Anderlecht en penalty's: Een verhaal van vallen en opstaan

Bij Anderlecht staat Partizan Belgrado voor eeuwig synoniem met een "penaltytrauma". Na woelige seizoenen in 2012 en 2013 leek het strafschopprobleem weer even naar de achtergrond verdreven, maar KV Mechelen-doelman Jean-François Gillet heeft het syndroom weer leven ingeblazen. Sinds 2012 miste RSCA liefst de helft van zijn strafschoppen.Anderlecht werkt een thriller af tegen Partizan Belgrado in de laatste voorronde van de Champions League. Na 120 minuten staat er net als in de heenmatch 2-2 op het scorebord, waardoor strafschoppen moeten beslissen over de Europese vetpotten.
Anderlecht en zijn supporters beleven in eigen huis een dramatische avond. Doelman Proto pakt twee strafschoppen, maar ziet hoe zijn ploegmaats Suarez, Biglia en Boussoufa de Europese gala-avond naar de vaantjes trappen.
Sinds die beruchte Europese avond houden de RSCA-fans steeds hun adem in bij een strafschop. Pas vanaf 2014, na de desastreuze 11m-periode onder John van den Brom, toont Anderlecht zich vrij efficiënt vanaf de stip. Maar na gisteren is het penaltycomplex weer in alle hevigheid losgebarsten.


Enkele Weetjes:

*Sinds het seizoen 2012-2013 heeft Anderlecht 27 van zijn 58 penalty's gemist, goed voor een percentage van slechts 53 procent gescoorde strafschoppen.

*Sinds Besnik Hasi gepromoveerd werd tot T1 (maart 2014) toonde Anderlecht zich een stuk efficiënter op strafschoppen dan tijdens de periode onder voorganger John van den Brom. Tot voor gisteren scoorde Anderlecht onder Hasi 12 van zijn 15 penalty's (80 procent).

*Youri Tielemans is de meest efficiënte Anderlecht-speler vanaf 11 meter. Tot voor de wedstrijd tegen KV Mechelen kon hij uitpakken met een perfect rapport: 6 op 6.

*De penaltylijst toont aan dat Anderlecht ontzettend vaak wisselt van strafschopnemer, mede door de vele missers. Wie zijn penalty niet benut, vliegt meestal meteen op het strafbankje.

*Sinds het Partizan-drama kreeg Anderlecht 81 strafschoppen, inclusief strafschoppenreeksen in de beker. Guillaume Gillet nam het meest zijn verantwoordelijkheid: 15 keer, 10 keer mocht hij juichen.

Sporza

mechelen

Anderlecht heeft 3 miljoen euro over voor jonge Paraguayaanse middenvelder Josué Colman
Hein Vanhaezebrouck neemt drie beloften mee naar Brugge
Van Holsbeeck: "Bij verlies zullen we onze doelen moeten bijstellen"
Nicolas Frutos is terug in ons land
Van Holsbeeck over Stanciu: "Soms win je en soms verlies je"
Dames: Anderlecht klopt Genk en blijft op kop
Anderlecht dicht bij eerste wintertransfer
Hein Vanhaezebrouck: "Kums onzeker, Trebel heeft een wonder nodig"
Ook Sven Kums onzeker voor topper
RSCA-spelers doen trappenloop voor arme kinderen
Bram Nuytinck: "Ik hoop in het Astridpark afscheid te kunnen nemen van alle fans"
Sébastien Delferière fluit Club Brugge - Anderlecht
RSCA Dames ontvangen vanavond Genk
Kara moet training afblazen wegens ziekte
Hanni: "We hadden geen schrik voor Bayern, dus zeker niet voor Brugge"

Meer nieuws...