Peter Smeets: "Dendoncker loopt zoveel maar ook zo functioneel"

In de schaduw van de prestatie van Youri Tielemans viel ons zondag iets anders op. Waar René Weiler roteert dat het een lieve lust is, blijft er altijd één constante over: Leander Dendoncker. De 21-jarige middenvelder speelt alles. En dan bedoelen we werkelijk alles!


Dendoncker miste dit seizoen nog geen minuut in de competitie en Europees. Enkel in de Beker moest hij anderhalve match toekijken, maar dat was enkel omwille van een rode kaart. En van alle spelers van Anderlecht legt hij daarbij nog de meeste kilometers af. De jongen uit Passendale is een marathonman geworden. "Maar hij loopt niet zomaar, hij loopt functioneel", zegt de man die hem intensief begeleidt, Peter Smeets.


Laat ons toe te zeggen: indrukwekkend. 3487 minuten stond Dendoncker dit seizoen al op het veld, oftwel 38,5 match. En hij is de enige veldspeler die dat klaarspeelde. Enkel Ludovic Butelle speelde dit seizoen reeds alle minuten in de competitie. "Leander heeft altijd al een indrukwekkende fysiek gehad", aldus Smeets. "Dat is aangeboren. Maar hij is er ook enorm professioneel mee bezig. Vorig seizoen had hij wat last van kleine blessures, dit seizoen is hij helemaal top. Hij wordt elk seizoen nog beter."
Nog indrukwekkender: Dendoncker is overal op het veld te vinden. "Hij kijkt niet op een meter hé", lacht Smeets. "Maar wat ik daarbij fantastisch vind, is dat hij niet uit positie gaat lopen. Hij beheerst de kunst om overal aanwezig te zijn en toch zijn positie niet te verwaarlozen. En dat hij altijd speelt, is toch een teken dat de trainer hem nodig heeft."


Maar Smeets ziet nog een reden voor de sterkte van Dendoncker. "Youri hé. Hij en Leander vullen elkaar zo goed aan. Hij weet dat als hij gaat, Youri onmiddellijk zijn plaats zal innemen. En hij keert ook heel snel terug. Ik herinner me nog de match in Westerlo. Hij ging aan de bank van Westerlo de bal recupereren en bij dezelfde aanval stond hij ineens aan de tweede paal om daar bijna te scoren", zegt Smeets trots. "Hij loopt zoveel, maar ook zo functioneel. Maar hij en Youri zijn zo'n goed koppel. En ze gunnen elkaar het succes. Heb je gezien hoe hij Youri vastpakte na zijn goals? Die twee zijn gewoon enorm complementair. Ideaal zou zijn dat ze samen die stap hogerop zetten, naar dezelfde club... Maar ja, dat is in een ideale wereld", besluit Smeets.

Voetbalkrant

dendoncker smeets

Van Holsbeeck draait zijn kar: "Frutos krijgt voluit zijn kans en als hij blijft winnen.."
Frutos: "Sowah speelde een goede wedstrijd"
Teodorczyk twijfelachtig Obradovic en Kara fit tegen Celtic
Peter Vandenbempt: "Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren"
Hadden Dury en Van Holsbeeck enkel gesprek over jonkies?
Extra 300 tickets voor Champions League duel tegen Celtic
Francky Dury ook in beeld bij Anderlecht
Spajic: "Dankzij Boeckx keren we terug naar Brussel met drie punten"
Gerkens: "Mooi dat we scoren uit een standaardsituatie"
Winst dankzij Frank Boeckx
Frutos: "Zeges nodig om weer vertrouwen te krijgen"
Celtic tankt in Old Firm vertrouwen voor CL-clash met Anderlecht
Anderlecht wint en dankt Boeckx
Christophe Galtier: "De interesse van Anderlecht is iets wat respect verdient"
Frank Acheampong scoort en wint van Witsel

Meer nieuws...