Opdoffer voor Eurostadion: Grimbergen schaft buurtweg niet af

De buurtweg die over parking C loopt, wordt niet afgeschaft. Dat heeft de gemeenteraad van Grimbergen donderdagavond beslist. Onder andere meerderheidspartij Groen stemde tegen de afschaffing. Deze beslissing gaat nu als advies naar de deputatie van de provincie, die de uiteindelijke beslissing neemt. Zolang de buurtweg niet is afgeschaft, kan de bouw van het Eurostadion niet beginnen.
Moet de afschaffing van de buurtweg los gezien worden van het Eurostadion, of niet? De meerderheid vond van wel, en pleitte voor de afschaffing van de buurtweg, die nu onder parking C begraven ligt. De oppositie ziet dat anders. Voor hen is het feit dat Grimbergen de prijs voor de afschaffing deze week nog verdriedubbelde omdat het 'Eurostadion-project' er komt, het bewijs dat de twee dossiers aan elkaar gelinkt zijn. Het was uitkijken naar het standpunt van Groen, dat lid is van de meerderheid, maar tegen de komst van het Eurostadion op parking C is. Ze heeft daar zelf bezwaarschriften toe ingediend bij de milieu- en bouwvergunning.
"Mits een betere invulling van de site, zou de buurtweg een nuttige verbindingsweg kunnen zijn voor de zwakke weggebruiker", zegt Eddie Boelens. "Het zou dan ook zonde zijn deze af te schaffen. En daarom stemmen wij tegen."De stemming ging gelijk op. Op de in totaal 33 gemeenteraadsleden stemden er 16 voor de afschaffing, en 16 tegen. Stemden voor: de meerderheid min de drie gemeenteraadsleden van Groen, goed voor 14 stemmen. Twee leden van de oppositiepartij Union Francophone (UF) stemden dan weer voor. Fractieleider Jean Dewit (UF) onthield zich. Hierdoor was er een 'staking van stemmen' en in dat geval zegt het reglement dat het voorstel (voor afschaffing) wordt verworpen. De buurtweg wordt dus niet afgeschaft.De beslissing van de gemeenteraad - een beraadslaging - moet gezien worden als een advies ter voorbereiding van de defintieve beslissing van de deputatie, zeg maar het dagelijks bestuur van de provincie Vlaams-Brabant. Die moet nu binnen de 90 dagen een definitieve beslissing nemen.
“Theoretisch kan de deputatie anders beslissen”, klinkt het bij het kabinet van Tom Dehaene (CD&V), een van de zes gedeputeerden. “Maar de wetgeving is zo opgevat dat beslissing van de gemeente sterk richtinggevend is. Doorgaans wordt het voorgesteld advies, dat logisch en technisch onderbouwd is, gevolgd.”


De gemeente of ‘belanghebbende derden’ kunnen tegen die beslissing nog beroep aantekenen bij de minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V). 

Brusselnieuws

eurostadion rsca

Plukt Preud'homme trainer weg bij Anderlecht?
Sels: "Ik kreeg altijd de boetes van Saïef toegestuurd"
Vanhaezebrouck: "Anderlecht zie ik op dit moment als een terreinwagen"
Hein Vanhaezebrouck: "Ik moet Herman Van Holsbeeck bedanken"
Nieuwe grasmat is geplaatst
Andy Najar: "Ik had nooit mogen spelen tegen Bayern München"
Stanciu vandaag van Sparta Praag
Vranjes wil naar Anderlecht
Dames op winterstage in Valencia
RSC Anderlecht bezoekt morgen Autosalon
Frutos duikt weer op in Neerpede
Anderlecht doet bod Ognjen Vranjes van AEK Athene
Anthony Vanden Borre mag niet terug naar Anderlecht
Najar: "Ja ik heb geweend, het was een zware periode voor mij"
Scheidsrechter Luc Wouters bergt na 15 jaar zijn fluitje op

Meer nieuws...