Hein Vanhaezebrouck: "Op training al veel goeie dingen gezien, nu moet dat ook in de match"

Hein Vanhaezebrouck heeft dankzij de interlandbreak negen dagen kunnen observeren bij Anderlecht. Vrijdagavond wacht voor de nieuwe hoofdtrainer van de landskampioen een eerste, meteen ook zware, test op het veld van KV Mechelen.


Hein Vanhaezebrouck werd op 3 oktober officieel aangesteld als coach van paars-wit. Het duel met KV Mechelen heeft hij door het interlandvoetbal met een gedecimeerde groep moeten voorbereiden.
"Dat heeft voor- en nadelen", zei de nieuwe Anderlecht-trainer vanmiddag. "Enerzijds was het makkelijker om me te integreren in een kleinere groep, anderzijds had ik met een volledige groep tactisch al wat meer accenten kunnen leggen. Maar ik ga hier niet over klagen. Het feit dat er veel jongens voor hun respectieve landen spelen, wil zeggen dat je als club over goeie spelers beschikt. Ik heb de tijd die ik had optimaal proberen te benutten. De groep heeft zich open gesteld en is klaar."


In de kranten stond dat Vanhaezebrouck (in negatieve zin) enorm geschrokken was van de resultaten van de fysieke testen van de Anderlecht-spelers. "Ik heb dat ook gelezen, maar dat is niet waar. Je hebt overal spelers die topfit zijn en dat wat minder zijn. Dat was bij Gent ook zo en bij andere clubs is dat ook zo. Fysieke paraatheid verander je ook niet in 2 dagen. Dat is een proces van weken. En als je dan ook nog eens midweekwedstrijden speelt, zoals Anderlecht in de Champions League en de beker, is het nog moeilijker."


"Maar we doen ons best. We trainen misschien wel wat langer dan hier vroeger het geval was, maar ik denk niet dat het tempo hoger ligt dan onder René Weiler. En het is ook niet zo dat ik het plezier hier heb moeten terugbrengen. Ik heb de indruk dat de spelers zich hier altijd geamuseerd hebben."Vrijdag wacht de eerste test op het veld van KV Mechelen. Vanhaezebrouck: "Wat ik wil? Ik wil graag winnen, dat is het belangrijkste. Als dat met goed voetbal is, zo veel te beter, maar winnen in Mechelen is sowieso al een serieuze uitdaging. KV Mechelen is een lastige verplaatsing. Anderlecht heeft er vorig seizoen ook verloren. Er zullen 17.000 toeschouwers zijn die heel hevig achter hun ploeg staan, dat is fantastisch. Die supporters gaan hun ploeg naar voren stuwen. Het zal dus moeilijk worden, maar met het respect voor de thuisploeg gaan we toch proberen te winnen. Ik ben benieuwd hoe mijn spelers zich in deze omstandigheden zullen presenteren. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun kwaliteiten tonen. Ik heb op training al veel goeie dingen gezien, dat moet nu ook blijken in de wedstrijd."


Toen het tijdperk van Weiler op zijn laatste benen liep, werden ook enkele spelers geviseerd. Sofiane Hanni bijvoorbeeld. "Het is altijd jammer dat zoiets gebeurt. Het is nooit leuk als 1 speler geviseerd wordt", zegt Vanhaezebrouck. "Dit moeten we vermijden, met zijn allen, door goed te spelen en resultaten te halen. De supporters moeten dan weer proberen een speler niet te viseren. Want dat is niet goed voor de speler, de ploeg én de club. Hij blijft in elk geval mijn kapitein."Een journalist wilde op de persbabbel weten of Vanhaezebrouck nog contacten onderhoudt met zijn ex-club AA Gent. "Af en toe hoor ik eens iemand van daar of contacteer ik zelf iemand, maar dat gebeurt niet veel. Ik heb weinig tijd. De keuze om te stoppen bij Gent en rust in te lassen of toch weer aan de slag te gaan, nu bij Anderlecht, is overigens de juiste beslissing gebleken. Ik voel me totaal niet moe, ik zit vol energie. We zitten dan ook nog maar in het begin van het seizoen.""Hoe ik kijk naar de huidige spitsen? Diegene die het sterkst en het best is zal spelen. Beric is anders dan Harbaoui, die is heel sterk in de box. Hamdi is wat dat betreft misschien wel de beste in België. Beric is iemand die ook met ruimte kan omgaan. Ook op dat vlak moeten we rekening mee houden.”

“De resultaten van mijn internationals heb ik gevolgd. ja, maar ik heb niet alle wedstrijden gezien. Ik ben benieuwd naar hun evolutie bij Anderlecht, niet bij hun nationale ploegen, waar ze ook vaak in een andere rol spelen." Hoe zit het met Najar en diens revalidatie? “Als hij terugkeert voor Nieuwjaar, dan zal dat zeker niet voor december zijn. Hij boekt vooruitgang, maar alles wat explosiviteit betreft, daar moet hij heel voorzichtig mee zijn.”


Wil je opnieuw spelplezier schenken aan Stanciu? “Hij wil vooral de bal hebben, daar gaan we ook proberen voor te zorgen. De kwaliteiten van mijn groep liggen aan de bal, we moeten zorgen dat we die hebben.”
Hoe kijk jij naar Dendoncker? “Die kan overal spelen. Hij kan zelfs offensieve middenvelder spelen. Wie heeft die goal gemaakt tegen Manchester United? Dat was Dendoncker hé. Hij kan meer dan jullie denken.”
Hoe zit het met Kums? “Hij praat wat Italiaans nu hé, dat kon hij nog niet toen ik hem voor het laatst zag. Het is een speler zoals de anderen, hij mist wat ritme omdat hij niet alles gespeeld heeft. Hij is nog op zoek naar het juiste gevoel, maar dat komt er wel weer uit. Daar ben ik zeker van.”Tot slot: wat is nu één van de grote verschillen tussen Anderlecht en AA Gent? "Tegenwoordig sta ik in de file. Richting Gent, vanuit mijn woonplaats, zijn er geen files (lacht)."vanhaezebrouck mechelen

Kums: "Ik denk dat we eens goed moeten samenzitten"
Hein Vanhaezebrouck: "Dit is een herhaling van vorige week"
Frank Boeckx: "Hebben de supporters in de steek gelaten"
Club Brugge deelt flinke tik uit aan Anderlecht
Kums, Kara en Trebel mogelijk toch speelklaar
Anderlecht heeft 3 miljoen euro over voor jonge Paraguayaanse middenvelder Josué Colman
Hein Vanhaezebrouck neemt drie beloften mee naar Brugge
Van Holsbeeck: "Bij verlies zullen we onze doelen moeten bijstellen"
Nicolas Frutos is terug in ons land
Van Holsbeeck over Stanciu: "Soms win je en soms verlies je"
Dames: Anderlecht klopt Genk en blijft op kop
Anderlecht dicht bij eerste wintertransfer
Hein Vanhaezebrouck: "Kums onzeker, Trebel heeft een wonder nodig"
Ook Sven Kums onzeker voor topper
RSCA-spelers doen trappenloop voor arme kinderen

Meer nieuws...