Van Himst: "Stel beste ploeg op tegen Zuid-Korea"

Paul Van Himst (70) heeft een déjà vu. De oud-bondscoach ziet in België-Saudi-Arabië in '94 ook de vergelijking met de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Zuid-Korea. "België moet echt met zijn beste elftal, met zijn titularissen en dan zeker met de toppers, beginnen en niet alles op zijn kop zetten", raadt hij Marc Wilmots aan.


Paul Van Himst was bondscoach van de nationale ploeg op het WK van 1994 in de Verenigde Staten. "De situatie is bijna identiek: wij hadden aan één punt ­genoeg om groepswinnaar te worden", doet hij zijn verhaal in Het Nieuwsblad. "Net zoals nu zouden we Duitsland ontlopen. En Saudi-Arabië is ongeveer van hetzelfde zwakke niveau als Zuid-Korea. We ­waren er allemaal van overtuigd dat het geen probleem kon zijn, dat we ons al konden voorbereiden op de volgende ronde, tegen Ierland."


Van Himst liet drie titularissen rusten: Grün, Emmers en Weber. Een vergissing met grote gevolgen. Na vijf minuten slalomde Saeed Al-Owairan door de Belgische verdediging: 0-1. België scoorde niet meer tegen - Marc Wilmots liet kansen liggen - en ging er in de achtste finales uit tegen Duitsland.Van Himst: "Achteraf gezien is het natuurlijk makkelijk praten, maar eerlijk: ik had dat niet mogen doen."
Paul Van Himst raadt zijn oud-speler Marc Wilmots dan ook ten stelligste af morgen niet met zijn beste ploeg te spelen tegen Zuid-Korea.
"Pas op, er is wel één groot verschil: Marc beschikt over een veel sterkere bank", weet Van Himst ook. "Tegen Algerije en Rusland bleek dat het geen verschil uitmaakt als je er een paar wisselt. Integendeel, de invallers maakten het verschil. Toch zou ik het niet doen. Hij moet echt met zijn beste elftal, met zijn titularissen en dan zeker met de toppers, beginnen. En niet alles op zijn kop zetten. Dan kan je nog altijd wisselen. Het voetbal was tot nu toe ook niet denderend, de resultaten zijn er vooral dankzij de goede ­organisatie en die paar flitsen van een paar mannen. Dit is de perfecte gelegenheid om met je basisploeg eens een goeie match neer te zetten, de hoofden leeg te maken, vertrouwen op te doen."

Sporza

vanhimst derodeduivels kbvb

Dominique Baeyens geeft Hein Vanhaezebrouck advies
Gerkens: "Alleen door samen te werken geraken we hier uit"
Boze RSCA-fans wachten spelers op in Neerpede
De RSCA-dames doen wel wat ze moeten doen 'winnen'
Vanhaezebrouck: "Ik kan supporters begrijpen"
Anderlecht blijft ook op Stayen in hetzelfde bedje doodziek
Anderlecht-fans leggen match 10 minuten stil met vuurwerk
Peter Vandenbempt: "Spelers vielen achterover van verbazing, ze wisten van niets"
Kara fit voor Play-Offs
Deschacht wil gesprek met Coucke
Verboomen fluit STVV - Anderlecht
Zeven beloften in selectie tegen STVV
Geen Markovic en Trebel tegen STVV
Deschacht meldde zich ziek
Vanhaezebrouck: "De spelersgroep steunt me nog"

Meer nieuws...