Proto: "Het is dankzij John Troost dat we vertrouwen getankt hebben"

Silvio Proto staat bij Anderlecht dicht bij een comeback nadat een enkelblessure hem meer dan een maand aan de kant hield. In Sport/Voetbalmagazine spreekt hij over de technieken die hij gebruikte om mentaal helder te blijven.Sommige spelers gaan in een dergelijk lastige periode te rade bij een psycholoog. Maar Silvio Proto beweert daar geen nood aan te hebben.
“Daar heb ik nog nooit nood aan gehad. Mijn vrouw is mijn psycholoog. Ze volgt een cursus mental coaching - alvorens zich op hypnosetherapie te storten - en ze leert me trucjes aan die me op bepaalde momenten van nut kunnen zijn. Ook al stond ik daar in het begin eerder sceptisch tegenover.”Nochtans had Anderlecht eind vorig seizoen mental coach John Troost om de spelers te helpen tijdens de play-offs. Met succes. Toch was Proto aanvankelijk geen fan:
“Zijn aanpak was nogal direct - schreeuwoefeningen en dergelijke - en daar ben ik niet zo'n fan van. Maar we kunnen niet ontkennen dat zijn aanpak gewerkt heeft, want uiteindelijk pakten we wel de titel. Het is ongetwijfeld dankzij hem dat de spelers weer vertrouwen getankt hebben.”Sommige oefeningen werkten, anderen niet, erkent de doelman. “Elkaar de hand geven en in een cirkel in het midden van het veld gaan staan vond ik niet zo nuttig. Dat we per vier elkaars sterke punten moesten opsommen vond ik dan wel weer een goede oefening. Wanneer je ploegmaats je vertellen dat ze deze en gene kwaliteit in jou zien, dan voel je het zelfvertrouwen groeien. Feit blijft dat lang niet iedereen overtuigd was door zijn aanpak. Je hebt altijd verschillende 'patiënten': zij die sowieso overtuigd zijn van het nut van mental coaching, zij die zich vragen stellen maar het wel een kans willen geven, en zij die op voorhand al weten dat ze er niets aan zullen hebben.”Voorheen was er ook al eens Johan Desmadryl, de favoriete psycholoog van Frankie Vercauteren. Die ging nog een stap verder… “De oefeningen van Johan Desmadryl bevielen me hoegenaamd niet. Hij bedacht vooral spelletjes of organiseerde een picknick in de middencirkel aan de vooravond van de wedstrijd. Verrassend, vind je niet? (lacht) Liedjes zingen, dansjes doen en toneelstukjes opvoeren, dat zegt me niets. Ik herinner me nog dat Ahmed Hassan niet meer bijkwam van het lachen en dat hij foto's zat te maken met zijn gsm. 'Wat is dit voor een circus?', vroeg Hassan zich af. Al moet ik wel zeggen dat de aflossingswedstrijd waarbij je per drie een kajak en een fiets ter beschikking kreeg me wel beviel.”

Voetbal24.be

troost proto

Ghelamco: "Bod op Anderlecht verandert weinig aan plannen stadion"
KV Mechelen ontevreden over Silvère Ganvoula
Vanhaezebrouck: "Ik zag met Beric en Harbaoui gisteren twee goede spitsen op training"
Los Angeles FC hebben interesse in Trezeguet
"Fans spuwden en gooiden bier" toch moet Teo 1000 euro boete betalen
Vader Alexander Chipciu ernstig ziek
Steegen: "In een groter stadion zouden we democratischer prijzen vragen"
Erik Lambrechts fluit Anderlecht - Kortrijk
HNB: "Derde kandidaat-koper van Anderlecht is niet serieus te nemen"
Hein Vanhaezebrouck: "Het publiek is kwaliteitsvoetbal gewend, maar als goed is mogen er paar decibels bij"
Anderlecht krijgt bezoek van Aruna Dindane
Kobe Cools blijft langer bij paars-wit
Anderlecht strikt pijlsnelle talentvolle flankaanvaller
Vanhaezebrouck: "Onyekuru centraal plaatsen is geen optie"
Trebel is twijfelachtig tegen Kortrijk

Meer nieuws...