Ariël Jacobs: "Moment aangebroken dat Weiler zich kwetsbaar moet opstellen naar spelers"

René Weiler lijkt als coach van Anderlecht weer wat krediet verloren te hebben. Ex-RSCA-trainer Ariël Jacobs weet wat het is om onder druk te staan bij paars-wit. "Als je toont dat je fouten hebt gemaakt, dan kan dat positief overkomen bij de spelersgroep", luidt het advies van Jacobs."Op korte termijn moet Anderlecht zich zorgen maken, want het aantal goeie wedstrijden of helften sinds de start van het seizoen is op één hand te tellen. Dat is niet normaal", stelt Ariël Jacobs bij Sporza. "Anderzijds denk ik dat er voldoende kwaliteit in huis is om toch vrij snel tot een ommekeer te komen."


Als er voldoende kwaliteit in de spelersgroep is, moeten we dan naar de coach kijken? "Een trainer staat altijd in het vizier, zeker bij Anderlecht. Dan wordt er over zaken gesproken zoals tijd, evenwicht in de selectie en een gebrek aan dit en dat. Dan kun je als trainer verantwoordelijk zijn, ofwel klikt het niet tussen de spelers door een gebrek aan evenwicht. Niet alleen op basis van voetbalkwaliteiten, maar ook op basis van persoonlijkheid."


"Ik heb de indruk dat er bij Anderlecht weinig hiërarchie is. Kijk naar Chelsea, dat een gedaantewisseling ondergaan heeft met bijna dezelfde spelerskern als vorig seizoen. Heeft dat dan met die veranderde veldbezetting te maken? Ik denk vooral met een duidelijk hiërarchie: bij Chelsea staan enkele spelers in voor het vuilere werk en de rest moet het verschil maken. Ik heb de indruk dat bij Anderlecht iedereen het verschil wil maken."


Bij de tactische keuzes van Weiler werden ook na de match tegen Zulte Waregem vragen gesteld. "Ik was heel verbaasd toen Weiler een paar weken geleden als een genie werd afgeschilderd toen hij bij een 0-0-tussenstand een gedurfde offensieve wissel deed. Ik denk dat intussen al meermaals het tegenovergestelde gebeurd is. Als zulke wissels succes hebben, dan ben je de koning. Als zoiets mislukt, dan krijg je kritiek. Of Weiler dan vooral improviseert? Dat kan ik me moeilijk inbeelden. Ik zie dat Weiler regelmatig zijn staf raadpleegt. Dat is geen teken van zwakte, integendeel. Maar dan is het toch verbazend dat men tot zulke vervangingen komt."
Intussen lijkt er tussen Weiler en zijn spelersgroep wel een haar in de boter te zitten. "Misschien is nu het moment aangebroken dat de trainer zich kwetsbaar moet opstellen naar zijn spelersgroep", zegt Jacobs.
"Je komt in een impasse terecht, waar je uitraakt als de resultaten positief zijn, maar dat kan niemand voorspellen. Als je een ander signaal geeft en toont dat je fouten hebt gemaakt, dan kan dat positief overkomen bij de spelersgroep."
Mea culpa slaan, is dat dan de gouden raad van Jacobs aan Weiler? "Spelers vinden nooit dat het hun fout is als er iets misloopt. In deze omstandigheden gaan de spelers nog meer dan anders de oorzaak elders zoeken."
Is Weiler, tot slot, een geschikte trainer voor Anderlecht? "Iemand en niemand is geschikt. Als je resultaten behaalt, dan ben je geschikt en dat kan vrij snel veranderen."

Sporza

jacobs weiler

Ghelamco kiest nieuwe strategie voor Eurostadion
Anderlecht wil zeker nog 2 a 3 versterkingen
Spajic en Obradovic opgeroepen voor ServiŽ
Gaat Deportivo Anderlecht verlossen van Capel?
Vanden Borre: "Vastbesloten om terug te keren"
Portugese rechtsback in beeld bij Anderlecht
SilvŤre Ganvoula wordt wellicht uitgeleend
Deadline Dendoncker verstreken, hij blijft wellicht
Mulder: "Dendoncker is er niet met zijn gedachten bij"
Dendoncker blijft hopen op Everton
Hanni: "Het is nooit een evidente wedstrijd tegen Charleroi"
Anderlecht probeert wel, maar de bal wil er niet in
Jupiler Pro League: "Vergissingen van Videoref onaanvaardbaar"
Fans appreciŽren gebaar van Teodorczyk
Kara: "Ik heb alles tegen elkaar afgewogen en besloot te blijven"

Meer nieuws...