Stad beslist in maart wie stadion mag bouwen

Op het Brusselse stadhuis zijn maandag de finale dossiers aangekomen van de drie consortia die het nieuwe stadion op Parking C willen bouwen. In de loop van volgende maand duidt het schepencollege de winnaar aan. Dat gebeurt na advies van onder meer de bouwmeester.Er zijn nog steeds drie kandidaten om de nieuwe voetbaltempel op Parking C te bouwen. Een eerste consortium bestaat uit Ghelamco, dat het nieuwe stadion van AA Gent bouwde en het Nederlandse BAM. Hun ontwerp, de Brussels Arena Maximus, komt van het architectenbureau Jaspers-Eyers.


Daarnaast is ook de Belgische bouwreus Besix kandidaat, met een ontwerp van Bontinck Architecture and Engineering. Het derde consortium bestaat uit de bouwgroep Denys en enkele internationale partners waaronder het Spaanse architectenbureau Estudio Lamela.


De drie gegadigden hebben maandag hun best and final offer overgemaakt aan de Stad. Die wil de laureaat al in de loop van volgende maand aanduiden. Het moet immers snel gaan. Het stadion moet af zijn tegen de zomer van 2018. Dat is de eis van de Europese voetbalbond in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal in 2020.


De definitieve beslissing ligt bij het voltallige schepencollege, maar er komt wel een adviescommisie met onder meer kersvers Brussels bouwmeester Kristiaan Borret.

"Voor ons is vooral het businessplan belangrijk", zegt schepen van Sport Alain Courtois (MR) aan tv brussel. "Het project moet immers rendabel zijn. Daarnaast kijken we heel erg naar de mobiliteit. Er moeten 10.000 parkeerplaatsen beschikbaar blijven, ook tijdens de werken, voor beurzen zoals het Autosalon en Batibouw."
Volgens Brussel schepen van Sport Alain Courtois wordt volgend jaar de eerste steen gelegd.

De bouw van een nieuw stadion op Parking C kost meer dan 300 miljoen euro, maar dat geld moet van de privésector komen. Na het EK zou Sporting Anderlecht in het stadion zijn thuiswedstrijden gaan afwerken.

Brusselnieuws

eurostadion kbvb rsca

Anderlecht zal dit weekend 'Jean Plaskie' eren
Frutos: "Bij Waasland-Beveren spelen ze goed voetbal en halen resultaten"
Dierick Christof fluit Waasland-Beveren-RSC Anderlecht
Spajic en Obradovic opgeroepen voor Servië
Duits topclubs volgen Dendoncker
Assistent Sesa verdraait de waarheid
Anderlecht betaalde 1 miljoen euro voor Thelin
Filip De Wilde: "Roef kan volgend jaar weer op hoger niveau keepen"
Bruno: "Dit systeem van Frutos is modern voetbal"
Hanni terug speelklaar voor duel tegen Waasland-Beveren
Clasico in Beker van België
Onyekuru: "Frutos zei; speel je spel en dan komt het goed"
Kara opgeroepen voor Senegal
Lichte blessure Hanni
Frutos: "Spelers hebben boodschap begrepen, maar we moeten nog hard werken"

Meer nieuws...