Peter Vandenbempt: "Weiler heeft rune van Anderlecht weer opgebouwd"

De teerling is geworpen: Anderlecht is kampioen geworden op Charleroi. Voetbaljournalist Peter Vandenbempt laat er zijn licht over schijnen. 


"Ren Weiler haalde zijn grote gelijk, klonk het gisteren: in november bijna ontslagen, maar nu kampioen. Dat een trainer die zo zwaar onder vuur heeft gelegen, die in november eigenlijk op n wedstrijd van zijn ontslag heeft gestaan, die door bijna iedereen was opgegeven - ook intern voor alle duidelijkheid, dat die gisteravond een hoge borst opzet en - spreekwoordelijk dan - zijn middenvinger opsteekt naar zijn criticasters. Dat mag en is hem ook gegund. Maar de waarheid - ook over die kritiek - is natuurlijk genuanceerder dan hij en anderen bij Anderlecht het nu voorstellen. Want in die periode in november deed Weiler het als coach gewoon slecht. Met voor mij als dieptepunt zijn coaching op Waasland-Beveren en later ook op het veld van Zulte Waregem, waar ook zijn spelers niet meer konden volgen. Wie bijvoorbeeld Deschacht rechts zet in een driemansdefensie in een topper op Brugge, die mag toch wel een opmerking verwachten. Zijn uitspraken over Anderlecht en de traditie waren ook niet slim. Daar is hij op aangesproken intern. Ze hebben hem een beetje uitgelegd hoe het instituut Anderlecht in elkaar zit. En hij heeft zichzelf ook aangepast. Dat is zijn verdienste.""Maar ik denk dat iedereen de grote verdienste van Weiler dit seizoen ook wel erkent in de wederopbouw van Anderlecht op de rune die het vorig seizoen toch was. Met ijzeren hand, discipline, rechtlijnigheid, hard werken en een iedereen-gelijk-voor-de-wetbenadering, die verfrissend was in Neerpede, heeft hij de rotte mentaliteit in de kleedkamer weggewerkt. Hij smeedde een collectief en kreeg de spelers topfit, dat onderstreep ik nog een keer. Hij heeft spelers als Tielemans, Dendoncker en Hanni, ik noem er maar een paar, beter gemaakt. Hij maakte een gedurfde, maar geslaagde keuze met Boeckx in doel, al was dat toch niet simpel.
Ondanks al die hindernissen heeft hij ook nog eens het allerhoogste bereikt: kampioen geworden en een geweldig Europees parcours. Dan heb je het als onervaren trainer op dit niveau gewoon zeer goed gedaan.""Roger Vanden Stock noemt de titel die van Herman Van Holsbeeck. En ik vind dat hij gelijk heeft. En hij heeft ook gezegd waarom: omdat Anderlecht in juni een complete rune was, zonder trainer, met een doodzieke kleedkamer. De manager moest ongeveer van nul alles heropbouwen. Ik denk dat hij 13 spelers heeft gehaald, in de wetenschap dat na twee jaar zonder trofee de titel voor Anderlecht eigenlijk een must was.
Van Holsbeeck noemde gisteren die achtste titel ook zijn allermooiste. Precies daarom denk ik: niet door het spektakel, maar omdat Anderlecht vanuit de diepste kelder moest klimmen. Omdat hij zelf, vooral ook intern, zwaar onder vuur lag voor zijn keuze voor de jonge, onervaren Weiler en voor zijn volgehouden steun aan zijn coach in de diepe crisis. Als je dan samen met die trainer blijft vechten en finaal triomfeert, mag Herman Van Holsbeeck ook vandaag een hoge borst opzetten.""Ik vind het allermooiste aan deze titel dat het kloppend hart van het elftal gevormd werd door twee jonge jongens uit eigen huis: Tielemans en Dendoncker. En dat doet me een beetje denken aan Standard destijds met Defour en Witsel, of Genk met De Bruyne en Courtois. Dat is iets waar de paars-witte familie best trots op mag zijn. Dat de kleedkamer van Anderlecht dit seizoen homogeen en solidair was. Dat de spelers voor elkaar wilden vechten, dat er geen nukkige vedetten waren, ook dat is een positief element in het kampioenenverhaal.""Maar d uitdaging voor Van Holsbeeck en Weiler volgend seizoen is op het veld toch weer aanknopen met het voetbal dat altijd de huisstijl is geweest van Anderlecht. De neutrale voetballiefhebber en ook de kritische Anderlecht-fan weer verzoenen met het spel. Want Club Brugge en zeker AA Gent kregen bij de titel applaus op alle banken voor de kwaliteit van het voetbal. Dat is er dit jaar niet voor Anderlecht. Dat zou eigenlijk niet mogen voor een club die daar bij wijze van spreken al 100 jaar garant voor probeert te staan.
Als de titel dit jaar een must was, dan moet aantrekkelijk en aanvallend voetbal dat volgend seizoen zijn."

vandenbempt

Emilio Ferrera wordt trainer van de beloften
Anderlecht wint moeizaam tegen Moeskroen
Vanden Stock: "Ik ga niet meer commentaar geven"
Beloften blijven ongeslagen!
Anderlecht: "De club bestudeert de voorstellen minutieus"
Bekerduel tegen Standard is volledig uitverkocht!
Het einde van een tijdperk bij Anderlecht
Anderlecht gaat voor spits Rode Ster Belgrado
Het duo Wouter Vandenhaute - Paul Gheysens willen Anderlecht overnemen
Dames: Anderlecht haalt verschroeiend uit in clasico
Vanhaezebrouck: "Zowel Dendoncker als Onyekuru moet vechten om erbij te zijn op het WK"
Pieter Gerkens twijfelachtig voor verplaatsing naar Moeskroen
Hein Vanhaezebrouck: "Van drie spitsen heeft 'Teo' meest potentieel om te spelen bij Anderlecht"
Vanhaezebrouck neemt volledige B-kern mee op winterstage
Hamdi Harbaoui: "Ik wil beslissend zijn, zeker met het oog op het WK"

Meer nieuws...