Verschueren: "Ik ben heel eerlijk: iedereen deed toen wel iets in het zwart"

Tussen 1980 en 2004 was hij manager van RSC Anderlecht. Michel Verschueren mogen we met recht en rede een legendarisch figuur noemen. Hij maakte met paars-wit heel wat mooie momenten mee, maar spreekt ook over de diepe dalen die hij in Brussel beleefde. 


Anno 1984 breekt de zogenaamde ‘zaak-Bellemans’ los: een bom in het Belgische voetbal. “Die onderzoeksrechter was op jacht naar het zwarte geld in het voetbal. Ik ben heel eerlijk: iedereen deed toen wel iets in het zwart. Wie het omgekeerde zegt, liegt”, aldus Verschueren in een interview met De Zondag. “Ik werd naar de gendarmerie in Halle gebracht. Steek hem maar weg, zei Bellemans. Dat deed vies, hoor. Schoenen uit, riem uit, en dat kot in. Als die celdeur dichtgaat, denk je wel eens: godverdomme, what's going on. Later die dag is ook Constant Vanden Stock binnen gebracht. Hij had toegegeven dat er inderdaad een zwart kaske was op Anderlecht en dat ik als enige wist hoe dat marcheerde.”


“Ik ben blijven ontkennen tot een uur of elf 's avonds. Dan had ik het begrepen. Ik wou meewerken op voorwaarde dat de club de spelers uit de wind zou zetten en alles zou betalen. Om drie uur 's morgens mocht ik naar huis. Wij zijn trouwens de enige club die dat gedaan heeft. De andere clubs, zoals Standard, hebben hun spelers laten vallen." Onder andere Eric Gerets, die toen aan de Europese top bij AC Milan speelde, werd toen geschorst.


De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van RSC Anderlecht is echter de omkoopaffaire-Nottingham Forest: "Ik had daar persoonlijk niets mee te maken", aldus Mister Michel. "Ik heb nadien de voorzitter wel geholpen, op zijn uitdrukkelijke vraag, om de situatie weer recht te trekken. Dat was een moeilijke periode, ja. Ik geef toe: daar heb ik mijne pere gezien. Maar dat was vooral zwaar voor Constant. Hij had geen slechte bedoelingen, dat weet ik, maar hij heeft zich laten flikken door twee gangsters (Jean Elst en René Van Aken, die Vanden Stock afpersten). Ik praat niet graag over die affaire. Ik wil ze niet doodzwijgen, dat niet, maar er is al zoveel over geschreven”, aldus Verschueren. 
VoetbalNieuws

verschueren

Jonathan Lardot fluit Antwerp - Anderlecht
Anderlecht heeft defensieve versterking nodig!
Najar zeker niet fit voor duel tegen Antwerp
Dendoncker fit voor duel tegen Antwerp
Oma Kums trots op kleinzoon
Ook Sevilla heeft Kara op hun lijstje staan
Zeer mooi gebaar van RSCA-fans
Hanni: "Openingstreffer was een gebrek aan concentratie"
Lukasz Teodorczyk gelinkt aan AC Milan
Gerkens: "Ik ben goed geïntegreerd in deze fijne groep"
Weiler: "Als we de kans hebben nog iets halen op links"
Trebel: "Obradovic was niet helemaal fit en moest de ploeg helpen"
Weiler: "Voor een eerste wedstrijd zeer tevreden"
Dendoncker mist Supercup door ziekte
Kums: "Wilden die prijs winnen"

Meer nieuws...