Dennis Praet te gast op studiekeuzebeurs

Zo’n 3000 Brusselse scholieren tussen 10 en 14 jaar kunnen vier dagen lang het studieaanbod in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel ontdekken. De beurs die eergisteren begon in Paleis 10 van de Brusselse Expo, krijgt vandaag het bezoek van Brussels minister Guy Vanhengel en van de Anderlechtse topvoetballer Dennis Praet, een oud-leerling van het Sint-Niklaasinstituut.



Op de studiekeuzebeurs, georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), tonen leerlingen verplegers, kappers, mecaniciens, moderne talen, wetenschappers, audiovisuele vorming en anderen aan hun jongere studiegenoten van 10 tot 14 jaar waaraan ze zich kunnen verwachten als ze later kiezen voor een studierichting uit het Algemeen (ASO), het Beroeps (BSO), het Deeltijds Beroeps- (DBSO), het Kunst (KSO), het Technisch Secundair Onderwijs (TSO) of de Leertijd. Het hoofddoel van deze kennismaking is de scholieren bij te staan bij een juiste studiekeuze.



Onder de titel ‘Ontdek je toekomst’ staan op de beurs 5 eilanden met futuristische blikvangers, zoals bv. 3D-printer en een eco-wagen. Op elk eiland worden telkens een aantal beroepen en bijhorende afstudeerrichtingen, die tot dat beroep leiden, belicht. De kinderen kunnen deelnemen aan workshops, experimenten en andere activiteiten waarbij ze de inhoud van een beroep en een bijhorend studietraject leren kennen.
Op donderdagavond, de ouderavond, komt Dennis Praet om 18u30 op bezoek. Hij liep, net als Lukaku, ook school in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, meer bepaald het Sint-Niklaasinstituut.


Ook minister Vanhengel zal aanwezig zijn. “Jongeren op tijd laten nadenken en informeren over een studie- en beroepskeuze is een absolute noodzaak”, zegt Vanhengel, voorzitter van het college van de VGC bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. “Een bewuste studiekeuze waarbij een jongere kiest voor een richting die past bij zijn interesses en mogelijkheden, zorgt voor gemotiveerde leerlingen. Alle afstudeerrichtingen (ASO, BSO, KSO, TSO) van het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel komen aan bod. Op de beurs worden vooral de toekomstmogelijkheden van opleidingen in het technisch en beroepsonderwijs in de verf gezet. Deze richtingen zijn waardevol voor de Brusselse arbeidsmarkt. Ze stomen jongeren niet enkel klaar voor jobs waar veel vraag naar is, maar bieden hen tegelijkertijd de kans om verder te studeren,” besluit minister Guy Vanhengel.


Herman Van Holsbeeck, algemeen directeur van RSC Anderlecht, onderschrijft het belang van de combinatie sport en studie voor de jonge RSCA talenten. “Dankzij de uitstekende samenwerking die we onderhouden met enkele Brusselse scholen, van beide taalgemeenschappen, kunnen onze talenten niet alleen op het voetbalveld gevormd worden, maar biedt de club hen ook de mogelijkheid om zich ook sociaal te ontwikkelen. Wie bij Anderlecht speelt kan dankzij een flexibele organisatie ook een diploma behalen van het hoger secundair onderwijs. Bovendien kan elke speler zich bekwamen in een richting die hem het beste past. Dat is een ongekende meerwaarde. Zo behaalde Romelu Lukaku een diploma in het TSO en Dennis Praet in het ASO. Sinds de invoering van de samenwerking met de verschillende scholen studeren jaarlijks tientallen jonge spelers af in het secundair onderwijs. Die doorgedreven omkadering zorgt er voor dat elke speler gewapend is voor de toekomst. Vandaag lopen er 70 talenten school in het Nederlandstalig onderwijs en 30 in het Franstalig onderwijs," aldus de algemeen manager van RSC Anderlecht.


De studiekeuzebeurs loopt van dinsdag 19 tot en met vrijdagmiddag 22 november 2013.
Ouders zijn elke dag welkom. Donderdagavond 21 november blijft de beurs extra lang open. Meer informatie vindt u op www.ontdekjetoekomst.be.

RSCA.be

praet vanholsbeeck vanhengel

Azevedo-Janelas wekt Franse belangstelling
Jong RSCA talent tekent tot 2019
Kicker: "Bibberzege voor Bayern"
Trebel onzeker voor duel tegen Kortrijk
Deschacht en Coorevits zijn in het geheim getrouwd
Marc Degryse: "Aanpak Hein Vanhaezebrouck verdiende lof en respect"
Jupp Heynckes: "Zonder onze doelman was de score heel anders geweest"
Anderlecht was weer Anderlecht in het Astridpark
Trebel: “We spelen heel goed, maar we pakken alweer geen punten”
Gerkens: "Jammer dat de ref niet floot"
Vanhaezebrouck: "De scheids fluit bewust geen penalty, héél jammer"
René Weiler: "Ik heb mijn doelen bereikt bij Anderlecht"
Peter Vandenbempt: "Drie keer alleen voor de keeper en niet scoren, zo kun je niet winnen."
Sels: "Na de 1-1 dachten we dat we wedstrijd nog konden winnen"
Kums: "Niet enkel op Teo schieten"

Meer nieuws...