Anderlecht in extremis naar puntje

Anderlecht en Lokeren hebben 1-1 gelijk gespeeld. Het zag er lang naar uit dat de bezoekers gingen winnen, maar Cyriac maakte in de extra tijd gelijk.

In vergelijking met de wedstrijd op Kortrijk, voerde Besnik Hasi enkele veranderingen door in zijn basiself voor deze heruitgave van de kampioenenmatch van vorig seizoen. De grootste verrassing was de aanwezigheid van Michael Heylen centraal achterin. Deschacht ging terug op de linksback spelen, in de rug van Acheampong. Op rechts maakte Vanden Borre zijn rentree, Najar schoof een rij naar voren. In de spits moest Mitrovic zijn plan alleen weten te trekken. Peter Maes kon geen beroep doen op een geblesseerde Nill De Pauw. Hij posteerde Leye op rechts en Dutra centraal. Voor de rest was het uitkijken naar Ayanda Patosi, die zijn goede vorm woensdag tegen Charleroi etaleerde. Beide ploegen wouden wel voetballen, maar echt grote kansen bleven uit in het begin van de wedstrijd. De thuisploeg rekende vooral op de snelheid van Acheampong als aanvallend wapen. Die maakte een paar goede acties en kreeg de bal enkele keren voor doel. Ook Najar trapte enkele goede voorzetten, maar telkens was daar een sterk Scholz om de bal te keren. Beide ploegen stonden in balverlies zeer goed gepositioneerd, het was dus erg moeilijk om een gaatje te vinden. Op het halfuur toonde Anderlecht zich nog eens gevaarlijk. Mitrovic kaatste goed tot bij Acheampong. Die zette voor, Najar kwam net te laat. Even later opnieuw Acheampong, nu met een uithaal. De bal ging voorlangs. Door het sterke verdedigende positiespel leek de eerste helft op 0-0 te eindigen, maar dat was buiten Junior Dutra gerekend. Een lange bal werd terug gekopt door Leye. Dutra controleerde de bal en haalde uit. Zijn schot ging via de paal binnen, goede voor de vierde competitietreffer van de Braziliaan. Als of de tegentreffer nog geen pech genoeg was, zag Anderlecht even later Steven Defour uitvallen. De middenvelder voelde pijn aan de kuit en gaf al snel aan dat hij niet meer verder kon. Conté was zijn vervanger, waardoor Praet een lijn naar achter werd getrokken. Maar de blessure was vooral slecht nieuws met oog op de Champions League-verplaatsing naar Arsenal.

De tweede helft begon aan een hoog tempo. Dutra kon alleen op doel afgaan, maar Proto was goed uitgekomen. Het was niet lang wachten op een antwoord van Anderlecht. Odoi moest enkele keren op de goede plaats staan om een voorzet onschadelijk te maken. Praet trapte tot twee keer toe net naast. Maar opnieuw bleven echt grote kansen uit en dus besloot Hasi om in te grijpen. Hij koos volop voor de aanval en bracht Cyriac in plaats van Heylen. De Ivoriaanse spits liet zich meteen opvallen met een schot, weliswaar recht op zijn landgenoot Copa. Daarna werd de sfeer wat grimmiger en vielen er aan beide zijden veel kleine overtredingen te noteren. Het tempo viel zo uit de wedstrijd, alles in voordeel van Lokeren. Mitrovic kreeg nog een uitstekende kopkans, maar zijn bal viel recht in de armen van Copa. Anderlecht leek op weg naar een nieuwe verliespartij, maar in de extra tijd viel dan toch de gelijkmaker. Vanden Borre schilderde de bal op het hoofd van Cyriac. Die kopte snoeihard voorbij Copa. De wedstrijd eindigde zo op 1-1, misschien wel de meest correcte score over de volledige 90 minuten.

Goals: 33' Dutra (0-1), 91' Cyriac (1-1)
Anderlecht: Proto, Deschacht, Heylen (56' Cyriac), Mbemba, Vanden Borre, Acheampong, Tielemans, Praet (86' Kawaya), Defour (43' Conté), Najar, Mitrovic
Lokeren: Copa, Odoi, Scholz, Maric, Galitsios, Patosi (90' Mertens), Overmeire, Vanaken, Persoons, Leye (94' Abdurahimi), Dutra (84' Ngolok)
Gele kaarten: 70' Persoons, 72' Scholz
Scheidsrechter: Joeri Van De Velde
Toeschouwers: 25.361

Jupilerproleague.be

lokeren jupilerproleague

Olivier Deschacht: "We moeten ambitieus zijn, we moeten winnen morgen"
Frutos: "Op Anderlecht moet je altijd winnen, maar ik heb een goed gevoel"
Obradovic twijfelachtig voor duel tegen Celtic
Van Holsbeeck: "Klasse van Vanhaezebrouck, maar wij staan helemaal achter Frutos"
Daniël Van Buyten op bezoek in Neerpede
Teodorczyk, Kara en Obradovic speelklaar
Boeckx wellicht terug op bank tegen Celtic
Anderlecht ziet volgende zomer vier spelers vertrekken
Bij winst tegen Celtic 40.000 euro voor elke speler
Beric: "In de box kan ik best gevaarlijk zijn"
Van Holsbeeck draait zijn kar: "Frutos krijgt voluit zijn kans en als hij blijft winnen.."
Frutos: "Sowah speelde een goede wedstrijd"
Teodorczyk twijfelachtig Obradovic en Kara fit tegen Celtic
Peter Vandenbempt: "Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren"
Hadden Dury en Van Holsbeeck enkel gesprek over jonkies?

Meer nieuws...