Scheidsrechters kunnen volgend seizoen beelden bekijken tijdens de match

De KBVB start volgend seizoen met het testen van livecommunicatie tussen de videoassistent en de scheidsrechter. Voorlopig wordt het systeem uitgeprobeerd tijdens 48 wedstrijden in de Jupiler Pro League. Het is de bedoeling om het systeem in het voetbalseizoen 2018-2019 ook effectief in te voeren.


Dit seizoen experimenteerde de voetbalbond al met zogenaamde offlinetesten. Daarbij konden de scheidsrechters na de wedstrijd de beelden herbekijken. De evaluatie was positief en dus wordt er komend seizoen gewerkt met livecommunicatie. "Er zal rechtstreekse communicatie zijn tussen de videoassistent en de scheidsrechter op het veld", legt scheidsrechtersbaas Johan Verbist uit. "Als een beslissing van de scheidsrechter honderd procent verkeerd is, zal hij die beelden aan de zijlijn kunnen gaan herbekijken."


"Er komt een speciale zone met een scherm. Daar mag niemand anders komen. Als een speler in die zone komt, krijgt hij een gele kaart. Een trainer wordt naar de tribune gestuurd. De clips die doorgestuurd worden zijn 15 of 20 seconden lang. Dan moet de scheidsrechter een beslissing nemen. Heel veel tijd zullen we daar niet mee verliezen."


In welke matchen zal het systeem toegepast worden? "Welke wedstrijden dat precies zullen zijn, weten we nog niet. Daarvoor is het wachten op de kalender. Maar elke club zal drie uitwedstrijden en drie thuiswedstrijden spelen waarbij het systeem getest wordt. In totaal zijn er 48 testen. We zullen zien hoe het loopt. Normaal is het de bedoeling dat het systeem dan effectief ingevoerd kan worden in 2018-2019.""De videoscheidsrechters bekijken elk doelpunt, elke strafschop, alle rode kaarten en incidenten waarbij verkeerde spelers van het veld worden gestuurd."
De offlineversie van het systeem werd vorig seizoen dus al bij 48 matchen getest. "327 fases werden gecheckt en er werden maar 14 reviews gevraagd. Dat vind ik toch weinig".

jupilerproleague ref

Van Holsbeeck draait zijn kar: "Frutos krijgt voluit zijn kans en als hij blijft winnen.."
Frutos: "Sowah speelde een goede wedstrijd"
Teodorczyk twijfelachtig Obradovic en Kara fit tegen Celtic
Peter Vandenbempt: "Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren"
Hadden Dury en Van Holsbeeck enkel gesprek over jonkies?
Extra 300 tickets voor Champions League duel tegen Celtic
Francky Dury ook in beeld bij Anderlecht
Spajic: "Dankzij Boeckx keren we terug naar Brussel met drie punten"
Gerkens: "Mooi dat we scoren uit een standaardsituatie"
Winst dankzij Frank Boeckx
Frutos: "Zeges nodig om weer vertrouwen te krijgen"
Celtic tankt in Old Firm vertrouwen voor CL-clash met Anderlecht
Anderlecht wint en dankt Boeckx
Christophe Galtier: "De interesse van Anderlecht is iets wat respect verdient"
Frank Acheampong scoort en wint van Witsel

Meer nieuws...