Hervormingsplan voor het profvoetbal is goedgekeurd

Vanaf het seizoen 2016-2017 telt het Belgische voetbal nog 24 profclubs: 16 eersteklassers en 8 clubs in tweede klasse. De Nationale Studiecommissie heeft de grootschalige competitiehervorming en de scheiding tussen prof- en amateurvoetbal goedgekeurd.De scheiding tussen amateur- en profvoetbal moet zuurstof geven aan de 24e resterende profclubs. Het huidige voorstel lag al een tijdje op tafel en werd begin juni goedgekeurd door de tweedeklassers. Vanavond heeft de Nationale Studiecommissie een definitieve beslissing genomen.


In het plan blijft eerste klasse behouden in zijn huidige vorm, met 16 clubs dus (eerste klasse A). Tweede klasse (eerste klasse B) wordt afgeslankt tot acht clubs. In totaal is er in België dus nog plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse (Nationale Amateurliga) spelen de clubs met een amateurstatuut.In eerste klasse blijft het systeem van Play-off I - met de eerste zes clubs uit de reguliere competitie - behouden. In de nieuwe formule is er wel nog maar één daler uit eerste klasse, namelijk de laatste uit de reguliere competitie. Dat betekent uiteraard ook dat Play-off III verdwijnt.
De vrijgekomen plaats in eerste klasse wordt ingenomen door een club uit tweede klasse. De acht tweedeklassers spelen twee speeelrondes van telkens 14 wedstrijden. De winnaars van die speelrondes nemen het tegen elkaar op om de promotie naar eerste klasse.


Aan Play-off II nemen 12 clubs deel: de nummers 7 tot en met 15 uit eerste klasse en de nummers 2, 3 en 4 uit tweede klasse. De winnaar van PO II neemt het - zoals nu al het geval is - op tegen de nummer 4 van PO I met als inzet een Europees ticket.

Sporza

jupilerproleague

Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen
Bayern zonder enkele grote namen
Jan Mulder: "Slechts 100 miljoen voor een club als Anderlecht? Dat is al te gortig"
Anderlecht ontkent problemen Emilio Ferrera

Meer nieuws...