Pieter Gerkens: "Chapeau dat Kums zo professioneel bleef onder Weiler"

Hij was één van de verrassende transfers van de zomermercato bij Anderlecht, maar wel één van de meest succesvolle tot nu toe. Pieter Gerkens leek gehaald om de hoop te vullen, maar zowel René Weiler als Hein Vanhaezebrouck geven hem bijzonder veel speelkansen.Paars-wit volgt de carrière van de 22-jarige middenvelder al lang. Dat vertelt vader Gerkens in Het Belang van Limburg. Eerder dit jaar ondernam Herman Van Holsbeeck al zijn derde poging om Pieter binnen te halen. Anderlecht meldde zich voor het eerst toen Pieter op z'n 16de zijn eerste contract tekende. Hij verkoos toen Genk om praktische en sentimentele redenen. De school, zijn vriendenkring, de afstand. Twee jaar later polste paars-wit nogmaals. Maar Mario Been wilde Pieter de nodige speelkansen geven. Dus bleef hij. Gerkens verhuisde in de winter van 2016 naar STVV. Anderhalf jaar later versierde hij een droomtransfer naar de Belgische recordkampioen.
René Weiler haalde hem, maar Vanhaezebrouck gebruikt hem in een systeem waar toch meer looplijnen aan te pas komen. "Bij STVV leunde de visie van Ivan Leko meer aan bij die van Vanhaezebrouck, maar René Weiler bewees dat zijn methode ook kan werken. Hij werd toch kampioen. Maar het klopt dat onder Weiler de nadrukkelijke loop- en passlijnen niet aanwezig waren", geeft hij toe in Het Nieuwsblad.
Al wil hij ook niet gezegd hebben dat ze niet wisten wat te doen in balbezit. "Dat is een brug te ver. Als speler bij Anderlecht moet je ook zelf initiatief nemen, maar onder Vanhaezebrouck wordt wel alles tot in de puntjes uitgelegd. Iedereen weet perfect wat hij moet doen en als het dan even wat moeilijk loopt of je speelt op een positie die je niet gewoon bent - zoals ik als tweede spits - dan kun je daar altijd op terugvallen."Voor Sven Kums, één van zijn betere vrienden, was het vertrek van Weiler wel een opluchting. "Een verschil in voetbalvisie en ik zat tussen twee ­vuren: Weiler die mij haalde en Kums die mijn vriend is. Maar hoe stroef de relatie tussen Kums en Weiler ook was, je kunt Sven niets verwijten. Ik hoorde hem nooit een onvertogen woord zeggen en elke dag zat hij als eerste in de gym. Chapeau dat hij zo professioneel bleef.”Voetbalkrant

gerkens

Stanciu is medisch gekeurd, Sparta Praag en RSCA praten voort
Rudi Verkempinck: "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"
UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht
Anderlecht versterkt scoutingscel met data- expert
AEK Athene niet opgezet met protest actie van Vranjes
Sparta Praag stuurt officieel bericht over Stanciu de wereld in
Is Anderlecht bereid prijs Dendoncker te laten zakken?
Kara speelklaar voor Play-off1
Stanciu tekent vandaag contract van 3,5 jaar bij Sparta Praag
Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saïef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern München"

Meer nieuws...