Anderlecht geeft in blessuretijd voorsprong uit handen

Anderlecht en KV Mechelen hebben 1-1 gelijk gespeeld. De (onverdiende) gelijkmaker van Malinwa viel pas in de extra tijd. Bovendien zag Paars-Wit Mbemba en Conté geblesseerd uitvallen.

Nu de Africa Cup voorbij is, is de weelde bij Anderlecht plots groot. Besnik Hasi liet de teruggekeerde Mbemba en Acheampong aan de wedstrijd beginnen, nieuwkomers Marin en Rolando begonnen op de bank. Ook voor Youri Tielemans was er geen plaats in de basis. Hasi wou meer gestalte op het middenveld en koos voor Dendoncker. Mechelen-trainer Aleksander Jankovic verlengde afgelopen week zijn contract en wou dit graag verzilveren met een stuntzege. Hij plaatste Veselinovic op de bank ten koste van Verdier. Verder keerden Claes, Hanni en kapitein De Witte terug in de ploeg.

Al snel werden de tactische verhoudingen duidelijk. Anderlecht eiste het balbezit op en wou al combinerend voor doelgevaar zorgen. Bij Mechelen zette men dan weer alles op de defensieve organisatie en mikte ze op de counter om er uit te komen. Dat maakte dat we een redelijk behouden wedstrijdbegin kregen. Na de eerste 20 minuten bedroeg het balbezit 73% bij de thuisploeg, maar Paars-Wit kon dit niet vertalen in echte kansen. Omdat de combinaties in eerste instantie tot niets leidden, werd Mitrovic gezocht. Die had mogelijkheden na voorzetten van Defour en Najar, maar kopte deze allebei over. Er slopen steeds meer slordigheden in het spel van Anderlecht, en plots kreeg Malinwa een uitgelezen kans op de openingstreffer. Hanni mocht uithalen in de zestien, maar trapte recht op Proto. Wat later werd Obradovic aangespeeld in de baklijn van Anderlecht, hij lobde Proto, maar Mbemba was op tijd terug gekeerd. Op slag van rust moest diezelfde Mbemba vroegtijdig het veld verlaten na een blessure aan de dij. Hierdoor mocht Rolando zijn competitiedebuut maken. Deze wissel was de laatste noemenswaardige gebeurtenis in een spektakelarme eerste helft.

Hasi zag dat het anders moest in de tweede periode en bracht met Cyriac een aanvaller voor een verdediger, namelijk N'Sakala. Deze wissel leek meteen te lonen. Een goede vrije trap van Dendoncker werd gepareerd door Biebauw. Op de corner die daarop volgde moest de KVM-doelman opnieuw alles uit de kast halen na een stevige kopbal van Cyriac. Door de aanvallende intenties kwamen er wel gaatjes in de Anderlecht-defensie. Claes werd de diepte ingestuurd door Obradovic en kon alleen op doel af gaan. Maar de middenvelder wou het te mooi en ging compleet de mist in bij zijn afwerking. Anderlecht kwam zo met de schrik vrij en kreeg wat later zelf een reuzenkans. Dendoncker liet goed lopen voor Cyriac, die zijn verdediger uitschakelde. Als hij de bal op Mitrovic legde was het altijd goal, maar de Ivoriaan ging zelf zijn kans. Biebauw pakte opnieuw uit met een belangrijke redding. Na een zoveelste trap op de enkels, moest Conté het veld geblesseerd verlaten. Tielemans kwam hem vervangen en moest het spel gaan verdelen. Met nog een kwartiertje op de klok werd Acheampong de zestien ingestuurd en meteen neergehaald door Paulussen. Iedereen in het stadion had strafschop gezien. Iedereen behalve scheidsrechter Lardot, die een corner toekende. Na die corner kwam de bal tot bij Mitrovic, die kon uithalen. Zijn schot spatte uiteen op de lat. Wat volgde was een heet standje voor het doel van Biebauw, maar KVM maakte het gevaar onschadelijk. Voorlopig toch, want wat later werd Mitrovic opnieuw gezocht. Dit keer kon hij zijn kopbal wel goed plaatsen en liet hij Biebauw zonder verhaal. Met zijn vijfde doelpunt van het seizoen met het hoofd zette hij Anderlecht op voorsprong. Paars-Wit leek de wedstrijd rustig uit te spelen, maar in de extra tijd volgde dan toch de anticlimax. De Witte was mee opgerukt, won zijn zoveelste luchtduel en verlengde tot bij Veselinovic. Die bezorgde zijn ex-ploeg in de extra tijd het deksel op de neus.

Goals: 78' Mitrovic (1-0), 93' Veselinovic (1-1)
Anderlecht: Proto, N'Sakala (46' Cyriac), Deschacht, Mbemba (44' Rolando), Colin, Acheampong, Dendoncker, Defour, Conté (69' Tielemans), Najar, Mitrovic
Mechelen: Biebauw, Kosanovic, De Witte, Cocalic, Obradovic, Cissé, Van Damme (85' Veselinovic), Paulussen, Claes, Hanni (89' Wolski), Verdier (56' Naessens)
Gele kaarten: 16' Hanni, 40' Cocalic, 46' Acheampong, 65' Van Damme
Scheidsrechter: Jonathan Lardot
Toeschouwers: 21.000

jupilerproleague mechelen

Anderlecht speelt zijn beste match maar verliest wel opnieuw
Bayern-fans protesteren tegen "geldwolven" Anderlecht
Youth League: Anderlecht en Bayern delen de punten
Van Damme bezit 15 procent van Anderlecht
Kums: "Ik en Weiler hadden een andere voetbalvisie"
Uros Spajic: "Boakye is sterk, snel en doelgericht, ik zou hem aanraden"
Uros Spajic: "Wie zwaar verliest moet boos zijn op zichzelf"
Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht

Meer nieuws...