Anderlecht gaat grote jeugdtalenten anders begeleiden

Herman Van Holsbeeck had het gisteren in Extra Time niet alleen over het vertrek van coach René Weiler. Ook het pijnlijke afscheid van doelman Mile Svilar passeerde nog eens de revue. "Ik heb hem gezegd: "Wie denk jij eigenlijk wel dat je bent?""


Mile Svilar, de zoon van voormalig Antwerp-doelman Ratko Svilar, wilde dit seizoen graag eerste doelman worden bij Anderlecht, maar dat zag coach René Weiler nog niet zitten.Herman Van Holsbeeck rakelde de pijnlijke episode nog eens op in Extra Time. "Ik herinner mij een gesprek met Svilar waarin hij absoluut wou weten of hij nummer 1 werd. Ik heb toen Weiler erbij geroepen en Svilar vroeg aan Weiler: "Ben ik de nummer 1?" En toen heeft Weiler gezegd: "Dit jaar ga je nog niet de nummer 1 zijn, maar ik ga je wel opstellen in de bekerwedstrijden. Maar men zoekt een keeper in Waasland-Beveren en we weten dat je daar elke match gaat kunnen spelen. Ik ben ervan overtuigd dat je volgend jaar de eerste doelman van Anderlecht kan zijn.""


"En wat zegt die gast: “Ik? Naar Waasland-Beveren?" Dus Weiler vertrok toen en die jonge gast van 17 heeft Weiler dan afgebroken tot en met. Dan was het mijn taak om te zeggen: “Wie denk jij eigenlijk dat je bent? Ben jij al beter dan Courtois en Neuer?” En toen heeft hij gezegd dat hij niet meer zou komen. De volgende dag heeft hij zijn kleren al meegenomen en hij is niet meer naar de training gekomen. Het is een geluk dat we hem dan nog voor 2,5 miljoen bij Benfica hebben kunnen stallen, want als hij echt de wet van 78 toepast, is het maar voor 500.000 euro." Bij Anderlecht hebben ze in elk geval lessen getrokken uit de pijnlijke affaire. Want Svilar was niet het eerste jonge talent dat paars-wit kwijtspeelde. "Iemand als Musonda, één van de grootste talenten van het Belgische voetbal, werd toen hij 14 à 15 jaar was al gecontacteerd door buitenlandse clubs en we wouden die absoluut houden. Toen hebben wij aan die ouders toch wel een serieuze som geld gegeven en wat zie je dan? Na een tijd veranderen niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. We hebben dat nu ook meegemaakt met Svilar. Met hem zijn we vanaf zijn 12e bezig geweest."


Bij de volgende grote jeugdtalenten wil paars-wit het dan ook anders aanpakken. "We gaan die een sportief plan voorleggen. Hoe beter je daarin wordt, hoe meer geld je krijgt. Maar we gaan niet meer enkele honderdduizenden euro’s geven aan ouders, die dan meteen een dikke auto kopen en die ook helemaal veranderen van mentaliteit."

svilar musonda

Kums: "Ik denk dat we eens goed moeten samenzitten"
Hein Vanhaezebrouck: "Dit is een herhaling van vorige week"
Frank Boeckx: "Hebben de supporters in de steek gelaten"
Club Brugge deelt flinke tik uit aan Anderlecht
Kums, Kara en Trebel mogelijk toch speelklaar
Anderlecht heeft 3 miljoen euro over voor jonge Paraguayaanse middenvelder Josué Colman
Hein Vanhaezebrouck neemt drie beloften mee naar Brugge
Van Holsbeeck: "Bij verlies zullen we onze doelen moeten bijstellen"
Nicolas Frutos is terug in ons land
Van Holsbeeck over Stanciu: "Soms win je en soms verlies je"
Dames: Anderlecht klopt Genk en blijft op kop
Anderlecht dicht bij eerste wintertransfer
Hein Vanhaezebrouck: "Kums onzeker, Trebel heeft een wonder nodig"
Ook Sven Kums onzeker voor topper
RSCA-spelers doen trappenloop voor arme kinderen

Meer nieuws...