Stad beslist in maart wie stadion mag bouwen

Op het Brusselse stadhuis zijn maandag de finale dossiers aangekomen van de drie consortia die het nieuwe stadion op Parking C willen bouwen. In de loop van volgende maand duidt het schepencollege de winnaar aan. Dat gebeurt na advies van onder meer de bouwmeester.Er zijn nog steeds drie kandidaten om de nieuwe voetbaltempel op Parking C te bouwen. Een eerste consortium bestaat uit Ghelamco, dat het nieuwe stadion van AA Gent bouwde en het Nederlandse BAM. Hun ontwerp, de Brussels Arena Maximus, komt van het architectenbureau Jaspers-Eyers.


Daarnaast is ook de Belgische bouwreus Besix kandidaat, met een ontwerp van Bontinck Architecture and Engineering. Het derde consortium bestaat uit de bouwgroep Denys en enkele internationale partners waaronder het Spaanse architectenbureau Estudio Lamela.


De drie gegadigden hebben maandag hun best and final offer overgemaakt aan de Stad. Die wil de laureaat al in de loop van volgende maand aanduiden. Het moet immers snel gaan. Het stadion moet af zijn tegen de zomer van 2018. Dat is de eis van de Europese voetbalbond in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal in 2020.


De definitieve beslissing ligt bij het voltallige schepencollege, maar er komt wel een adviescommisie met onder meer kersvers Brussels bouwmeester Kristiaan Borret.

"Voor ons is vooral het businessplan belangrijk", zegt schepen van Sport Alain Courtois (MR) aan tv brussel. "Het project moet immers rendabel zijn. Daarnaast kijken we heel erg naar de mobiliteit. Er moeten 10.000 parkeerplaatsen beschikbaar blijven, ook tijdens de werken, voor beurzen zoals het Autosalon en Batibouw."
Volgens Brussel schepen van Sport Alain Courtois wordt volgend jaar de eerste steen gelegd.

De bouw van een nieuw stadion op Parking C kost meer dan 300 miljoen euro, maar dat geld moet van de privésector komen. Na het EK zou Sporting Anderlecht in het stadion zijn thuiswedstrijden gaan afwerken.

Brusselnieuws

eurostadion kbvb rsca

Kums: "We moeten blijven winnen"
Hanni: "Je moet de keuzes van de coach aanvaarden, maar je moet altijd klaar zijn"
Alisher Oesmanov: "Nog geen beslissing genomen over Anderlecht"
Vanhaezebrouck: "Dit Moeskroen is moeilijk te bekampen"
Emilio Ferrera wordt trainer van de beloften
Anderlecht wint moeizaam tegen Moeskroen
Vanden Stock: "Ik ga niet meer commentaar geven"
Beloften blijven ongeslagen!
Anderlecht: "De club bestudeert de voorstellen minutieus"
Bekerduel tegen Standard is volledig uitverkocht!
Het einde van een tijdperk bij Anderlecht
Anderlecht gaat voor spits Rode Ster Belgrado
Het duo Wouter Vandenhaute - Paul Gheysens willen Anderlecht overnemen
Dames: Anderlecht haalt verschroeiend uit in clasico
Vanhaezebrouck: "Zowel Dendoncker als Onyekuru moet vechten om erbij te zijn op het WK"

Meer nieuws...