Weiler: "Mogen Kums niet vergelijken met Tielemans"

Zaterdag trapt RSC Anderlecht zijn seizoen op gang in de Supercup tegen bekerwinnaar Zulte Waregem. De belangrijkste doelen van de club liggen echter een eind verder in het seizoen. Zo wil RSCA scoren op drie fronten, met de 35ste landstitel als belangrijkste doelstelling. 


 
Maar een titel verlengen is allesbehalve evident, iets wat René Weiler maar al te goed beseft. De coach ziet dan ook vier grote titelconcurrenten. "Ik hoor ploegen als Club Brugge en AA Gent hun ambities uitspreken - dat vind ik fantastisch aan deze competitie. Dan is er nog Genk, dat vorig jaar pech had maar zeer sterk speelde. En Standard kan zich niet opnieuw een seizoen als het vorige permitteren", zegt de Zwitser in Het Laatste Nieuws. 


Aan druk dus geen gebrek op voorhand bij de Brusselaars, iets waar Weiler nog steeds zijn bedenkingen bij heeft. "Ons doel is opnieuw kampioen worden, zoveel mag duidelijk zijn. Alleen zijn de verwachtingen hier soms enorm hoog. Dromen zijn mooi, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd realistisch zijn."De coach geeft toe dat Youri Tielemans zal gemist worden, want hij was een belangrijke speler voor de ploeg. Verder hoopt de coach dat Leander Dendoncker nog één seizoen blijft, door het vertrek van Tielemans is voor Dendoncker een belangrijke rol weggelegd bij paars-wit.  "Youri was heel belangrijk voor de ploeg", geeft Weiler toe, "Vooral door zijn balrecuperaties, daar was hij heel sterk in, naast zijn goals en assists. Met Kums hebben we een goede vervanger, maar we mogen hem vooral niet vergelijken met Youri. Kums en Tielemans zijn twee totaal verschillende spelers. Ik hoop dat Leander blijft, ik heb hem dat ook gezegd dat het beter is om nog één seizoen te blijven. Hij zal nu meer verantwoordelijkheid krijgen in de ploeg nu Tielemans vertrokken is. Hij heeft net zijn contract verlengd, kan weer kampioen spelen én Champions League. Bovendien heeft Leander een coach die hem kent. Een seizoen langer bij Anderlecht zal zijn waarde heus niet doen dalen", aldus Weiler. Supercup vanavond. Dat betekent: een eerste blik op het Anderlecht na de titel. Na de zakelijke efficiëntie van vorig seizoen liggen de verwachtingen voor de landskampioen hoger. René Weiler lacht. "Voor sommige mensen zal het nooit goed genoeg zijn. Waarom zou ik mij daar dan druk over maken?".
René Weiler voelt zich zichtbaar beter in zijn vel. "Dat heb ik vaker gehoord de laatste tijd", moet de Zwitser toegeven. Na een stresserend seizoen met veel kritiek maar vooral ook de eerste titel in drie jaar, zijn Weilers batterijen weer opgeladen. Dat zie je aan zijn blik, dat hoor je aan zijn antwoorden. Meer dan een uur lang verdedigt hij zijn visie in een snikhete vergaderzaal. "Ik snap jullie vragen, maar ik blijf overtuigd van mijn manier van werken. We werden meteen kampioen. Dat wil toch iéts zeggen."


Het cliché luidt dat het jaar van de bevestiging altijd het moeilijkste is. "Misschien. (fijntjes) Maar ik kan je garanderen dat het niet bepaald gemakkelijk was om de titel te winnen. Als je altijd maar opnieuw 'moet' winnen, louter om een week te kunnen trainen zonder dat het kot in brand staat, dan is dat enorm stresserend. En dat zal dit seizoen niet anders zijn. De uitdaging wordt even groot dit jaar."

VoetbalNieuws

weiler zulte

Wouter Vandenhaute: "Wat in de kranten staat is grotendeels waar"
Ferrera zorgde voor wrevel op Neerpede
Jestrovic: "Afgelopen zomer was Boakye gratis vandaag kost hij 5 miljoen euro"
Vanhaezebrouck: "Dit was de beste Kums die we bij Anderlecht gezien hebben"
Bruno: "Met iets meer automatismen kan ik me uitleven op die positie"
Kara twijfelachtig tegen Bayern München
Buitenlands bod van 135 miljoen euro voor RSC Anderlecht?
Kums: "We moeten blijven winnen"
Hanni: "Je moet de keuzes van de coach aanvaarden, maar je moet altijd klaar zijn"
Alisher Oesmanov: "Nog geen beslissing genomen over Anderlecht"
Vanhaezebrouck: "Dit Moeskroen is moeilijk te bekampen"
Emilio Ferrera wordt trainer van de beloften
Anderlecht wint moeizaam tegen Moeskroen
Vanden Stock: "Ik ga niet meer commentaar geven"
Beloften blijven ongeslagen!

Meer nieuws...