Verschueren: "Ik ben heel eerlijk: iedereen deed toen wel iets in het zwart"

Tussen 1980 en 2004 was hij manager van RSC Anderlecht. Michel Verschueren mogen we met recht en rede een legendarisch figuur noemen. Hij maakte met paars-wit heel wat mooie momenten mee, maar spreekt ook over de diepe dalen die hij in Brussel beleefde. 


Anno 1984 breekt de zogenaamde ‘zaak-Bellemans’ los: een bom in het Belgische voetbal. “Die onderzoeksrechter was op jacht naar het zwarte geld in het voetbal. Ik ben heel eerlijk: iedereen deed toen wel iets in het zwart. Wie het omgekeerde zegt, liegt”, aldus Verschueren in een interview met De Zondag. “Ik werd naar de gendarmerie in Halle gebracht. Steek hem maar weg, zei Bellemans. Dat deed vies, hoor. Schoenen uit, riem uit, en dat kot in. Als die celdeur dichtgaat, denk je wel eens: godverdomme, what's going on. Later die dag is ook Constant Vanden Stock binnen gebracht. Hij had toegegeven dat er inderdaad een zwart kaske was op Anderlecht en dat ik als enige wist hoe dat marcheerde.”


“Ik ben blijven ontkennen tot een uur of elf 's avonds. Dan had ik het begrepen. Ik wou meewerken op voorwaarde dat de club de spelers uit de wind zou zetten en alles zou betalen. Om drie uur 's morgens mocht ik naar huis. Wij zijn trouwens de enige club die dat gedaan heeft. De andere clubs, zoals Standard, hebben hun spelers laten vallen." Onder andere Eric Gerets, die toen aan de Europese top bij AC Milan speelde, werd toen geschorst.


De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van RSC Anderlecht is echter de omkoopaffaire-Nottingham Forest: "Ik had daar persoonlijk niets mee te maken", aldus Mister Michel. "Ik heb nadien de voorzitter wel geholpen, op zijn uitdrukkelijke vraag, om de situatie weer recht te trekken. Dat was een moeilijke periode, ja. Ik geef toe: daar heb ik mijne pere gezien. Maar dat was vooral zwaar voor Constant. Hij had geen slechte bedoelingen, dat weet ik, maar hij heeft zich laten flikken door twee gangsters (Jean Elst en René Van Aken, die Vanden Stock afpersten). Ik praat niet graag over die affaire. Ik wil ze niet doodzwijgen, dat niet, maar er is al zoveel over geschreven”, aldus Verschueren. 
VoetbalNieuws

verschueren

Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen
Bayern zonder enkele grote namen
Jan Mulder: "Slechts 100 miljoen voor een club als Anderlecht? Dat is al te gortig"
Anderlecht ontkent problemen Emilio Ferrera

Meer nieuws...