anderlecht
Anderlecht gaat voor spits Rode Ster Belgrado
Het duo Wouter Vandenhaute - Paul Gheysens willen Anderlecht overnemen
Dames: Anderlecht haalt verschroeiend uit in clasico
Vanhaezebrouck: "Zowel Dendoncker als Onyekuru moet vechten om erbij te zijn op het WK"
Pieter Gerkens twijfelachtig voor verplaatsing naar Moeskroen
Hein Vanhaezebrouck: "Van drie spitsen heeft 'Teo' meest potentieel om te spelen bij Anderlecht"
Vanhaezebrouck neemt volledige B-kern mee op winterstage
Hamdi Harbaoui: "Ik wil beslissend zijn, zeker met het oog op het WK"

Meer nieuws...