Van Holsbeeck: "Anthony Vanden Borre zonder twijfel mijn mooiste transfer"

Zeven titels in elf seizoenen. Dat speelde zelfs Mister Michel Verschueren niet klaar. Dus mag Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck (59) zich op de borst kloppen, zeker nadat paarswit dit seizoen op miraculeuze wijze de landstitel veroverde. “Al voelde ik in crisistijden dat er nog weinig mensen in me geloofden.”


Het zijn drukke tijden voor Herman Van Holsbeeck. Sinds het behalen van de titel holt hij van de ene huldiging naar de andere terwijl hij tegelijkertijd al aan het volgende seizoen denkt. Tussendoor moest de Anderlecht-manager ook nog eens champagne zuipen in discotheek Carré. En toch neemt hij erg uitgebreid de tijd om met ons nog één keer terug te blikken op een memorabel seizoen. Toen de titel binnen was, kreeg u van voorzitter Roger Vanden Stock een wel erg mooi compliment: ‘Dit is de titel van Herman’, zei hij aan de pers. 

“Dat deed mij enorm veel plezier." zegt Van Holsbeeck. "Een carrière in het voetbal wordt meestal bepaald door de mensen die boven je staan. Ik haalde al zeven titels binnen met Anderlecht, maar maakte ook al tien crisissen mee. Toch wist ik me altijd gesteund door de voorzitter. De fandag in 2011 was het moeilijkste moment uit mijn carrière. We hadden het seizoen als derde afgesloten en ik werd die dag door 15.000 supporters uitgejouwd. Ik liep lijkbleek naar mijn bureau en was er ziek van. Even later kwam de voorzitter langs: ‘Ze hebben je vandaag uitgefloten, maar geloof me: dat hebben ze in het begin ook bij mij gedaan. Zolang ik voorzitter ben, zal er niemand aan jouw poten zagen. Ik heb alle vertrouwen in jouw werk.’ Toen ik die avond naar huis reed, hoorde ik nog altijd dat fluitconcert, maar tegelijkertijd wist ik me wel onvoorwaardelijk gesteund door de sterkste man van de club. Dus ik ga hier door zolang de voorzitter wil. Als hij er op een dag mee stopt, doe ik dat ook.” 


U lag onder andere onder vuur toen u tijdens de winterstop zonder succes Thorgan Hazard, Steven Defour en Michy Batshuayi probeerde in te lijven. 

“Ik word dit jaar zestig, maar leer nog elke dag bij. In die transferperiode heb ik twee grote fouten gemaakt. Ten eerste had nooit openlijk de namen mogen noemen van de spelers die ik wilde én ten tweede had ik nooit openlijk over ‘plan-A’ en ‘plan-B’ mogen spreken. »Bij Anderlecht kan elk woord zich tegen je keren. Eigenlijk moet ik zo veel mogelijk rond de pot draaien, want als ik iets concreets zeg en het pakt anders uit, ben ik de pineut.” Bij de transfer van Anthony Vanden Borre was u alleszins níét de pineut. Hij kostte niks en is nu opnieuw Rode Duivel. 

“Dat was zonder twijfel mijn mooiste transfer tot dusver. Anthony Vanden Borre heeft op zijn 25e al een lange weg afgelegd. Op zijn 17e werd hem een gouden toekomst voorspeld, te vergelijken met die van Vincent Kompany. Maar zijn familie was niet rijp genoeg om hem te wapenen tegen diens nieuwe vedettenstatus. Destijds vloog ik nog met Anthony naar Italië, waar ik hem voor vier miljoen euro aan Fiorentina verkocht. Het viel mij dan ook erg zwaar om hem jaren later voor de deur van mijn privéwoonst te zien staan. Ik werd er stil van. In het salon tegenover mij zat slechts een schim van de fiere kerel die ik ooit had gekend. ‘Meneer, ik ben geen voetballer meer, maar wil je mij alsjeblief nog één kans geven?’ smeekte hij me. Wat doe je dan als man van zestig? Toen Anthony weg was, heb ik mijn vrouw om haar mening gevraagd. ‘Die jongen is op de dool. Geef hem die kans.’ De volgende dag heb ik hem gebeld: ‘Ik ga je goed laten omkaderen, je luistert naar alles wat wij je zeggen én je begint morgen al te trainen. Gedurende zes maanden krijg je een nettoloon van 1.000 euro.’ Hij ging onmiddellijk akkoord. Als hij toen één euro meer had gevraagd, had ik hem wandelen gestuurd. 
»Nu Anthony mee mag naar het WK ben ik trots op hem én mezelf. Uiteindelijk heb ik een jonge kerel een kans gegeven die hij met beide handen gegrepen heeft.”bron:p-magazine.be

vanholsbeeck vandenborre

Azevedo-Janelas wekt Franse belangstelling
Jong RSCA talent tekent tot 2019
Kicker: "Bibberzege voor Bayern"
Trebel onzeker voor duel tegen Kortrijk
Deschacht en Coorevits zijn in het geheim getrouwd
Marc Degryse: "Aanpak Hein Vanhaezebrouck verdiende lof en respect"
Jupp Heynckes: "Zonder onze doelman was de score heel anders geweest"
Anderlecht was weer Anderlecht in het Astridpark
Trebel: “We spelen heel goed, maar we pakken alweer geen punten”
Gerkens: "Jammer dat de ref niet floot"
Vanhaezebrouck: "De scheids fluit bewust geen penalty, héél jammer"
René Weiler: "Ik heb mijn doelen bereikt bij Anderlecht"
Peter Vandenbempt: "Drie keer alleen voor de keeper en niet scoren, zo kun je niet winnen."
Sels: "Na de 1-1 dachten we dat we wedstrijd nog konden winnen"
Kums: "Niet enkel op Teo schieten"

Meer nieuws...