Vandenbempt: "Overgangsjaar kan niet in Anderlecht"

Bij Anderlecht is het crisis na de 0-1 thuis tegen Kortrijk, de vierde nederlaag in tien speeldagen. Sporza-journalist Peter Vandenbempt laat er zijn licht over schijnen.


Alle lichten zijn op rood gesprongen in Anderlecht na de slechtste competitiestart in 15 jaar. Toen, in 1998, stond Anderlecht na een 6-0-pandoering in Westerlo zelfs even laatste. Arie Haan werd toen ontslagen. Het zijn dramatisch slechte cijfers, zonder discussie. Die worden niet getolereerd in Anderlecht. Zo simpel is dat. Jonge ploeg in opbouw op niet. Overgangsseizoen of niet.


De problemen zijn legio: de organisatie en het vertrouwen achterin zijn een ramp. Bij elke tegenaanval staan ze daar te bibberen op hun benen met als negatieve exponent Guillaume Gillet. Op het middenveld komt alle verantwoordelijkheid op jonge schouders terecht. Zonder de geschorste Mitrovic heeft Anderlecht nul gewicht in de aanval.


Er is een schrijnend gebrek aan leiderschap op het veld. Dat hebben we al vaker vastgesteld. Niemand neemt deze ploeg op sleeptouw als het moeilijk gaat. Het beste bewijs daarvan is dat Anderlecht dit seizoen niet één keer een achterstand heeft opgehaald.
Door de crisissfeer is nog maar eens bewezen dat een overgangsseizoen gewoon niet kan bij Anderlecht.


Ondertussen komt dan ook de coach, John van den Brom, in het vizier. Ik heb vandaag in een Franstalige Brusselse krant zijn proces al gelezen. Tactisch onvermogen, tegenvallende transfers, apathische houding, ze schuiven al Eric Gerets al naar voren als ideale opvolger. Dat vind ik natuurlijk allemaal echt al te idioot.De keuze voor de jeugd is er ook een van het bestuur. Die heeft deze gevolgen. En blijkbaar gelooft - volgens Herman Van Holsbeeck en dat is wat wij ook horen - de kleedkamer nog in deze trainer.
Dus nog een beetje geduld. Maar hij moet nu wel eens aan de slag. En dat is niet zo simpel. Want het is duidelijk dat de tegenstrevers van de Nederlander binnen de club, en die zijn er altijd geweest, zich beginnen te roeren.


Een argument in de handen van de tegenstanders is dat het eigenlijk al sinds de winterstop niet loopt. Ik heb het eens nagerekend: 27 competitiewedstrijden, 13 gewonnen - dat is minder dan de helft - en acht verloren. En dat was dan nog een half jaar wel met Mbokani, Jovanovic en Biglia, met de goeie ploeg.


Dat is een beetje ondergesneeuwd, omdat Anderlecht met de hakken over de sloot kampioen is geworden. Maar tien maanden toch niet goed, matig tot slecht af en toe, is natuurlijk wel zorgwekkend. En daar kun je de trainer wel een keer op aanspreken. De komende maand moet het echt wel beter. Want dit niveau aanhouden, deze wisselvalligheid en eventueel wat klappen in de Champions League, dat overleeft geen trainer bij Anderlecht.Sporza

vandenbempt rsca kortrijk

Van Holsbeeck draait zijn kar: "Frutos krijgt voluit zijn kans en als hij blijft winnen.."
Frutos: "Sowah speelde een goede wedstrijd"
Teodorczyk twijfelachtig Obradovic en Kara fit tegen Celtic
Peter Vandenbempt: "Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren"
Hadden Dury en Van Holsbeeck enkel gesprek over jonkies?
Extra 300 tickets voor Champions League duel tegen Celtic
Francky Dury ook in beeld bij Anderlecht
Spajic: "Dankzij Boeckx keren we terug naar Brussel met drie punten"
Gerkens: "Mooi dat we scoren uit een standaardsituatie"
Winst dankzij Frank Boeckx
Frutos: "Zeges nodig om weer vertrouwen te krijgen"
Celtic tankt in Old Firm vertrouwen voor CL-clash met Anderlecht
Anderlecht wint en dankt Boeckx
Christophe Galtier: "De interesse van Anderlecht is iets wat respect verdient"
Frank Acheampong scoort en wint van Witsel

Meer nieuws...