Verschueren: "Ik ben heel eerlijk: iedereen deed toen wel iets in het zwart"

Tussen 1980 en 2004 was hij manager van RSC Anderlecht. Michel Verschueren mogen we met recht en rede een legendarisch figuur noemen. Hij maakte met paars-wit heel wat mooie momenten mee, maar spreekt ook over de diepe dalen die hij in Brussel beleefde. 


Anno 1984 breekt de zogenaamde ‘zaak-Bellemans’ los: een bom in het Belgische voetbal. “Die onderzoeksrechter was op jacht naar het zwarte geld in het voetbal. Ik ben heel eerlijk: iedereen deed toen wel iets in het zwart. Wie het omgekeerde zegt, liegt”, aldus Verschueren in een interview met De Zondag. “Ik werd naar de gendarmerie in Halle gebracht. Steek hem maar weg, zei Bellemans. Dat deed vies, hoor. Schoenen uit, riem uit, en dat kot in. Als die celdeur dichtgaat, denk je wel eens: godverdomme, what's going on. Later die dag is ook Constant Vanden Stock binnen gebracht. Hij had toegegeven dat er inderdaad een zwart kaske was op Anderlecht en dat ik als enige wist hoe dat marcheerde.”


“Ik ben blijven ontkennen tot een uur of elf 's avonds. Dan had ik het begrepen. Ik wou meewerken op voorwaarde dat de club de spelers uit de wind zou zetten en alles zou betalen. Om drie uur 's morgens mocht ik naar huis. Wij zijn trouwens de enige club die dat gedaan heeft. De andere clubs, zoals Standard, hebben hun spelers laten vallen." Onder andere Eric Gerets, die toen aan de Europese top bij AC Milan speelde, werd toen geschorst.


De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van RSC Anderlecht is echter de omkoopaffaire-Nottingham Forest: "Ik had daar persoonlijk niets mee te maken", aldus Mister Michel. "Ik heb nadien de voorzitter wel geholpen, op zijn uitdrukkelijke vraag, om de situatie weer recht te trekken. Dat was een moeilijke periode, ja. Ik geef toe: daar heb ik mijne pere gezien. Maar dat was vooral zwaar voor Constant. Hij had geen slechte bedoelingen, dat weet ik, maar hij heeft zich laten flikken door twee gangsters (Jean Elst en René Van Aken, die Vanden Stock afpersten). Ik praat niet graag over die affaire. Ik wil ze niet doodzwijgen, dat niet, maar er is al zoveel over geschreven”, aldus Verschueren. 
VoetbalNieuws

verschueren

Dominique Baeyens geeft Hein Vanhaezebrouck advies
Gerkens: "Alleen door samen te werken geraken we hier uit"
Boze RSCA-fans wachten spelers op in Neerpede
De RSCA-dames doen wel wat ze moeten doen 'winnen'
Vanhaezebrouck: "Ik kan supporters begrijpen"
Anderlecht blijft ook op Stayen in hetzelfde bedje doodziek
Anderlecht-fans leggen match 10 minuten stil met vuurwerk
Peter Vandenbempt: "Spelers vielen achterover van verbazing, ze wisten van niets"
Kara fit voor Play-Offs
Deschacht wil gesprek met Coucke
Verboomen fluit STVV - Anderlecht
Zeven beloften in selectie tegen STVV
Geen Markovic en Trebel tegen STVV
Deschacht meldde zich ziek
Vanhaezebrouck: "De spelersgroep steunt me nog"

Meer nieuws...