Proto: "Play-Offs is een fantastische formule"

RSC Anderlecht begint dan wel niet als leider aan de Play-Offs, ze hebben wel heel wat ervaring met Play-Off I. Vorig seizoen was de kloof met Standard een pak groter dan nu en verloren ze zelfs de eerste wedstrijd tegen Standard. Alles ligt nu dus nog open en dat beseft ook Silvio Proto. 


"Die cijfers tonen alleen maar dat alles mogelijk is in dit systeem, dat het open blijft tot de allerlaatste speeldag. Normaal moet je altijd kampioen worden als je met tien punten voorsprong de reguliere competitie beŽindigt, zoals Standard vorig jaar deed. Uiteindelijk zijn wij kampioen geworden omdat zij hun wedstrijden niet konden winnen. Ze klopten ons zelfs nog op de openingsspeeldag van de Play-Offs, waardoor hun voorsprong opliep tot acht punten. Normaal gezien is het dan afgelopen", begint Proto z'n verhaal aan Sport/Voetbalmagazine.


Op de vraag of zij ook dachten dat het afgelopen was, is Proto duidelijk. "Vreemd genoeg niet, nee. Eiji Kawashima had hen in die wedstrijd drie of vier keer gered, dat gaf ons vertrouwen. Maar de buitenwereld zag het na die eerste match in Play-Off I niet meer zitten voor ons. Eťn krantentitel luidde: 'Anderlecht wordt geen kampioen.' Die hebben we opgehangen in de kleedkamer. We moesten niet alleen Standard inhalen, maar ook Club Brugge afhouden. Dat is gelukt. Uiteindelijk blijf ik erbij dat het een fantastische formule is voor de neutrale toeschouwers, maar voor wie meespeelt, blijft het een moeilijke zaak. Met een straat voorsprong de reguliere competitie winnen en toch maar derde worden, is vreselijk. Wij hebben het meegemaakt in 2011 toen Genk uiteindelijk kampioen werd. Ik kan me best inbeelden hoe de spelers van Standard zich na afloop van vorig seizoen voelden."


RSC Anderlecht en Club Brugge lijken de twee topfavorieten voor de titel. Club Brugge lijkt echter over de beste papieren te beschikken want ze beginnen als leider aan Play-Off I. Bovendien tankten ze vertrouwen door de bekerfinale te winnen. 
Het zal niet gemakkelijk worden voor Anderlecht. Dat beseft ook Silvio Proto. "Dat is zo, maar het klopt evenzeer dat de Europa League Club Brugge punten gaat kosten. Vroeg of laat gaan ze de rol lossen. In februari hadden ze al eens een dipje. Een overvolle kalender laat altijd zijn sporen na. Je kan niet een heel seizoen honderd procent zijn. Onmogelijk", aldus Proto tegenover Sport/Voetbalmagazine.
De verre verplaatsingen hebben dan weer weinig invloed volgens Proto. "Heb je ze bezig gezien in de finale, drie dagen na een zware uitwedstrijd in Turkije? We moeten naar onszelf kijken en niet beginnen speculeren over anderen. Als onze sterkhouders honderd procent fit zijn, worden we kampioen. Als je de beste elf van Club en onze beste elf vergelijkt, liggen wij voor."


VoetbalNieuws

proto

Ghelamco kiest nieuwe strategie voor Eurostadion
Anderlecht wil zeker nog 2 a 3 versterkingen
Spajic en Obradovic opgeroepen voor ServiŽ
Gaat Deportivo Anderlecht verlossen van Capel?
Vanden Borre: "Vastbesloten om terug te keren"
Portugese rechtsback in beeld bij Anderlecht
SilvŤre Ganvoula wordt wellicht uitgeleend
Deadline Dendoncker verstreken, hij blijft wellicht
Mulder: "Dendoncker is er niet met zijn gedachten bij"
Dendoncker blijft hopen op Everton
Hanni: "Het is nooit een evidente wedstrijd tegen Charleroi"
Anderlecht probeert wel, maar de bal wil er niet in
Jupiler Pro League: "Vergissingen van Videoref onaanvaardbaar"
Fans appreciŽren gebaar van Teodorczyk
Kara: "Ik heb alles tegen elkaar afgewogen en besloot te blijven"

Meer nieuws...