Proto: "Play-Offs is een fantastische formule"

RSC Anderlecht begint dan wel niet als leider aan de Play-Offs, ze hebben wel heel wat ervaring met Play-Off I. Vorig seizoen was de kloof met Standard een pak groter dan nu en verloren ze zelfs de eerste wedstrijd tegen Standard. Alles ligt nu dus nog open en dat beseft ook Silvio Proto. 


"Die cijfers tonen alleen maar dat alles mogelijk is in dit systeem, dat het open blijft tot de allerlaatste speeldag. Normaal moet je altijd kampioen worden als je met tien punten voorsprong de reguliere competitie beëindigt, zoals Standard vorig jaar deed. Uiteindelijk zijn wij kampioen geworden omdat zij hun wedstrijden niet konden winnen. Ze klopten ons zelfs nog op de openingsspeeldag van de Play-Offs, waardoor hun voorsprong opliep tot acht punten. Normaal gezien is het dan afgelopen", begint Proto z'n verhaal aan Sport/Voetbalmagazine.


Op de vraag of zij ook dachten dat het afgelopen was, is Proto duidelijk. "Vreemd genoeg niet, nee. Eiji Kawashima had hen in die wedstrijd drie of vier keer gered, dat gaf ons vertrouwen. Maar de buitenwereld zag het na die eerste match in Play-Off I niet meer zitten voor ons. Eén krantentitel luidde: 'Anderlecht wordt geen kampioen.' Die hebben we opgehangen in de kleedkamer. We moesten niet alleen Standard inhalen, maar ook Club Brugge afhouden. Dat is gelukt. Uiteindelijk blijf ik erbij dat het een fantastische formule is voor de neutrale toeschouwers, maar voor wie meespeelt, blijft het een moeilijke zaak. Met een straat voorsprong de reguliere competitie winnen en toch maar derde worden, is vreselijk. Wij hebben het meegemaakt in 2011 toen Genk uiteindelijk kampioen werd. Ik kan me best inbeelden hoe de spelers van Standard zich na afloop van vorig seizoen voelden."


RSC Anderlecht en Club Brugge lijken de twee topfavorieten voor de titel. Club Brugge lijkt echter over de beste papieren te beschikken want ze beginnen als leider aan Play-Off I. Bovendien tankten ze vertrouwen door de bekerfinale te winnen. 
Het zal niet gemakkelijk worden voor Anderlecht. Dat beseft ook Silvio Proto. "Dat is zo, maar het klopt evenzeer dat de Europa League Club Brugge punten gaat kosten. Vroeg of laat gaan ze de rol lossen. In februari hadden ze al eens een dipje. Een overvolle kalender laat altijd zijn sporen na. Je kan niet een heel seizoen honderd procent zijn. Onmogelijk", aldus Proto tegenover Sport/Voetbalmagazine.
De verre verplaatsingen hebben dan weer weinig invloed volgens Proto. "Heb je ze bezig gezien in de finale, drie dagen na een zware uitwedstrijd in Turkije? We moeten naar onszelf kijken en niet beginnen speculeren over anderen. Als onze sterkhouders honderd procent fit zijn, worden we kampioen. Als je de beste elf van Club en onze beste elf vergelijkt, liggen wij voor."


VoetbalNieuws

proto

Hein Vanhaezebrouck: "Kums onzeker, Trebel heeft een wonder nodig"
Ook Sven Kums onzeker voor topper
RSCA-spelers doen trappenloop voor arme kinderen
Bram Nuytinck: "Ik hoop in het Astridpark afscheid te kunnen nemen van alle fans"
Sébastien Delferière fluit Club Brugge - Anderlecht
RSCA Dames ontvangen vanavond Genk
Kara moet training afblazen wegens ziekte
Hanni: "We hadden geen schrik voor Bayern, dus zeker niet voor Brugge"
Badji: "In tegenstelling tot bij Anderlecht voel ik hier wel respect"
Topper lijkt niet in gedrang te zullen komen
Beloften van profclubs spelen vanaf 2019-2020 in amateurreeksen
Teodorczyk schrijft open brief
Vanhaezebrouck zit met selectieproblemen
Hein Vanhaezebrouck ziet Mitrovic of Boakye liever niet komen
Fans RSCA willen Anderlecht helpen kopen

Meer nieuws...