Proto zit nu echt aan 400 wedstrijden een overzicht

Vorige week werd al uitgebreid de 400ste wedstrijd van Silvio Proto in eerste klasse gevierd. Officieel was de match tegen Club Brugge pas nummer 400...Proto maakt zijn debuut in de Jupiler Pro League op 29 september 2001 bij La Louvière. Uiteindelijk zal hij 113 wedstrijden onder de lat staan bij de Wolven. In 2005 volgt zijn transfer naar Anderlecht.


Maar in april 2006 komt hij tijdens de training slecht neer. Hij loopt daarbij een kruisbandletsel aan zijn knie op en moet geopereerd worden. Pas meer dan een jaar later maakt hij zijn rentree onder de lat bij paars-wit in de kampioenenmatch tegen Brussels. Anderlecht wint met 6-0, Proto mag negen minuten voor tijd in het veld in de plaats van Zitka. Het seizoen nadien mag hij enkel meedoen in de beker.Nog zo'n seizoen ziet Proto niet zitten en hij vertrekt naar Germinal Beerschot. Niet zonder commotie, want door eerdere uitspraken over de supporters op het Kiel wachtte hem een warme ontvangst in Antwerpen. Die veegt de doelman al in de derde match weg. Thuis tegen AA Gent komt hij in de laatste minuten bij een 1-2 achterstand mee naar voor bij een hoekschop en maakt dan met het hoofd een onwaarschijnlijke gelijkmaker.
Bij Germinal Beerschot speelt hij onder meer samen met Pieter-Jan Monteyne. De huidige speler van OH Leuven is de enige nog actieve speler in de Jupiler Pro League met meer competitieduels dan Proto op de teller, 446 om precies te zijn. 


In 2009 keert hij terug naar Anderlecht om er nog vier keer kampioen te spelen. In totaal zit hij al aan zes titels. Individueel wordt hij ook verkozen tot beste doelman van de competitie in 2005, 2012 en 2013.Vorige week werd de 400ste wedstrijd van Proto al aangekondigd, maar officieel vierde hij die mijlpaal pas tegen Club Brugge. In september 2002 speelt hij ook in Lommel met La Louviere maar aan het eind van dat seizoen gaat de Limburgse club failliet en worden alle uitslagen tegen hen geschrapt. In de terugmatch in februari zit hij tegen Lommel net een schorsing uit.


Van zijn 400 matchen houdt Proto 151 keer de nul. In totaal kreeg hij maar 411 goals binnen, of een gemiddelde van net meer dan één goal per wedstrijd. Meer dan de helft van alle wedstrijden won hij (204), 104 keer speelde hij gelijk met Anderlecht, Germinal Beerschot of La Louvière.


De langste reeks zonder tegendoelpunt zet hij samen met Anderlecht neer van december 2010 tot eind februari 2011. Acht competitieduels op rij krijgt hij geen goal binnen, tot het bezoek aan Westerlo (2-0 verlies).


Twee keer krijgt hij vijf goals in één match binnen. Op 3 oktober 2010 op Sclessin tegen Standard en in januari 2002 met La Louvière in en tegen... Anderlecht.

proto

Kums: "Ik en Weiler hadden een andere voetbalvisie"
Uros Spajic: "Boakye is sterk, snel en doelgericht, ik zou hem aanraden"
Uros Spajic: "Wie zwaar verliest moet boos zijn op zichzelf"
Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen

Meer nieuws...