Vandenbempt: "Nieuwe bestuur van Anderlecht zij zakenmannen geen sportmannen"

In zijn eerste analyse van 2016 staat Peter Vandenbempt stil bij de zwakke prestatie van Anderlecht op het veld van AA Gent. Of de krachtverhoudingen in het Belgische voetbal nog eens zijn onderstreept? Dat vind ik wel, eerlijk gezegd. Al had Anderlecht op basis van het aantal kansen over de hele wedstrijd een punt kunnen pakken. Ik vond het overigens maar een flauwe wedstrijd, zonder de beleving of de intensiteit van een echte topper.


Gent voetbalt in zijn betere periode, zoals in het openingskwartier, zo veel beter dan Anderlecht. Herkenbaar, om dat cliché nog maar eens te gebruiken, met een grote solidariteit en collectiviteit.
En als je dat vergelijkt met hoe Anderlecht gisteren aan de match is begonnen. Zo slap, weinig grinta, geen durf, geen leiderschap op het veld, een elftal dat ver uit elkaar hing. Dat is toch verontrustend zwak allemaal in die eerste helft.
Het is zeker waar dat Besnik Hasi een paar excuses had. Zonder Defour en Dendoncker. Heylen op de rechtsback moeten zetten. Najar niet helemaal fit. Maar dan zie je toch hoe dun de spoeling wel is bij Anderlecht als er een paar afwezigen zijn. Ik denk dat dat in de strijd voor de titel een groot risico is.In Malaga heeft manager Herman Van Holsbeeck gezegd dat er meer dan genoeg talent is om kampioen te worden. Dat is zeker niet wat zijn trainer en een paar ervaren spelers er van denken. Maar die mogen dat niet meer luidop zeggen blijkbaar.


Het feit is toch dat AA Gent, dat wel merkelijk beter heeft gepresteerd dan Anderlecht in de eerste ronde en vooral beter heeft gevoetbald, al vier spelers heeft gehaald om meer kwaliteit te hebben in de breedte, om eens te kunnen wisselen en om afwezigheden op te vangen.
Racing Genk heeft stevig ingezet. Oostende, dat ook uitstekend heeft gevoetbald in de eerste ronde, wil versterken. Standard heeft het uiteraard gedaan en Club Brugge had al een ruime kern, maar heeft toch ook gedaan wat nodig was, namelijk een goede doelman erbij gehaald.Dan vind ik dat Besnik Hasi niet te benijden is. Er wordt bij Anderlecht met de komst van Van Damme en Van Biesbroeck - de nieuwe sterke mannen in het bestuur van Anderlecht - meer gerekend, meer op de centen gelet. Het zijn zakenmannen, balansen worden gecontroleerd.
Er wordt wellicht enkel nog getransfereerd als het hoognodig is. Zij vinden blijkbaar dat dat niet het geval is nu, dus dat zal dan een nieuwe koers zijn bij Anderlecht. Maar dan is het misschien niet meer dan fair en misschien wel tijd dat het bestuur eens uitlegt aan de supporters wat de prioriteiten en de ambities zijn van het nieuwe Anderlecht.

Sporza

vandenbempt gent

Kums: "Ik en Weiler hadden een andere voetbalvisie"
Uros Spajic: "Boakye is sterk, snel en doelgericht, ik zou hem aanraden"
Uros Spajic: "Wie zwaar verliest moet boos zijn op zichzelf"
Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen

Meer nieuws...