Vandenbempt: "Anderlecht heeft het nog altijd stevig in handen"

Voetbalcommentator Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen op de titelstrijd. "Eigenlijk heeft Club Brugge niets spectaculairs gedaan", oordeelt hij. "Maar ik vind het algemene niveau in de play-offs een teleurstelling."Het zal misschien iets minder snel gebeuren dan we vorige week dachten dat Anderlecht kampioen wordt, maar Anderlecht heeft blijk gegeven van grote stabiliteit, onverstoorbaarheid en nog altijd een verbluffende fysieke paraatheid in Gent.
Anderlecht had in paniek kunnen raken na die onverwachte thuisnederlaag tegen Charleroi, maar ze hebben van die match de juiste analyse gemaakt: dat de eerste helft helemaal niet goed was, maar de tweede ruimschoots voldoende om nog te kunnen winnen. In Gent was Anderlecht toch weer de ploeg die we hebben leren kennen: beredeneerd, controlerend, met veel power.
Het enige probleem is nu al 3 wedstrijden na elkaar een gebrek aan efficiëntie. Maar vooralsnog is er niets aan de hand. Anderlecht mocht bij die riante voorsprong een fout maken zoals die tegen Charleroi en het heeft nog thuiswedstrijden tegen Zulte Waregem en Oostende. Dus wat dat betreft heeft Anderlecht het nog stevig in handen, denk ik.Eigenlijk heeft Club Brugge dit weekend niets spectaculairs gedaan. Thuis gewonnen van Oostende en Zulte Waregem, dat is voor een ploeg met de kwaliteit, de thuisreputatie en de hoge ambities van Club eigenlijk gewoon het minimum in Play-off I.
Alleen worden die overwinningen nu hoger ingeschat omdat ze volgen op de collectieve uitvaart na die afgang vorige week tegen Anderlecht. De grafrede werd uitgesproken, ook door mij, over die uitgebluste, niet hongerige spelers en de coach die de kleedkamer was kwijtgeraakt.
Vandaag kun je zeggen dat dat overdreven was, maar dat was in elk geval de indruk die Club Brugge zelf gaf in Anderlecht. De lichaamstaal en de woorden van Michel Preud'homme lieten toen niet vermoeden dat hij er anders over dacht. Dus is die coach gisteren heel voorzichtig geweest, ook al lijkt Club Brugge weer springlevend. Het heeft zeker voor de rust echt goed gevoetbald met een herboren, uitstekende Hans Vanaken.
Maar Preud'homme heeft dit al eerder gezien van zijn ploeg dit seizoen en is even vaak door zijn spelers ontgoocheld nadien. Altijd in uitwedstrijden. Dus is het voor de Brugse familie nog even het hart vasthouden voor die wedstrijd vrijdag in Charleroi. Als Club Brugge daar bevestigt met een overwinning, dan kan het Anderlecht nog een beetje opjagen. Minstens tot het onderlinge duel een week later.
De hoop is weer even opgelaaid bij AA Gent, maar is dan weer gaan liggen. Het was toch de wedstrijd van de laatste kans voor Gent, maar de conclusie is simpel, veel woorden hoeven we daar niet aan vuil te maken. Gent was gewoon niet goed genoeg.
Ze waren op het middenveld letterlijk niet sterk genoeg om Anderlecht onder druk te zetten, met als geldig excuus de afwezigheid van bepalende krachtpatsers als Neto en Esiti tegen het "monster" Leander Dendoncker. Daardoor moeten ook Milicevic en Dejaegere in een andere rol spelen.
Dat gaat dan weer ten koste van hun bijdrage aan het aanvalsspel van Gent. Wie daar dan wel voorin stond, zoals Moses Simon, bracht helemaal niets. Foket en Saief te weinig, enzovoort. Dan moet Gent finaal tevreden zijn met 0-0 in de strijd om de tweede plaats.Er is nooit zoiets als "de scheidsrechters die allemaal niet goed zijn". Spelers en trainers kunnen best ook eens naar zichzelf kijken. We zijn nu 6 speeldagen ver in Play-off I en om de goede topwedstrijden te tellen, heb ik geen twee handen nodig. Ik vind het algemene niveau een teleurstelling.
Maar tegelijkertijd zijn in deze play-offs te veel fouten gemaakt door de scheidsrechters. Iemand als Alexandre Boucaut zorgt met 2 heel slechte wedstrijden in 4 dagen voor een negatieve perceptie voor het hele korps. Scheidsrechters maken fouten, net zoals spelers, trainers en journalisten. Soms omdat het te snel gaat, of omdat het moeilijk te zien was, moeilijk te beoordelen.
Maar wat Boucaut heeft gepresteerd, is onverdedigbaar. Hij is ook een personage dat erin zou slagen om om middernacht te verklaren dat de zon schijnt. Ik zou zeggen dat hij zijn vakantie verdiend heeft. Doe mij de komende weken dan maar wat meer Sébastien Delferière of Bart Vertenten. Want die had het, ondanks de goedkope kritiek van Charleroi tegen Oostende, helemaal bij het rechte eind.

Sporza

vandenbempt gent playoffs

Peter Vandenbempt: "Kleurloos seizoen Anderlecht is verantwoordelijkheid huidige aandeelhouders"
Toekomstig RSCA mede-eigenaar verzet zich tegen stadion Brugge
Ganvoula: "Blij met het vertrouwen van de trainer"
West Ham United in tribune voor Dendoncker
Kenny Saief maakt meteen indruk
Anderlecht blijft jagen op Dimata
Anderlecht geen interesse in Standard spelers
Vanhaezebrouck: "Sommige spelers zijn 'Niet te koop' maar ik beslis dat niet"
Anderlecht laat Trebel niet vertrekken
Ex Ref Breda: "Lambrechts nam juiste beslissing"
Onyekuru: “Het doel is om speelklaar te raken voor het seizoenseinde”
Kara mag in Senegal revalideren
Kums: "Ik wou gewoon een kopduel aangaan"
Mulder: "Spitsen worden steeds slechter bij Anderlecht"
Trebel: "We zijn op de goede weg"

Meer nieuws...