Anderlecht en penalty's: Een verhaal van vallen en opstaan

Bij Anderlecht staat Partizan Belgrado voor eeuwig synoniem met een "penaltytrauma". Na woelige seizoenen in 2012 en 2013 leek het strafschopprobleem weer even naar de achtergrond verdreven, maar KV Mechelen-doelman Jean-FranÁois Gillet heeft het syndroom weer leven ingeblazen. Sinds 2012 miste RSCA liefst de helft van zijn strafschoppen.Anderlecht werkt een thriller af tegen Partizan Belgrado in de laatste voorronde van de Champions League. Na 120 minuten staat er net als in de heenmatch 2-2 op het scorebord, waardoor strafschoppen moeten beslissen over de Europese vetpotten.
Anderlecht en zijn supporters beleven in eigen huis een dramatische avond. Doelman Proto pakt twee strafschoppen, maar ziet hoe zijn ploegmaats Suarez, Biglia en Boussoufa de Europese gala-avond naar de vaantjes trappen.
Sinds die beruchte Europese avond houden de RSCA-fans steeds hun adem in bij een strafschop. Pas vanaf 2014, na de desastreuze 11m-periode onder John van den Brom, toont Anderlecht zich vrij efficiŽnt vanaf de stip. Maar na gisteren is het penaltycomplex weer in alle hevigheid losgebarsten.


Enkele Weetjes:

*Sinds het seizoen 2012-2013 heeft Anderlecht 27 van zijn 58 penalty's gemist, goed voor een percentage van slechts 53 procent gescoorde strafschoppen.

*Sinds Besnik Hasi gepromoveerd werd tot T1 (maart 2014) toonde Anderlecht zich een stuk efficiŽnter op strafschoppen dan tijdens de periode onder voorganger John van den Brom. Tot voor gisteren scoorde Anderlecht onder Hasi 12 van zijn 15 penalty's (80 procent).

*Youri Tielemans is de meest efficiŽnte Anderlecht-speler vanaf 11 meter. Tot voor de wedstrijd tegen KV Mechelen kon hij uitpakken met een perfect rapport: 6 op 6.

*De penaltylijst toont aan dat Anderlecht ontzettend vaak wisselt van strafschopnemer, mede door de vele missers. Wie zijn penalty niet benut, vliegt meestal meteen op het strafbankje.

*Sinds het Partizan-drama kreeg Anderlecht 81 strafschoppen, inclusief strafschoppenreeksen in de beker. Guillaume Gillet nam het meest zijn verantwoordelijkheid: 15 keer, 10 keer mocht hij juichen.

Sporza

mechelen

Vandaag ook UEFA Youth League: Anderlecht - PSG
De cijfers van jubilaris Deschacht in Europa
RSCA-fans: "Aanvaarden niet langer dat we behandeld worden als dieren"
Kara: "Het is een uitdaging voor iedereen"
Speciale match voor Trebel
John van den Brom: "Wij hadden een plan om PSG te stoppen, maar het liep anders"
Hein Vanhaezebrouck doet weinig wijzigingen in basiselftal
Anderlecht reageert op oproep tot boycot in Parijs
Hein Vanhaezebrouck: "Ik hoop dat mijn spelers geen angst hebben om te voetballen"
Anderlecht: "Wij partner van Ghelamco? Hebben al 1,5 jaar geen contact"
Vanhaezebrouck: "Ik verwacht dat mijn spelers zich zullen laten zien"
Nu ook officieel: Anderlecht zonder Spajic tegen PSG
Anderlecht legt jeugdinternational vast tot 2019
Ghelamco stelt kleiner en beter bereikbaar Eurostadion voor aan buurtbewoners
Vanhaezebrouck: "Zelfs tegen PSG moeten we het initiatief nemen"

Meer nieuws...