Van Himst: "Eddy Merckx dat is echte vriendschap"

Paul Van Himst (70) heeft enkele zware maanden achter de rug: de Gouden Schoen van de Eeuw lag zelf doodziek in het ziekenhuis en verloor zijn vrouw Arlette door kanker. "Ik zal er weer bovenop komen, maar mijn leven is totaal veranderd", praat hij voor het eerst over die beproevende periode in Het Nieuwsblad. En het Anderlecht-icoon heeft weer tijd voor voetbal: "Ik wil graag mee naar het WK."


Van Himst vertelt hoe een zware longontsteking hem in november velde. "Ik werd wakker en had de kracht niet meer om op te staan en te wandelen. Gelukkig was mijn vrouw Arlette toen nog bij mij om de dokter te waarschuwen. Zo kon ik tijdig naar het ziekenhuis. Het was op het nippertje. Ik lag elf dagen op de intensive care. Mijn toestand was echt kritiek. Ik was verzwakt en heb in totaal een maand in het ziekenhuis gelegen."


Toen het beter ging met de oud-aanvaller, ging het bergaf met zijn vrouw Arlette. Begin december stierf ze op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. "Dat was nog een serieuze klap. Gelukkig heb ik nog afscheid kunnen nemen. Drie dagen voor ze overleed, werd Arlette opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. We hebben nog wat tijd samen kunnen doorbrengen. Daar ben ik heel dankbaar voor. We waren bijna 50 jaar getrouwd. Arlette cijferde zich helemaal weg voor mijn voetbalcarriŤre. Mee dankzij haar was ik succesvol. Ons gezin was voor haar het allerbelangrijkste. Zij was de beste moeder. Ik had me geen betere vrouw kunnen voorstellen."Met zijn eigen gezondheid gaat het de goeie kant op. "Ik zal er bovenop komen. 's Ochtends ga ik al weer naar mijn koffiebranderij om er wat bureauwerk te doen en klanten te ontvangen. In de namiddag rust ik wat uit."
Al maandenlang kan Van Himst rekenen op de steun van Eddy Merckx, de Sportman van de Eeuw. "Dat is echte vriendschap. Zelfs toen ik in het ziekenhuis lag, kwamen Eddy en zijn vrouw Claudine zowat elke dag bij mij langs. En dat blijven ze volhouden. Ook al brak Eddy onlangs drie ribben toen hij zwaar viel met zijn fiets. Toch bleef hij komen."Ook het voetbal speelt weer een hoofdrol in Van Himsts leven. "Naar de eerste ploeg van Anderlecht ga ik nog niet, dat is te druk. Ik ging wel al een paar keer kijken naar mijn kleinzonen bij de jeugd van Anderlecht en Aalst."
Voor zijn ziekte werkte Van Himst voor de Belgische voetbalbond als begeleider van de sponsors van de Rode Duivels. Georges GrŁn kwam ondertussen in zijn plaats, maar Van Himst ziet nog een rol voor zichzelf weggelegd: "Ik wil graag nog bijspringen. Hele dagen alleen thuiszitten is niets voor mij. En als het enigszins kan, wil ik zelfs graag meereizen naar het WK in BraziliŽ. Dat toernooi wil ik echt niet missen. We zijn niet de beste ploeg van de wereld, maar met deze talentvolle generatie kunnen we iedereen pijn doen."


De Rode Duivels floreren, maar Anderlecht vergaat het minder goed. Vrijdag in Lier verloor het al de zevende keer dit seizoen. "Ik bekijk alles op tv. Het was een catastrofe. Iedereen wijst nu naar Herman Van Holsbeeck omdat hij geen toppers als Hazard, Defour of Batshuayi kon halen, maar hij was beperkt in financiŽle middelen. Het is trouwens niet de manager, maar de coach die de ploeg opstelt en Van den Brom lijkt de juiste formule niet te vinden. Misschien kan David Pollet helpen. Dat is een speler die het gewoon was om te knokken bij Charleroi. Hij speelt geen showmatchen."Toch gelooft Van Himst nog dat Anderlecht kampioen kan worden. "Door de halvering van de punten is dat best nog mogelijk, al zit Standard wel in de winningmood. Ik vraag me wel af of ze hun fysieke manier van voetballen nog drie maanden gaan volhouden. Het is fenomenaal wat die mannen elke week tonen."

Sporza

vanhimst

Vanhaezebrouck: "Psycholoog ook nuttig als er geen problemen zijn"
Anderlecht zet Siebe Schrijvers op verlanglijstje
Vanhaezebrouck: "Door de overname zijn middelen beperkt"
Roger Vanden Stock wordt ereburger van Anderlecht
Anderlecht zonder Obradovic, Chipciu en Boeckx naar Genk
Vanhaezebrouck: "Operatie voor Onyekuru onafwendbaar"
Vanhaezebrouck praat met Vranjes
Anderlecht volgt spits van Standard
Anderlecht volgt drie alternatieven voor Vranjes
Charleroi wil aankoopoptie Lukebakio lichten
Anderlecht plant bod op Ghanese flankaanvaller
Pieter Gerkens: "Door het play-offsysteem is alles mogelijk"
Stanciu is medisch gekeurd, Sparta Praag en RSCA praten voort
Rudi Verkempinck: "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"
UEFA-rapport: geen enkele club verdient meer aan zijn fans dan Anderlecht

Meer nieuws...