Anderlecht pakt zijn 33e landstitel

Anderlecht (51 punten) is na de 3-1 overwinning tegen Lokeren voor de 33e keer in zijn bestaan landskampioen, met twee punten meer dan Standard (49 punten) en drie punten meer dan Club Brugge (48 punten). Wie dat nog had voorspeld na de eerste speeldag in play-off I toen paars-wit liefst acht punten moest toestaan op leider Standard, is een heuse kei. Maar kijk, negen wedstrijden later, pronkt paars-wit onverhoopt aan de top van de rangschikking, voor het derde jaar op rij. Pieken op het juiste moment, heet dat. Club Brugge schoot zichzelf in de voet, Zulte Waregem bleek op de beslissende momenten een maatje te klein en de motor van Standard sputterde al op het einde van de reguliere competitie.

Vanwaar dan die plotse ommekeer? Op 10 maart werd John van den Brom ontslagen bij de zieltogende recordkampioen dat net had verloren op het veld van Oud-Heverlee Leuven, het dood vogeltje dat nu (tevergeefs) spartelt om via de eindronde met de tweedeklassers in de Jupiler Pro League te blijven. Assistent Besnik Hasi nam over en gaf de ploeg een (nieuw) gezicht: standvastigheid en herkenbaar en duidelijk voetbal, met jongens die op hun beste positie (Kouyaté!) kwamen te staan, grinta toonden en voor elkaar door het vuur gingen. Chapeau Besnik, die ook zijn gewezen kompaan John van den Brom, die Anderlecht feliciteerde, in de hulde betrok. "Dit is ook een titel voor hem."

Sinds de intrede van Hasi net voor aanvang van play-off I verloren de Brusselaars amper twee keer: op de openingsspeeldag van Standard en op speeldag vijf in Genk. Zeven keer werd er in deze keurgroep gewonnen. Ja, dan ben je gewoon de beste ploeg van het land en verdien je de oppergaai. Volgend seizoen zien ze opnieuw minstens 3 Champions League-toppers aan het werk in eigen gouw.

Goals: 19' Mitrovic (1-0), 56' Harbaoui (1-1, penalty), 59' Mbemba (2-1), 67' Praet (3-1)
Anderlecht: Proto (26' Kaminski), Deschacht, Nuytinck, Mbemba, Vanden Borre, Praet (84' Acheampong), Tielemans, Kouyaté, Najar, Mitrovic, Bruno (59' Gillet)
Lokeren: Verhulst, Mertens, Scholz, Maric, Odoi, Remacle (68' Dutra), Overmeire, Vanaken (82' Trompet), Persoons, De Pauw (74' Patosi), Harbaoui
Gele kaarten: 22' De Pauw, 33' Harbaoui, 43' Bruno, 65' Deschacht
Rode kaarten: 54' Vanden Borre, 57' Persoons
Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Sporza

lokeren jupilerproleague playoffs

Van Holsbeeck draait zijn kar: "Frutos krijgt voluit zijn kans en als hij blijft winnen.."
Frutos: "Sowah speelde een goede wedstrijd"
Teodorczyk twijfelachtig Obradovic en Kara fit tegen Celtic
Peter Vandenbempt: "Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren"
Hadden Dury en Van Holsbeeck enkel gesprek over jonkies?
Extra 300 tickets voor Champions League duel tegen Celtic
Francky Dury ook in beeld bij Anderlecht
Spajic: "Dankzij Boeckx keren we terug naar Brussel met drie punten"
Gerkens: "Mooi dat we scoren uit een standaardsituatie"
Winst dankzij Frank Boeckx
Frutos: "Zeges nodig om weer vertrouwen te krijgen"
Celtic tankt in Old Firm vertrouwen voor CL-clash met Anderlecht
Anderlecht wint en dankt Boeckx
Christophe Galtier: "De interesse van Anderlecht is iets wat respect verdient"
Frank Acheampong scoort en wint van Witsel

Meer nieuws...