Proto: "Jonge gasten relativeren veel meer, soms te veel"

Anderlecht wrong tegen KV Mechelen drie strafschoppen de nek om. De zoveelste penaltymissers in de rij. Silvio Proto heeft een duidelijke boodschap voor zijn ploegmaten.


De goalie zou de persoon die mentaal het sterkst staat laten trappen. "En da's Oli (Deschacht)", aldus Proto in HLN. "Elke keer dat die een penalty heeft getrapt, heeft hij ook gescoord, denk ik. Dat is stilaan de enige van deze groep die dat kan zeggen. Maar ik denk niet dat Oli kandidaat is. Wij verdedigers hoeven de schijnwerpers niet. We zijn er om de barak te bewaken. We moeten niet scoren om ons goed in ons vel te voelen." Deschacht miste er nog geen in het profvoetbal, net als trainer Besnik Hasi. Deschacht bedankt echter voor een elf meter."Mist de aangeduide speler een strafschop? Geen probleem, dan neemt hij ook de volgende", citeert La Dernière Heure Silvio Proto. "Ik vind ook dat de andere spelers zich rustig moeten houden vanaf het moment dat een ploegmaat de bal in zijn bezit heeft om een strafschop te nemen. Ik heb een vrouw en drie kinderen: een strafschop missen verandert mijn leven niet. Een penalty missen kan. Je doet dat niet met opzet. We gaan er nog missen."


Silvio Proto kreeg het na de drie gemiste penalty's en de puntendeling tegen KV Mechelen aan de stok met een supporter. Steven Defour moest de Anderlecht-aanvoerder zelfs tot kalmte aanmanen.
"Wat moet ik doen als iemand het na de wedstrijd nodig vindt om vanop drie meter afstand mij de huid vol te schelden?", doet Proto zijn versie van de feiten uit de doeken in HLN. "Stil blijven staan en 'dank u' zeggen? We zijn toch mannen? Kijk, ik ben de eerste om de hand in eigen boezem te steken als ik in de fout ga. Maar tegen KV Mechelen had ik mezelf niets te verwijten. Dan kan ik niet accepteren dat één fan mij viseert. Misschien heb ik niet op de allerbeste manier gereageerd, dat wil ik toegeven. Die supporters heeft zich achteraf geëxcuseerd. Dat volstaat voor mij."
Anderlecht verloor dan wel op Qarabag en gooide tegen KV Mechelen in de slotfase twee punten weg, maar ondanks alles zit het nog goed met de sfeer. "Ik heb tijden meegemaakt dat de sfeer verschrikkelijk was, maar dat we wel kampioen werden. Nu is dat anders", zegt de aanvoerder in Het Laatste Nieuws.
Vooral de jongeren lijken een betere mentaliteit te hebben. "Die gasten relativeren veel meer. Soms te veel. Na een match die we verloren hadden, zaten ze met hun telefoon in de hand in de kleedkamer te lachen. "Wow, kijk wat Cristiano gedaan heeft!" Ik viel achterover. "We hebben verloren en jullie zitten fijn naar Ronaldo's goals te kijken?", vroeg ik. Maar goed, dat is nu eenmaal de evolutie van de maatschappeij."


VoetbalBelgië

proto

Newcastle United wil Frank Acheampong
Badji, Bruno en Michael Verschueren lopen 20 km door Brussel
Alleen een mirakel kan paars-wit uit pot 3 houden
"Stanciu zal volgend seizoen bevestigen"
Proto: "Ik zou graag met Anthony Vanden Borre willen praten"
Vervoort reageert op brief RSCA: "Respect moet van twee kanten komen"
Kums: "Misschien komt er deze week een doorbraak"
Deportivo La Coruna wil Davy Roef houden
Najar: "Ik ben Anderlecht dankbaar en blij met verlenging"
Kums: "Ik wil het liefst naar Anderlecht"
Anderlecht volgt opnieuw Roemeense doelman
Kums wellicht voor 5 jaar naar Anderlecht
Anderlecht verliest talent aan Gent
Bondsparket vervolgt Cl-Brugge voor wangedrag fans tijdens topper tegen Anderlecht
Frutos: "Teo was vermoeid op het einde van competitie"

Meer nieuws...