Weiler: "Als je stopt met hard werken word je gestraft"


RSC Anderlecht gaf op de slotspeeldag in groep C van de Europa League na een zwakke tweede helft tegen het Franse Saint-Etienne in twaalf minuten een 2-0 voorsprong uit handen. Uiteindelijk haalden de Fransen het in het Astridpark nog met 2-3, waardoor paars-wit in extremis de groepswinst aan Saint-Etienne moest laten.


Anderlecht-coach René Weiler zat na de wedstrijd met de handen in het haar en zocht naar verklaringen voor het zwakke spel na de pauze. "Ook als trainer kan je niet alles verklaren", ging de Zwitser van start. Weiler had met onder meer Jorn Vancamp, Stéphane Badji en Emmanuel Sowah een veredeld B-elftal aan de aftrap gebracht. Het was dan ook opvallend dat na de pauze met de inbreng van de titularissen Andy Najar, Lukasz Teodorczyk en Sofiane Hanni de organisatie volledig wegviel en paars-wit plots drie tegendoelpunten moest incasseren. "We zijn de wedstrijd begonnen met jonkies, daarna heb ik basisspelers ingebracht. We hebben niet gedaan wat we moesten doen en zo incasseerden we drie doelpunten. In 20 à 25 minuten in de tweede helft was het heel slecht. Ik was zelf verrast dat we zo zwak waren, vooral op links gaven we te veel weg. Het is een kwestie van mentaliteit, concentratie en discipline." 


"De eerste helft speelden we goed. Na een uur wou ik frisse jongens brengen. Jongens die meer ervaring hebben trouwens. Maar na de wissels hebben we niet meer goed verdedigd en te egoïstisch gespeeld. Als je stopt met hard werken, word je gestraft. Zo is voetbal. Ik hoop dat de spelers hier lessen uit trekken. In de tweede helft hebben we veel te veel toegelaten."


Vooral Sofiane Hanni moest het ontgelden. Ook vorige maand nam Weiler zijn Algerijnse aanvoerder al eens op de korrel. "Hanni is slecht ingevallen. We praten veel over mentaliteit en dan zie je dit. Ik verwacht van mijn spelers dat ze op het terrein alles geven, maar dit zullen we intern bespreken. Als ploeg moeten we solidair zijn, zoals in de eerste helft. We kunnen een voorbeeld nemen aan Jorn Vancamp, die wel alles heeft gegeven, ook al is hij nog jong en haalt hij nog niet het niveau." 


Met een tweede plaats in de groep wordt Anderlecht bij de loting maandag gekoppeld aan een groepswinnaar of een van de beste vier teams uit de Champions League. De tegenstanders heten dan niet langer AZ of Astra Giurgiu, maar wel Zenit, AS Roma of Fenerbahçe. "Tweede worden in deze groep is volgens mij geen ramp", verraste Weiler toch enigszins. "Ik denk nog niet aan de loting, want alle tegenstanders zijn sterk. 2-0 voorstaan en toch nog met 2-3 verliezen, dat is de grootste teleurstelling van de avond." 


Veel tijd om die teleurstelling te verwerken is er niet, want zondag zakt met Club Brugge de regerende landskampioen al naar het Astridpark af. "Dat wordt een moeilijke, maar interessante wedstrijd voor beide ploegen", verwees de Zwitser ook naar het zwakke Europese parcours van de West-Vlamingen. "Zondag kunnen we dit goedmaken. Ik hoop dat mijn spelers lessen trekken uit deze wedstrijd. De topper is belangrijk, maar nog niet bepalend. Club haalde 0 op 18 in de Champions League, maar dat kan net gevaarlijk zijn. We zullen wel zien of Club Brugge een gewond dier is”, aldus Weiler in HLN. “Het wordt een moeilijk, maar interessant duel voor beide teams. Brugge is wel de favoriet, want zij staan boven ons in het klassement. Ik heb hier een aantal doelen voor mezelf gesteld en ik ben ervan overtuigd dat ik die dit seizoen nog kan bereiken."Weiler donderdag genoemd om na het seizoen bij de Zwitserse topclub FC Basel aan de slag te gaan. Bij Het Laatste Nieuws reageerde hij al een eerste keer op deze geruchten. "Ik weet van niets. Ik kan alleen zeggen dat ik hier nog werk heb, en ik zou dat graag afmaken, ook al vindt niet iedereen dat leuk."


europaleague saintetienne mainz qabala weiler

Kums: "We waren nochtans goed begonnen"
Anderlecht geeft niet thuis tegen Charleroi
RSC Anderlecht boekt recordopbrengst van 104,5 miljoen euro
Anderlecht doet mooi eerbetoon aan Wasilewski
Najar speelt na maanden blessureleed weer een voetbalmatch
Thelin en Leya Iseka kunnen niet meteen terug
Fans stemmen Philippe Albert in beste Newcastle-elftal aller tijden
Van Holsbeeck: "Dat hebben we verkeerd ingeschat met Weiler"
Ghelamco: "Mini versie Eurostadion op maat van Anderlecht"
Intresse in Nicolae Stanciu neemt toe
RSC Anderlecht - Charleroi is volledig uitverkocht
Anderlecht doet bijzonder goede zaak in Super League
Van Holsbeeck: "Hein is ook een meester in zijn communicatie"
Anderlecht wellicht zonder Kara tegen Charleroi
Hein Vanhaezebrouck: "Charleroi heeft bijna geen zwakke punten"

Meer nieuws...