Standard pakt de drie punten in het Astridpark

Standard is erin geslaagd Anderlecht haar eerste competitienederlaag toe te dienen. Teixeira en Mpoku scoorden in de slotfase van een teleurstellende wedstrijd.

In vergelijking met de Europese midweek-wedstrijden waren er enkele wijzigingen in de opstelling aan beide zijden. Bij de thuisploeg was er geen plaats voor Mitrovic in de basis, Suarez en Cyriac vormden het aanvallende duo. Kabasele kwam dan weer in de ploeg voor Conté. Anthony Vanden Borre was de grote afwezige, hij kreeg rust en zat niet in de kern. Bij Standard deden ze zonder hun kapitein. Jelle Van Damme had te veel last aan de enkel, hij werd vervangen door de Portugees Darwin Andrade. Ook Enoh was niet fit, Jeff Louis moest voor meer diepgang zorgen. Na vijf minuten was er een eerste keer opschudding. Mujangi-Bia maakte een dribbel in de zestien en bediende De Camargo. Die werkte koel af, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens handspel van Bia. Uit de herhaling bleek dat het Praet was die de bal met de hand beroerde, Anderlecht kwam zo goed weg. Standard was het best aan de wedstrijd begonnen, maar na tien minuten nam de thuisploeg het overwicht over. Cyriac kon zijn hoofd tegen bal zetten na een hoekschop, de krachtige kopbal vloog naast. Anderlecht eiste de bal op, terwijl Standard een dubbele muur optrok en mikte op de counter. Hierdoor werd de eerste helft afgewerkt aan een laag tempo, al hadden de zware Europese matchen natuurlijk ook hun invloed. Louis toonde zich de gevaarlijkste man bij de bezoekers, maar had in zijn enthousiasme wel een tweede gele kaart verdiend en na een fout op Defour. Gumienny toonde zich erg mild. Paars-Wit was aanvallend veruit de betere, al kwam het gevaar er vooral na corners en afstandsschoten. Zo liet Tielemans zich enkele keren opmerken, maar een doelpunt viel er niet in de eerste helft.

Ook in de tweede helft was er niet meteen beterschap te bespeuren. Standard toonde zich zowaar nog eens gevaarlijk. Mpoku dropte de bal in de zestien, waar Louis uit het niets op dook. De Haïtiaan besloot op Proto. Op het uur kon Hasi het niet meer aanzien en greep in. Conté en Mitrovic kwamen Kabasele en Cyriac vervangen. Maar ook zij konden het niveau van de wedstrijd niet opkrikken. Beide ploegen leden enorm veel balverlies, de slordigheden stapelden zich op. De wedstrijd leek af te stevenen op 0-0, maar twaalf minuten voor tijd kreeg Standard een vrije trap op de rand van de zestien. Mpoku behield het overzicht en zag een vrijstaande Ciman. Die verlengde tot bij Teixeira, de Portugees opende zo alsnog de score. Anderlecht moest komen, maar bleef inspiratieloos voetballen. Standard had vernieuwde moed en bleef verder counteren. Mpoku begon een dribbel in de zestien en leek gewoon wat tijd te willen rekken. Maar plots haalde de winger uit en liet Proto geen verhaal. Standard won zo na een slechte wedstrijd. Het contrast met vorige week kon niet groter voor de Rouches. Anderlecht leed dan weer haar eerste competitienederlaag van het seizoen. Goed voor de tweede opdoffer in één week tijd, na het jammerlijke verlies tegen Arsenal. Lang tijd om over het resultaat na te denken hebben beide ploegen niet, woensdag komen ze allebei opnieuw in actie tijdens de dertiende speeldag van de Jupiler Pro League.

Goals: 79' Teixeira (0-1), 89' M'Poku (0-2)
Anderlecht: Proto, Acheampong, Deschacht, Mbemba, Najar, Suarez, Tielemans, Defour, Praet, Kabasele (61' Conté), Cyriac (61' Mitrovic)
Standard: Thuram, Andrade, Ciman, Teixeira, Milec, Mujangi Bia (68' Ono), Trebel (71' De Sart), Faty, M'Poku, Louis (87' Watt), de Camargo
Gele kaarten: 23' Louis, 70' Teixeira, 83' Suarez
Scheidsrechter: Serge Gumienny
Toeschouwers: 21.000

jupilerproleague standard

Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen
Bayern zonder enkele grote namen
Jan Mulder: "Slechts 100 miljoen voor een club als Anderlecht? Dat is al te gortig"
Anderlecht ontkent problemen Emilio Ferrera

Meer nieuws...