Hervormingsplan voor het profvoetbal is goedgekeurd

Vanaf het seizoen 2016-2017 telt het Belgische voetbal nog 24 profclubs: 16 eersteklassers en 8 clubs in tweede klasse. De Nationale Studiecommissie heeft de grootschalige competitiehervorming en de scheiding tussen prof- en amateurvoetbal goedgekeurd.De scheiding tussen amateur- en profvoetbal moet zuurstof geven aan de 24e resterende profclubs. Het huidige voorstel lag al een tijdje op tafel en werd begin juni goedgekeurd door de tweedeklassers. Vanavond heeft de Nationale Studiecommissie een definitieve beslissing genomen.


In het plan blijft eerste klasse behouden in zijn huidige vorm, met 16 clubs dus (eerste klasse A). Tweede klasse (eerste klasse B) wordt afgeslankt tot acht clubs. In totaal is er in België dus nog plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse (Nationale Amateurliga) spelen de clubs met een amateurstatuut.In eerste klasse blijft het systeem van Play-off I - met de eerste zes clubs uit de reguliere competitie - behouden. In de nieuwe formule is er wel nog maar één daler uit eerste klasse, namelijk de laatste uit de reguliere competitie. Dat betekent uiteraard ook dat Play-off III verdwijnt.
De vrijgekomen plaats in eerste klasse wordt ingenomen door een club uit tweede klasse. De acht tweedeklassers spelen twee speeelrondes van telkens 14 wedstrijden. De winnaars van die speelrondes nemen het tegen elkaar op om de promotie naar eerste klasse.


Aan Play-off II nemen 12 clubs deel: de nummers 7 tot en met 15 uit eerste klasse en de nummers 2, 3 en 4 uit tweede klasse. De winnaar van PO II neemt het - zoals nu al het geval is - op tegen de nummer 4 van PO I met als inzet een Europees ticket.

Sporza

jupilerproleague

Van Holsbeeck draait zijn kar: "Frutos krijgt voluit zijn kans en als hij blijft winnen.."
Frutos: "Sowah speelde een goede wedstrijd"
Teodorczyk twijfelachtig Obradovic en Kara fit tegen Celtic
Peter Vandenbempt: "Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren"
Hadden Dury en Van Holsbeeck enkel gesprek over jonkies?
Extra 300 tickets voor Champions League duel tegen Celtic
Francky Dury ook in beeld bij Anderlecht
Spajic: "Dankzij Boeckx keren we terug naar Brussel met drie punten"
Gerkens: "Mooi dat we scoren uit een standaardsituatie"
Winst dankzij Frank Boeckx
Frutos: "Zeges nodig om weer vertrouwen te krijgen"
Celtic tankt in Old Firm vertrouwen voor CL-clash met Anderlecht
Anderlecht wint en dankt Boeckx
Christophe Galtier: "De interesse van Anderlecht is iets wat respect verdient"
Frank Acheampong scoort en wint van Witsel

Meer nieuws...