Anderlecht pakt zijn 33e landstitel

Anderlecht (51 punten) is na de 3-1 overwinning tegen Lokeren voor de 33e keer in zijn bestaan landskampioen, met twee punten meer dan Standard (49 punten) en drie punten meer dan Club Brugge (48 punten). Wie dat nog had voorspeld na de eerste speeldag in play-off I toen paars-wit liefst acht punten moest toestaan op leider Standard, is een heuse kei. Maar kijk, negen wedstrijden later, pronkt paars-wit onverhoopt aan de top van de rangschikking, voor het derde jaar op rij. Pieken op het juiste moment, heet dat. Club Brugge schoot zichzelf in de voet, Zulte Waregem bleek op de beslissende momenten een maatje te klein en de motor van Standard sputterde al op het einde van de reguliere competitie.

Vanwaar dan die plotse ommekeer? Op 10 maart werd John van den Brom ontslagen bij de zieltogende recordkampioen dat net had verloren op het veld van Oud-Heverlee Leuven, het dood vogeltje dat nu (tevergeefs) spartelt om via de eindronde met de tweedeklassers in de Jupiler Pro League te blijven. Assistent Besnik Hasi nam over en gaf de ploeg een (nieuw) gezicht: standvastigheid en herkenbaar en duidelijk voetbal, met jongens die op hun beste positie (Kouyaté!) kwamen te staan, grinta toonden en voor elkaar door het vuur gingen. Chapeau Besnik, die ook zijn gewezen kompaan John van den Brom, die Anderlecht feliciteerde, in de hulde betrok. "Dit is ook een titel voor hem."

Sinds de intrede van Hasi net voor aanvang van play-off I verloren de Brusselaars amper twee keer: op de openingsspeeldag van Standard en op speeldag vijf in Genk. Zeven keer werd er in deze keurgroep gewonnen. Ja, dan ben je gewoon de beste ploeg van het land en verdien je de oppergaai. Volgend seizoen zien ze opnieuw minstens 3 Champions League-toppers aan het werk in eigen gouw.

Goals: 19' Mitrovic (1-0), 56' Harbaoui (1-1, penalty), 59' Mbemba (2-1), 67' Praet (3-1)
Anderlecht: Proto (26' Kaminski), Deschacht, Nuytinck, Mbemba, Vanden Borre, Praet (84' Acheampong), Tielemans, Kouyaté, Najar, Mitrovic, Bruno (59' Gillet)
Lokeren: Verhulst, Mertens, Scholz, Maric, Odoi, Remacle (68' Dutra), Overmeire, Vanaken (82' Trompet), Persoons, De Pauw (74' Patosi), Harbaoui
Gele kaarten: 22' De Pauw, 33' Harbaoui, 43' Bruno, 65' Deschacht
Rode kaarten: 54' Vanden Borre, 57' Persoons
Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Sporza

lokeren jupilerproleague playoffs

Dendoncker: "We moeten uitgaan van de eigen sterkte"
Vanhaezebrouck: "We gaan alles geven om de laatste strohalm te grijpen"
Gerkens en Kara fit, Obradovic nog ziek
Beric na winterstop wellicht terug naar Frankrijk
Philippe Albert: "Stanciu heeft een reeks matchen nodig"
Sels: "Als Anderlecht mij wil houden ga ik luisteren"
Makelaar Stanciu: "Op 5 december laatste gesprek over zijn toekomst"
Geen Obradovic, noch Stanciu op training bij Anderlecht
René Weiler analist voor Sky bij Anderlecht - Bayern
Kara kampt met artrose aan de knie
Najar pas na winterstop terug in actie
Anderlecht praat met Bracelona over Vermaelen
Bayern zonder enkele grote namen
Jan Mulder: "Slechts 100 miljoen voor een club als Anderlecht? Dat is al te gortig"
Anderlecht ontkent problemen Emilio Ferrera

Meer nieuws...