Van Himst: "Tielemans is klaar voor zijn debuut"

Volgens de jarige Anderlecht-legende Paul Van Himst is Youri Tielemans klaar om vanavond zijn Europees debuut te maken. Van Himst spreekt met kennis van zaken. De viervoudige Gouden Schoen was zelf pas 18 jaar toen hij 52 jaar geleden zijn Europees debuut maakte voor paars-wit.Van Himst mag vandaag 70 kaarsen uitblazen. Vanavond kan Anderlecht hem een mooi verjaardagscadeau schenken met winst in de Champions League. De kans is groot dat de 16-jarige Youri Tielemans bij Anderlecht aan de aftrap komt. Daarmee zou Tielemans de jongste Belg aller tijden in de Champions League zijn.

"Als hij klaar is voor zijn debuut, dan is hij klaar. Punt uit", zegt Van Himst in Het Nieuwsblad. "Met zijn voetballend vermogen kan hij fouten uitlokken. Hij kan een lange bal spelen en een actie opzetten. Dan hoef je toch niet naar zijn leeftijd te kijken?" Met Mitrovic, Mbemba, Praet, Acheampong en Bruno speelde Anderlecht tegen Benfica al met vijf spelers die tot de 15 jongste in de Champions League behoren. Met Tielemans kan daar vanavond een zesde bijkomen.


"De ervaren middenvelders van Olympiakos zullen genadeloos zijn, maar ik denk wel dat Tielemans zijn mannetje kan staan. Als je een echte breker naast de verfijnde voetballers Praet en Tielemans zet, kan je het spel misschien echt maken." 


Van Himst weet wat het is om op jonge leeftijd Europees voor de leeuwen te worden geworpen. Op 18-jarige leeftijd maakte hij zelf zijn debuut voor paars-wit. 

"Ook erg jong hé. En we speelden tegen het grote Real Madrid met Puskas, Gento en Di Stefano. Het werd 3-3 in Madrid, waar ik scoorde. En op de Heizel schakelde we Real uit na een goal van Jurion."

Sporza

vanhimst olympiakos rsca tielemans

Dominique Baeyens geeft Hein Vanhaezebrouck advies
Gerkens: "Alleen door samen te werken geraken we hier uit"
Boze RSCA-fans wachten spelers op in Neerpede
De RSCA-dames doen wel wat ze moeten doen 'winnen'
Vanhaezebrouck: "Ik kan supporters begrijpen"
Anderlecht blijft ook op Stayen in hetzelfde bedje doodziek
Anderlecht-fans leggen match 10 minuten stil met vuurwerk
Peter Vandenbempt: "Spelers vielen achterover van verbazing, ze wisten van niets"
Kara fit voor Play-Offs
Deschacht wil gesprek met Coucke
Verboomen fluit STVV - Anderlecht
Zeven beloften in selectie tegen STVV
Geen Markovic en Trebel tegen STVV
Deschacht meldde zich ziek
Vanhaezebrouck: "De spelersgroep steunt me nog"

Meer nieuws...