Anderlecht efficiŽntste ploeg van play-offs

EfficiŽntie was in play-off I veel belangrijker dan balbezit. Dat is de conclusie van een studie door KUL-onderzoekers Jan Van Haaren en Tim Op De Beeck van DTAI Sports Analytics Lab.


Kampioen Anderlecht had op na Standard na het minst balbezit, maar was enorm efficiŽnt door liefst 57 procent van zijn schoten op doel om te zetten in een doelpunt. Het deed het daarmee het best van allemaal. 
Standard had dan wel het minste balbezit, maar ondernam van alle ploegen wel de meeste schoten op doel per procent balbezit. De Luikenaars waren dan weer het minst efficiŽnt in het omzetten van schoten op doel. Het deed het ook op dat vlak overigens veel minder goed dan in de reguliere competitie. 


Volgens de onderzoekers blijkt uit de verzamelde data duidelijk de gewijzigde speelstijl van Anderlecht sinds Besnik Hasi het roer overnam. De ploeg speelde georganiseerder en schakelde snel om van verdediging naar aanval. 
Qua dominantie tuimelde Anderlecht van de eerste plaats in de reguliere competitie echter naar de voorlaatste plaats, inzake balbezit ging het van twee naar vijf. Opmerkelijk was ook de stijging van het aantal gele kaarten die de Brusselaars per overtreding incasseerden. 


In vergelijking met de reguliere competitie kende Club Brugge in de play-offs een grote terugval inzake het aantal schoten op doel per procent balbezit. De ploeg scoorde wel meer doelpunten per doelpoging en eindigde op dat vlak net achter Anderlecht. Ook Zulte Waregem schoot in de play-offs opmerkelijk minder op doel dan in de reguliere competitie.

Jupilerproleague.be

playoffs rsca

Kicker: "Bibberzege voor Bayern"
Trebel onzeker voor duel tegen Kortrijk
Deschacht en Coorevits zijn in het geheim getrouwd
Marc Degryse: "Aanpak Hein Vanhaezebrouck verdiende lof en respect"
Jupp Heynckes: "Zonder onze doelman was de score heel anders geweest"
Anderlecht was weer Anderlecht in het Astridpark
Trebel: ďWe spelen heel goed, maar we pakken alweer geen puntenĒ
Gerkens: "Jammer dat de ref niet floot"
Vanhaezebrouck: "De scheids fluit bewust geen penalty, hťťl jammer"
Renť Weiler: "Ik heb mijn doelen bereikt bij Anderlecht"
Peter Vandenbempt: "Drie keer alleen voor de keeper en niet scoren, zo kun je niet winnen."
Sels: "Na de 1-1 dachten we dat we wedstrijd nog konden winnen"
Kums: "Niet enkel op Teo schieten"
Hein Vanhaezebrouck: "EfficiŽntie in de Champions League heel belangrijk"
Anderlecht speelt zijn beste match maar verliest wel opnieuw

Meer nieuws...