Van Holsbeeck: "Al worden we pas derde, Weiler blijft trainer van Anderlecht"

René Weiler kreeg nog voor de start van de play-offs een nieuw contract bij Anderlecht. "Hij heeft de kleedkamer uitgekuist. Dat was de reden waarom we de voorbije jaren geen kampioen werden", meent Herman Van Holsbeeck, die een bewonderaar is van de Zwitser. Weiler weet nu zelfs al dat hij ook volgend seizoen op de bank zal zitten bij Anderlecht.


Waarom koos Anderlecht ervoor om het contract van Weiler zo vroeg te verlengen en niet bijvoorbeeld te wachten tot na de play-offs? "Ik denk dat het belangrijk is dat de spelers perfect weten welke lijn de club heeft uitgestippeld", legt Herman Van Holsbeeck die beslissing uit. "Vooral voor de bankzitters, want je hebt er altijd die ontevreden zijn. Nu geven we met de contractverlenging van Weiler het signaal: met hem gaan we door. Of de bal in de play-offs nu 5 centimeter naar links of naar rechts valt, dat zal ons idee niet veranderen."
Zelfs niet als het helemaal tegenvalt en Anderlecht bijvoorbeeld maar derde wordt? "Zelfs dan zal Weiler als trainer van Anderlecht aan het nieuwe seizoen beginnen. Op basis van zijn kwaliteiten. Hij maakt spelers beter én hij kan een groep smeden."Van Holsbeeck slaat zijn Zwitserse trainer hoog aan, al geeft hij ook toe dat het in het begin niet altijd over rozen liep. "Weiler heeft van in het begin een vaste lijn aangehouden, hij heeft een duidelijke visie. Ik heb hem bij zijn aanstelling wel niet alles over Anderlecht verteld. Terwijl ik wist dat het a hell of a job was. De kleedkamer moest uitgekuist worden. Dat we de laatste twee jaar geen kampioen zijn geworden, komt door die kleedkamer. Weiler kreeg ook intern kritiek omdat hij ons op bepaalde mankementen wees van onze terecht geprezen jeugdopleiding. 'Het volstaat niet om een actie te kunnen maken om een wereldspeler te worden', zei hij. 'Je bent 3 minuten in balbezit, maar wat doe je die andere 87 minuten?' Dat was even slikken. Het was een paleisrevolutie toen hij Lukebakio en Iseka liet vertrekken, omdat die twee de hemel werden ingeschreven. Maar hij zei ook: 'Als ze na 3 maanden op het punt staan om voor Real te tekenen, zal ik de eerste zijn om te zeggen dat ik me vergist heb'." Toen de resultaten de eerste maanden tegenvielen, nam de druk op de ketel elke week toe. Van Holsbeeck: "Het is mijn 14e seizoen hier, ik heb nooit zo veel kritiek gekregen. Extern, maar ook intern. Dan is het nu natuurlijk aangenaam om vast te stellen dat we het vertrouwen in Weiler bevestigd hebben. Op de moeilijke momenten zei Weiler tegen ons: 'Geef me het vertrouwen, want overal waar ik gekomen ben, heb ik een ploeg gebouw'. En ook nog: 'Nu is het moeilijk, maar als ik moet sterven, dan sterf ik liever met mijn principes. Als ik het niet kan maken als trainer, dan ga ik wel iets anders doen." Dat hoor je niet vaak van een trainer. Ik houd wel van die mentaliteit.' "Toch ging Weiler ook eens uit de bocht, na de nederlaag op Waasland-Beveren, toen hij verklaarde dat Anderlecht geen grote club was. "Een trainer die zijn eigen club afvalt naar de buitenwereld toe, dat kan niet", zegt Van Holsbeeck.
"Maar Weiler is emotioneel intelligent genoeg om dan te zeggen dat hij die fout niet meer mag maken. Op Anderlecht moet je je boven het geheel proberen te plaatsen. Winnen of verliezen."

Sporza

vanholsbeeck weiler

Dendoncker: "Hadden 1 of 2 goals verdiend"
Vanhaezebrouck: "We toonden durf. Dat is de weg die we willen inslaan"
Anderlecht staat zijn mannetje, maar de sterren van PSG leggen er toch 4 in
Vandaag ook UEFA Youth League: Anderlecht - PSG
De cijfers van jubilaris Deschacht in Europa
RSCA-fans: "Aanvaarden niet langer dat we behandeld worden als dieren"
Kara: "Het is een uitdaging voor iedereen"
Speciale match voor Trebel
John van den Brom: "Wij hadden een plan om PSG te stoppen, maar het liep anders"
Hein Vanhaezebrouck doet weinig wijzigingen in basiselftal
Anderlecht reageert op oproep tot boycot in Parijs
Hein Vanhaezebrouck: "Ik hoop dat mijn spelers geen angst hebben om te voetballen"
Anderlecht: "Wij partner van Ghelamco? Hebben al 1,5 jaar geen contact"
Vanhaezebrouck: "Ik verwacht dat mijn spelers zich zullen laten zien"
Nu ook officieel: Anderlecht zonder Spajic tegen PSG

Meer nieuws...