"Wie even verslapt wordt kordaat bij de les gehouden"

De eerste weken onder de nieuwe trainer Renť Weiler zijn achter de rug en dus maakte Het Nieuwsblad al een eerste balans op. 


In Oostenrijk werkt Renť Weiler steeds meer toe naar het systeem dat hij met Anderlecht wil spelen. De Zwitser duldt geen verzwakking van zijn spelers. Wie even verslapt, wordt kordaat bij de les gehouden. Maar er is ook plaats voor humor en zelfspot. 
Weiler verwacht veel van zijn spelers. Voor jongens die fysiek niet in orde zijn, heeft hij geen plaats. De coach wil een 4-2-3-1 spelen met veel beweging. 'Speel de bal en loop', zo luidt zijn motto. Dinsdag oefende hij het uitvoetballen van achteruit, woensdag werkt hij aan de opbouwen vanop de flanken en gisteren maakte hij duidelijk hoe hij wil spelen in balbezit op de helft van de tegenstander. Weiler wil hoog druk zetten en in balbezit simpel, snel en vooruit spelen.


De tijd tot de competitiestart en Champions League-voorronde is kort en dus legt Weiler er stevig de pees op. Als een speler iets doet wat hem niet zint, hoort die dat meteen. Dat mochten onder meer Davy Roef (die vergat te communiceren met N'Sakala en prompt uit de basisploeg verwijderd werd tijdens die oefening), Jorn Vancamp (die te horen kreeg dat hij zich twee keer liet passeren door een "Obradovic op vijftig procent"), Youri Tielemans (die te slap verdedigde) en MichaŽl Heylen en  Bram Nuytinck (die hun fantasietjes achterwege moeten laten want "jullie zijn verdedigers)" te horen.


Tijdens de training is Weiler de baas, dat is duidelijk. Zijn assistenten doen amper hun mond open. Maar Weiler is geen tiran. Zijn assistenten krijgen vrijheid in hun vakgebied en er mag ook eens gelachen worden. Zo zorgde Weiler voor een grappige imitatie van een dribbel van Nuytinck en toen hij zelf een oefening op gang wilde brengen, maar een foute pass gaf, zette hij zijn eigen misser met een kwinkslag in de verf.


Weiler hecht ook veel belang aan communicatie op het veld. De coach geeft zijn spelers tijdens de oefeningen erg vaak individuele feedback. Tijdens wedstrijdvormen zijn de spelers op zijn vraag voortdurend aan het praten. Nieuwkomer Sebastian De Maio speelt in dit verhaal een belangrijke rol. Hij wordt de nieuwe patron (en nieuwe aanvoerder?). Ook tussen de oefeningen praat hij voortdurend met zijn medespelers over waar ze moeten lopen.

VoetbalBelgiŽ

weiler

Roger Vanden Stock: "Ik zal RSC Anderlecht nooit loslaten"
Veiligheidsmaatregelen blijven voorlopig van kracht
Vanhaezebrouck: "Offensief moet er nog iets bij komen"
Vanden Stock: "Hopelijk komt er deze week versterking"
Stanciu is van Sparta Praag
Gerkens wellicht speelklaar tegen Wl-Beveren
David Sesa: "In BelgiŽ is men vaak te negatief tegenover hun eigen producten"
Coucke wil Georges Heylens als sportief raadgever bij RSCA
Stanciu vandaag officieel van Sparta Praag?
Mohammed Dauda scoort hattrick bij beloften
Chancel Mbemba komt conditie onderhouden in Neerpede
KV Mechelen: "Ganvoula ging niet voluit op training"
Geen disciplinaire vervolging voor Sven Kums
Leander Dendoncker wil Anderlecht deze winter verlaten
Van Holsbeeck: ďNiet de bedoeling dat we Dendoncker en Trebel laten gaan"

Meer nieuws...