Guy Vanhengel: "Van Biesbroeck mist maatschappelijke verantwoordelijkheid"

De soap rond het Eurostadion en Anderlecht blijft duren. Ghelamco wil een stadion maken voor 60.000 toeschouwers met het oog op het EK 2020, maar dat vindt paars-wit te groot. "Dan moeten ze zelf maar 300 miljoen op tafel leggen voor een nieuw stadion", zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld).De stad Brussel, Anderlecht en bouwpromotor Ghelamco hebben zich geŽngageerd om op parking C, vlakbij het huidige Koning Boudewijnstadion, een nieuw Eurostadion te bouwen. Maar Anderlecht lijkt nu uit het project te willen, onder meer omdat 60.000 zitjes te veel zou zijn.
"Anderlecht zegt dat hun huidig businessmodel tot 32.000 en misschien zelfs tot 40.000 toeschouwers toelaat", zegt Brussels minister van FinanciŽn Guy Vanhengel, een van de drijvende krachten achter het Eurostadionproject, aan Bruzz.be. "De club moet nu zelf bekijken wat ze met die 20.000 extra plaatsen zullen doen. Die zullen ze misschien aan vijf euro moeten verkopen aan de Brusselaars. Of de huurprijs te hoog is? Anderlecht betaalt 9,7 miljoen euro per jaar gedurende 30 jaar. Dat is de huurprijs die de club bepaalde bij de bouwvoorstellen. Toen was het zelfs maar voor 50.000 zitjes, nu krijgen ze er 60.000. Als de club het anders wil, moet ze zelf maar 300 miljoen euro op tafel leggen voor een stadion."De hoofddoelstelling van het Eurostadion is het EK 2020, maar dat is niet de streefdatum van Anderlecht. Jo Van Biesbroeck, die de financiŽle touwtjes in handen heeft bij Anderlecht, maakte dat heel duidelijk.
"Jo Van Biesbroeck is bij Anderlecht neergestreken als een olifant in een porseleinen winkel", reageert Vanhengel.
"Hij heeft de gewoonte om te onderhandelen met internationale financiers toen hij bij AB InBev werkte. Dat is een keihard bedrijf. De maatschappelijke verantwoordelijkheid die bij investeren komt kijken, is iets wat die mens compleet ontgaat. Als je het gewoon bent om bier te verkopen trek je het je niet aan of de mensen zat zijn of niet. Het niet halen van de EK 2020-deadline is louter een onderhandelingsstrategie voor betere voorwaarden."

eurostadion rsca vanhengel vanbiesbroeck

Gerkens: "Alleen door samen te werken geraken we hier uit"
Boze RSCA-fans wachten spelers op in Neerpede
De RSCA-dames doen wel wat ze moeten doen 'winnen'
Vanhaezebrouck: "Ik kan supporters begrijpen"
Anderlecht blijft ook op Stayen in hetzelfde bedje doodziek
Anderlecht-fans leggen match 10 minuten stil met vuurwerk
Peter Vandenbempt: "Spelers vielen achterover van verbazing, ze wisten van niets"
Kara fit voor Play-Offs
Deschacht wil gesprek met Coucke
Verboomen fluit STVV - Anderlecht
Zeven beloften in selectie tegen STVV
Geen Markovic en Trebel tegen STVV
Deschacht meldde zich ziek
Vanhaezebrouck: "De spelersgroep steunt me nog"
Vanhaezebrouck: "Ik heb een reactie gezien op training"

Meer nieuws...