Vanavond herhaling eerste Europa-cup finale van RSCA

MEMOTV is vanavond toe aan aflevering 21 met een herhaling van de eerste Belgische club die Europa-cup speelt en wint op de Heizel.


RSC Anderlecht tegen het Engelse West Ham United, in de finale van de Europese Beker der Bekerwinnaars. Anderlecht wint met een spectaculaire 4-2. Commentaar van Rik De Saedeleer. (5 mei 1976)


Het volledige verslag van deze legendarische match is vele jaren spoorloos. In ons archief zitten alleen de beelden met supportersgeluid, zonder commentaarstem. De RTBF vindt in Zwitserland nog een volledige versie, die ze uitzendt in 1996. Oninteressant voor ons, want de commentator is een zeer nuchtere Frans-Zwitserse journalist. Maar dan krijgt Sporza een oude kopie te pakken met het originele commentaar van Rik De Saedeleer - dankzij Anderlechtspeler François (Soit) Van der Elst. De stem van De Saedeleer wordt gecombineerd met de bestaande archiefbeelden, en zo kunnen wij u vandaag RSCA-West Ham toch aanbieden. De klank is zwak, maar de commentator is fantastisch.


Ongewoon voor een bekerfinale zien we tijdens RSCA-West Ham 6 goals. Anderlecht komt erg nerveus op het veld, en heeft het moeilijk met het stevige Engelse voetbal en de echte charges. Na zowat een half uur is het 0-1. Ludo Coeck raakt gekwetst, en De Saedeleer windt zich op omdat de vervanging zo lang op zich laat wachten: “De trainer wordt vet betaald om moeilijke keuzes te maken!”. Gelukkig maakt de voor de Belgische competitie geschorste Soit Van der Elst gelijk, kort voor de rust. Daarna weet Anderlecht-coach Hans Croon, met 4 Nederlanders in zijn ploeg, het overwicht te halen. Spits Robbie Rensenbrink maakt 2 goals. De Engelsen kunnen tussendoor nog tegenscoren, maar dan maakt Soit het uiterst kalm af met een fantastische dribbel. De Saedeleer: “Met het lef van -ik zou bijna zeggen- een vijftigjarige”


Voor een vol Heizelstadion wint Anderlecht voor het eerst in zijn geschiedenis een Europabeker.


ROND 23:15 op Canvas.

Sporza

rsca westham canvas

Anderlecht wint de topper van Gent met klinkende cijfers
Teodorczyk twijfelachtig tegen Waasland-Beveren
Tielemans: "Iedereen sprak veel te negatief over Weiler"
Anderlecht zal dit weekend 'Jean Plaskie' eren
Frutos: "Bij Waasland-Beveren spelen ze goed voetbal en halen resultaten"
Dierick Christof fluit Waasland-Beveren-RSC Anderlecht
Spajic en Obradovic opgeroepen voor Servië
Duits topclubs volgen Dendoncker
Assistent Sesa verdraait de waarheid
Anderlecht betaalde 1 miljoen euro voor Thelin
Filip De Wilde: "Roef kan volgend jaar weer op hoger niveau keepen"
Bruno: "Dit systeem van Frutos is modern voetbal"
Hanni terug speelklaar voor duel tegen Waasland-Beveren
Clasico in Beker van België
Onyekuru: "Frutos zei; speel je spel en dan komt het goed"

Meer nieuws...