Pieter Gerkens: "Chapeau dat Kums zo professioneel bleef onder Weiler"

Hij was één van de verrassende transfers van de zomermercato bij Anderlecht, maar wel één van de meest succesvolle tot nu toe. Pieter Gerkens leek gehaald om de hoop te vullen, maar zowel René Weiler als Hein Vanhaezebrouck geven hem bijzonder veel speelkansen.Paars-wit volgt de carrière van de 22-jarige middenvelder al lang. Dat vertelt vader Gerkens in Het Belang van Limburg. Eerder dit jaar ondernam Herman Van Holsbeeck al zijn derde poging om Pieter binnen te halen. Anderlecht meldde zich voor het eerst toen Pieter op z'n 16de zijn eerste contract tekende. Hij verkoos toen Genk om praktische en sentimentele redenen. De school, zijn vriendenkring, de afstand. Twee jaar later polste paars-wit nogmaals. Maar Mario Been wilde Pieter de nodige speelkansen geven. Dus bleef hij. Gerkens verhuisde in de winter van 2016 naar STVV. Anderhalf jaar later versierde hij een droomtransfer naar de Belgische recordkampioen.
René Weiler haalde hem, maar Vanhaezebrouck gebruikt hem in een systeem waar toch meer looplijnen aan te pas komen. "Bij STVV leunde de visie van Ivan Leko meer aan bij die van Vanhaezebrouck, maar René Weiler bewees dat zijn methode ook kan werken. Hij werd toch kampioen. Maar het klopt dat onder Weiler de nadrukkelijke loop- en passlijnen niet aanwezig waren", geeft hij toe in Het Nieuwsblad.
Al wil hij ook niet gezegd hebben dat ze niet wisten wat te doen in balbezit. "Dat is een brug te ver. Als speler bij Anderlecht moet je ook zelf initiatief nemen, maar onder Vanhaezebrouck wordt wel alles tot in de puntjes uitgelegd. Iedereen weet perfect wat hij moet doen en als het dan even wat moeilijk loopt of je speelt op een positie die je niet gewoon bent - zoals ik als tweede spits - dan kun je daar altijd op terugvallen."Voor Sven Kums, één van zijn betere vrienden, was het vertrek van Weiler wel een opluchting. "Een verschil in voetbalvisie en ik zat tussen twee ­vuren: Weiler die mij haalde en Kums die mijn vriend is. Maar hoe stroef de relatie tussen Kums en Weiler ook was, je kunt Sven niets verwijten. Ik hoorde hem nooit een onvertogen woord zeggen en elke dag zat hij als eerste in de gym. Chapeau dat hij zo professioneel bleef.”Voetbalkrant

gerkens

Emilio Ferrera wordt trainer van de beloften
Anderlecht wint moeizaam tegen Moeskroen
Vanden Stock: "Ik ga niet meer commentaar geven"
Beloften blijven ongeslagen!
Anderlecht: "De club bestudeert de voorstellen minutieus"
Bekerduel tegen Standard is volledig uitverkocht!
Het einde van een tijdperk bij Anderlecht
Anderlecht gaat voor spits Rode Ster Belgrado
Het duo Wouter Vandenhaute - Paul Gheysens willen Anderlecht overnemen
Dames: Anderlecht haalt verschroeiend uit in clasico
Vanhaezebrouck: "Zowel Dendoncker als Onyekuru moet vechten om erbij te zijn op het WK"
Pieter Gerkens twijfelachtig voor verplaatsing naar Moeskroen
Hein Vanhaezebrouck: "Van drie spitsen heeft 'Teo' meest potentieel om te spelen bij Anderlecht"
Vanhaezebrouck neemt volledige B-kern mee op winterstage
Hamdi Harbaoui: "Ik wil beslissend zijn, zeker met het oog op het WK"

Meer nieuws...