Peter Vandenbempt: "Anderlecht haalde in Gent een topniveau dat geen enkele Belgische ploeg aankan"

Na de 2-1-overwinning van AA Gent tegen Anderlecht is PO I halfweg. Sporza-commentator Peter Vandenbempt maakt met veel genoegen de balans op. "Er zijn wel wat mindere wedstrijden, maar ik zie toch heel veel écht goed voetbal. Het is genieten."


Voor de rust was AA Gent-Anderlecht een beetje een tegenvaller, omdat Anderlecht voorzichtig begon en AA Gent tegen zijn gewoonte in eigenlijk ook. Daarom was er weinig te beleven. Maar na de rust was het een meeslepend spektakelstuk met alles erin wat een voetbalwedstrijd boeiend kan maken.
Ik zag strijd, spanning, intensiteit, heel veel kansen, ballen tegen de paal, een periode absoluut indrukwekkend topvoetbal van Anderlecht en een dramatische ontknoping. Ik zou zeggen: met voorsprong de beste helft van het seizoen. In één woord: geweldig.


Voetballend is Anderlecht in deze play-offs voetballend veel en veel beter dan in de vorige drie play-offs, toen het vaak met harken en wat meeval kampioen geworden is. Bij momenten speelt het echt heel goed.
In Gent haalde het een minuut of 20 absoluut topniveau met een tempo dat geen enkele Belgische ploeg aankan. Zo veel druk en die vaart erin, kansen... Het was de eerste ploeg - zo zei Hein Vanhaezebrouck en dan is het zeker waar - die Gent dit seizoen in eigen huis zo kon domineren.


Anderlecht is wel in een gulle bui. Het lijkt erop alsof paars-wit zelf ook vindt dat vier titels op een rij een beetje van het goeie te veel is. Een resultaat neerzetten, dat zit er blijkbaar niet in. Weer gefaald in de afwerking, een karrevracht aan kansen, Mitrovic was deze keer ongelukkig... Net als in Brugge heeft Anderlecht het in de slotfase laten afweten, weer na een stilstaande fase en weer Vanden Borre die niet oplet. Tja, zo kun je geen kampioen worden.


Nu Anderlecht zes punten achter Club Brugge en vier achter Gent staat, moet je vijf speeldagen voor het einde zeggen dat het onmogelijk geworden is voor Anderlecht om nog kampioen te worden, maar op basis van de kwaliteit van het spel, het feit dat de concurrenten nog allebei naar Brussel moeten en het onvoorspelbare karakter van de play-offs houd ik toch nog een heel klein slagje om de arm.


Maar tegelijk kun je ook zeggen dat die nederlagen in Brugge en Gent ook niet elke keer toe te schrijven zijn aan alleen maar pech. Als je telkens je kansen niet benut en het dikwijls weggeeft in het slot, zowel in de competitie als in de play-offs, en altijd weer op stilstaande fases heeft dat ook te maken met kwaliteit. Maar goed, een waterkansje zou ik zeggen nog voor Anderlecht. Ook al is iedereen het er over eens dat er in Charleroi gewonnen moet worden, anders is het toch definitief voorbij.

Sporza

vandenbempt gent

Onyekuru: "Frutos zei; speel je spel en dan komt het goed"
Kara opgeroepen voor Senegal
Lichte blessure Hanni
Frutos: "Spelers hebben boodschap begrepen, maar we moeten nog hard werken"
UEFA zet druk op Brussels stadiondossier
Kums: "Dat systeem ligt me, ik ben dit voetbal gewoon"
Boeckx: "Rust bewaren was prioriteit"
David Sesa: "We respecteren ons contract"
Anderlecht zonder glans voorbij Westerlo
Champions League volledig uitverkocht!
Christophe Galtier ook in beeld bij paars wit
Alexandre Teklak: "Bayat kan Vanhaezebrouck naar RSCA brengen"
Isaac Kiese Thelin begrijpt Van Holsbeeck niet
Westerlo-Anderlecht live op Play Sports
Frank de Boer en Claude Puel aangeboden bij RSCA

Meer nieuws...