Vanhaezebrouck: "Zelfs tegen PSG moeten we het initiatief nemen"

Hein Vanhaezebrouck stapt morgenavond weer op het hoogste podium: een Champions League-match tegen PSG. De komst van de offensieve trainer geeft de Anderlechtfans alleszins de hoop dat deze campagne ondanks de nul op zes nog niet compleet verknoeid is. Hein zelf vraagt wel tijd om Anderlecht naar zijn hand te zetten, maar roept tegelijkertijd op om geen schrik te hebben van Neymar en co.


Hein Vanhaezebrouck heeft alleszins tijd gehad om een strijdplan te bedenken om PSG te bekampen. Elke morgen staat hij nu in de file richting Brussel.
“Da’s best lastig, ja. Gelukkig vond ik een assistent bij de U21 die dezelfde route aflegt en alle sluipwegen kent. Die ga ik ontvoeren, want ik haat het om stil te staan. Liever een kwartier omrijden dan aanschuiven.”Dat is zoals je voetbalfilosofie. Altijd bewegen, altijd vooruit?

“Klopt. Zelfs tegen een ploeg als PSG moeten we initiatief nemen. Als we de bal 90 minuten aan hen geven, leiden ze ons naar de slachtbank. Dat is niet de bedoeling. Ik ga ontgoocheld zijn als gasten zoals Dendoncker en ­Onyekuru - die hogerop willen en kunnen - schrik hebben, maar dat zou me verbazen. Een bokser die met angst de ring instapt, wordt knock-out geslagen. Bovendien weet Onyekuru ook wel dat zijn moederclub Everton meer aandacht schenkt aan de Champions League dan aan een match in Mechelen.”De fans dromen, want je staat garant voor stunts. Met Gent schakelde je Tottenham uit, haalde je achtste finales van de Champions League.

“PSG is wel nog een ander kaliber dan Valencia, Lyon Zenit of Wolfsburg die we met Gent troffen. Het kan dat we met 0-5 verliezen, maar er zijn twee manieren om met 0-5 te ver­liezen. Je kunt niets tonen en overklast worden of je kunt de fans met een ­positief gevoel naar huis sturen ­omdat je zelf ook kansen creëerde. Zo verloren we met Gent 5-0 van ­Shakthar, maar een half uur lang ­waren we de betere ploeg. We hadden ook evenveel doelpogingen, maar zij waren efficiënter en wij blunderden. Tja, dat is tegenslag. Maar voor ­hetzelfde geld draait het anders uit. Tottenham was beter dan Gent, maar we elimineerden hen wel. Verdorie, ik zeg nog altijd we als ik over Gent praat. Logisch, ik was er zelf bij, hé.”Appiah en Trebel vertelden zelfs dat je video’s liet zien van Gent en enkele wereldploegen om te tonen hoe ze moeten ­spelen.

“Dat klopt, maar mijn spelers moeten leren zwijgen (lacht). Ik moest op korte tijd mijn filosofie overbrengen en dan toon je beelden uit je eigen verleden zoals Gent - Tottenham, maar prikkel je hen ook met beelden van Manchester City of Dortmund. Dan denkt de ploeg: wow, de coach wil spelen zoals zij en gelooft dat we dat kunnen. Dat verhoogde hun ver­trouwen, want sommige jongens ­vonden het nog altijd jammer dat de vorige coach moest vertrekken.”Echt. treurnis om Weiler?

“Dat is toch logisch. Bij Gent zullen er ook wel een paar zijn die het ­jammer vinden dat ik weg ben. ­Vroeger was de leuze van Joris De Tollenaere bij Harelbeke: een goeie coach is een coach die mij opstelt, anders is het een slechte. Zo simpel kan een ­speler denken. Of zijn coach nu een tactisch meesterbrein is of niet. Maar goed, ik moet iedereen wijzen op zijn kwaliteiten. Hanni, Onyekuru, Dendoncker, Kums, Gerkens, Trebel, zelfs Teo zijn spelers die graag de bal ­hebben, hoor. Je moet ze wel zeggen hoe ze moeten bewegen. Alleen de boodschap - jongens vanaf nu voetballen we offensief- volstaat niet.”Heb je eigenlijk een plan om Neymar straks af te stoppen?

“Dat heeft geen zin. Als je alleen ­focust op Neymar, dan zijn er bij PSG drie anderen die het verschil maken. Cavani is niet zo populair in Frankrijk, maar dat vind ik echt een wereldspits. Het gevaar komt van alle kanten en de meest dreigende man op dit moment bij PSG is zelfs Thomas Meunier. Ja, Thomas zegt dat ik twee mannetjes op hem moet plakken, maar dat doe ik nooit.”Na de 1-4-voorsprong in Mechelen zakten jullie na de rust wel in. Toch fysieke problemen?

“Het had meerdere oorzaken. Als we meteen na de rust de 1-5 maken, dan doen we Mechelen dood en stomen we door naar 1-7 of 2-8 of zo, maar bij 1-4 dachten sommigen dat ze zich konden beperken tot louter verdedigen. Dat is nog een reflex van het vroegere Anderlecht. Daarnaast is er ook het fysieke aspect. De spelers ­liepen wel al meer kilometers dan voorheen en ook veel meer aan hogere intensiteit, maar het kan nog beter. Alleen vraagt dat tijd. We kunnen niet direct drie etages hoog springen. We moeten met de trap etage per etage beklimmen.”
Vind je ook niet sommige ­posities in je kern overbezet zijn en anderen - zoals op links - ­onderbezet?

“Ach, bij Gent had ik 32 spelers, hier 22. Dat is behoorlijk evenwichtig en bij Gent moest ik ook telkens tellen of ik wel zes Belgen had om aan de ­regels te voldoen. Bij Anderlecht is dat niet en daar moet ik ferm aan wennen. Na de wedstrijd op Mechelen riep ik plots in paniek naar team­manager Gunter Vanhandenhoven: Gunter hadden we genoeg Belgen? ­Terwijl dat bij Anderlecht echt geen issue is.
Geloof je na de nul op zes nog in de huidige Champions League-campagne?

“Eigenlijk zijn onze kansen al verspeeld na de 0-3 tegen Celtic. Je kunt alleen hopen dat Celtic nu geen ­punten meer pakt en dat je zelf eens stunt door minstens gelijk te spelen tegen PSG of Bayern. Dan staat er in de laatste match in Schotland nog iets op het spel. Al hebben we daar wel een mirakel voor nodig.”

championsleague psg vanhaezebrouck

Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saïef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern München"
Stanciu vandaag van Sparta Praag
Vranjes wil naar Anderlecht
Dames op winterstage in Valencia
RSC Anderlecht bezoekt morgen Autosalon
Frutos duikt weer op in Neerpede
Anderlecht doet bod Ognjen Vranjes van AEK Athene
Anthony Vanden Borre mag niet terug naar Anderlecht
Najar: "Ja ik heb geweend, het was een zware periode voor mij"
Scheidsrechter Luc Wouters bergt na 15 jaar zijn fluitje op

Meer nieuws...